Site pictogram Draadbreuk.nl

‘De tablet is dood’ – Stelling

Weet je nog, de tablet? Zo’n net iets te grote smartphone waarmee je niet kon bellen? Waarmee je hoe dan ook voor lul liep als je een foto wilde maken? Dat grote, onhandige ding waar we vroeger massaal voor naar de winkel gingen? Dat waren nog eens tijden.

Die tijden zijn misschien wel voorbij. De wereldwijde tabletverkoop ligt grotendeels op zijn gat. Er zit nog we een beetje groei in volgens onderzoeksbureau IDC. Maar vergeleken met het jaar daarvoor stelt het allemaal geen hol meer voor. De groei in verkoopaantallen van de achtenveertig verschillende Galaxy-tablets ligt redelijk plat en van de iPad zijn er zelfs minder verkocht dan vorig jaar!

Wat is er aan de hand? Toen de eerste iPad gelanceerd werd waren laptops dik, zwaar en begonnen te blazen als je Windows opstartte. En de telefoons waren klein en traag. Daar kon je dus best een tablet bij gebruiken. Maar de laptop anno nu is dun en plat. Ontdaan van zijn ventilator en voorzien van een SSD. Wellicht heeft hij zelfs een touchscreen. Telefoons zijn op hun beurt groot en krachtig geworden. De term ‘phablet’ heb je misschien wel eens gehoord. Phones zo groot, dat het bijna tablets zijn. Tsja, laat die tablet dan maar zitten.

>> Kijken: Uitbuiken met Paul, Ger en falende tabletverkopen

Komt nog eens bij dat we elke twee jaar een nieuwe smartphone willen hebben. Maar die tablet van drie jaar terug? Die doet het toch nog prima? Geen nieuwe nodig hoor. Een vervangingsmarkt, aldus Ger in gadgetshow Uitbuiken van afgelopen maandag. Iedereen die een tablet wil, heeft er al een. En al die andere mensen hoeven er geen een. Dan kunnen we alleen maar concluderen:

‘De tablet is dood’


Tabletfans, laat je horen. Waarom is dit pertinente onzin? Waarom wil jij een tablet hebben en voor welke lig je binnenkort weer in de rij voor de winkel? Of ben je het eens met de stelling en geeft je mij gelijk. Ik roep al vier jaar dat het niks is en als je maar lang genoeg roept, krijg je vanzelf eens gelijk.

(Foto: shatterbuggy)

Mobiele versie afsluiten