Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Blackphone, doe mij er maar twee’ – stelling

Dennis de Vries

Gaan we het nou alweer over privacy hebben? Pffft. Google weet alles van ons, maar al die contacten staan nou eenmaal in Gmail. En Microsoft heeft een keylogger in Windows 10, maar dan heb je in ieder geval het startmenu weer terug. En je internet wordt afgetapt door de NSA, maar het wordt er verder niet trager op ofzo.

Privacyvraagstukken binnen de technologie zijn vaak abstract en ver-van-je-bed. Gelukkig doen er verschillende partijen pogingen om het allemaal op Jip en Janneke niveau uit te leggen. Zo deed deze week een filmpje de ronde van PinkRoccade, ICT-adviseurs voor gemeentes en lokale overheden. Daarin schetsten ze aan de hand van vrolijke tekenfilmfiguurtjes een toekomst vergeleken waarbij ‘1984’ van Orwell lijkt op de Donald Duck. Het was een rare week.

Gelukkig is er een oplossing, anders dan al je gadgets in een loden zak begraven in de tuin. Neem de ‘Blackphone’. Een smartphone die er helemaal op gebouwd is om er voor te zorgen dat je niet afgeluisterd kunt worden. Er zijn al enkele reviews online, zoals van PocketNow, Arstechnica en Engadget. Conclusie: hij is gerust heel veilig, maar als smartphone niet geweldig en wel vrij duur. Klinkt als een goede deal, dus poneren we hier gewoon de stelling:
 

‘Blackphone, doe mij er maar twee’

 
Nu is de eigenlijke vraag dus of jullie meer zouden willen betalen voor meer privacy. Als telefoons standaard worden geleverd zonder bloatware die informatie naar obscure servers stuurt, maar daardoor wel een paar tientjes duurder worden bijvoorbeeld. Laat het even achter in de comments – dat kan anoniem – ik ben erg benieuwd.

Reacties

 1. Plaki

  Als ik ooit gezocht wordt door de politie dan koop ik wel zo’n blackphone, maar tot het zo ver is hecht ik meer waarde aan goeie specs, dan aan privacy

  • Dennis de Vries

   Maarja….dan heb je er waarschijnlijk al niks meer aan. En zoals je in die video van PinkRoccade ziet, met een beetje pech hoef je alleen maar op de verkeerde tijd op de verkeerde plek te zijn om politie voor je neus te krijgen.

  • Plaki

   Ik koop er uiteraard eentje zodra ik op het criminele pad ga. Tot dan denk ik niet dat de politie geïnteresseerd zal zijn in wat ik allemaal doe op mijn smartphone.

 2. BroodjeKaas

  Ik vind het een goede ontwikkeling, maar heb er op dit moment nog geen vertrouwen in dat de Blackphone écht veiligheidsdienst-proof is. En je bent natuurlijk extra interessant wanneer je zo’n toestel koopt. Ik sla over. Trouwens, wisten jullie dat de poll niet werkt op Windows Phone (‘you are not allowed to vote!’)?

  P.S. Mooi alu-hoedje, staat je goed!

  • Dennis de Vries

   Ik doe dat hoedje niet meer af, dat begrijp je.

   Omgekeerde wereld trouwens, maar wellicht een goed punt. Mensen die een Blackphone kopen hebben wat te verbergen en zijn verdacht. Hoe zit het dan met mensen die een Blackberry kopen? Wordt je ook niet vrolijk van, maar is in sommige gevallen wel wat veiliger.

  • BroodjeKaas

   Ik geloof ook niet dat Blackberry waterdicht is, maar ik snap wel dat zakelijke gebruikers daarvoor kiezen. Maar wanneer veiligheid niet topprioriteit heeft is Blackberry inderdaad minder interessant. Véél minder interessant.

  • Dennis de Vries

   En wat betreft de Poll: moet je maar een knappe telefoon kopen.

   (maar serieus, er is iets mis met de plugin. Poll is even verwijderd tot we het gefixed hebben. Excuus)

 3. Eenmothafuckingkaasschaaf

  Ik ben er zeker van dat de Blackphone uiteindelijk toch niet zo “safe” is.
  Vergeet niet dat je gsm-operator nog altijd gebruik kan maken van je verstuurde berichten en telefoongesprekken.
  Privacy is wel belangrijk, En het filmpje van PinkRoccade is inderdaad een voorbeeld van hoe men te ver zou kunnen gaan met onze gegevens.
  Maar ik zelf maak me niet echt zorgen dat er van mijn gegevens misbruik wordt gemaakt. Ik ben al blij dat elke Apps op iPhone/iPad worden gecontroleerd tegen malware, en dat iOS bij elke App ook echt toestemming vraagt als die App mijn locatie, camera, microfoon, fotogallerij, ezv nodig heeft.
  En als je zó bezorgd bent over je privacy, ga dan gewoon terug communiceren via de Post, of via een normaal gesprek.

  (En PS: Het lukt me ook niet om de poll te gebruiken.
  En ook een fancy hoedje, Dennis) 🙂

  • Dennis de Vries

   Een normaal gesprek. Maar dan moet je met…met…mensen praten.
   Het is een afweging, inderdaad. De enige echt oplossing lijkt gewoon al het digitale gemak op te geven. Maar ik snap dat dat voor bijna niemand te doen is.

 4. job

  Goede ontwikkeling misschien maar dit is nog maar een heel klein beginnetje want als bedrijven je niet via je smartphone zijn hebben ze nog veel meer dingen. Mijn conclusie is voorlopig kom je er gewoon niet onderuit dat je gevolgd word. Persoonlijk vind ik dat niet erg want ik heb weinig te verbergen maar als je dit echt niet wil kun je gewoon beter een offline leven leiden en ontwikkelingen in beveiliging afwachten andwoord op de stelling: Koop geen blackphone en wacht ontwikkeling in beveiliging af