Site pictogram Draadbreuk.nl

‘Blackphone, doe mij er maar twee’ – stelling

Gaan we het nou alweer over privacy hebben? Pffft. Google weet alles van ons, maar al die contacten staan nou eenmaal in Gmail. En Microsoft heeft een keylogger in Windows 10, maar dan heb je in ieder geval het startmenu weer terug. En je internet wordt afgetapt door de NSA, maar het wordt er verder niet trager op ofzo.

Privacyvraagstukken binnen de technologie zijn vaak abstract en ver-van-je-bed. Gelukkig doen er verschillende partijen pogingen om het allemaal op Jip en Janneke niveau uit te leggen. Zo deed deze week een filmpje de ronde van PinkRoccade, ICT-adviseurs voor gemeentes en lokale overheden. Daarin schetsten ze aan de hand van vrolijke tekenfilmfiguurtjes een toekomst vergeleken waarbij ‘1984’ van Orwell lijkt op de Donald Duck. Het was een rare week.

Gelukkig is er een oplossing, anders dan al je gadgets in een loden zak begraven in de tuin. Neem de ‘Blackphone’. Een smartphone die er helemaal op gebouwd is om er voor te zorgen dat je niet afgeluisterd kunt worden. Er zijn al enkele reviews online, zoals van PocketNow, Arstechnica en Engadget. Conclusie: hij is gerust heel veilig, maar als smartphone niet geweldig en wel vrij duur. Klinkt als een goede deal, dus poneren we hier gewoon de stelling:
 

‘Blackphone, doe mij er maar twee’

 
Nu is de eigenlijke vraag dus of jullie meer zouden willen betalen voor meer privacy. Als telefoons standaard worden geleverd zonder bloatware die informatie naar obscure servers stuurt, maar daardoor wel een paar tientjes duurder worden bijvoorbeeld. Laat het even achter in de comments – dat kan anoniem – ik ben erg benieuwd.

Mobiele versie afsluiten