Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘De tablet is dood’ – Stelling

Dennis de Vries

Weet je nog, de tablet? Zo’n net iets te grote smartphone waarmee je niet kon bellen? Waarmee je hoe dan ook voor lul liep als je een foto wilde maken? Dat grote, onhandige ding waar we vroeger massaal voor naar de winkel gingen? Dat waren nog eens tijden.

Die tijden zijn misschien wel voorbij. De wereldwijde tabletverkoop ligt grotendeels op zijn gat. Er zit nog we een beetje groei in volgens onderzoeksbureau IDC. Maar vergeleken met het jaar daarvoor stelt het allemaal geen hol meer voor. De groei in verkoopaantallen van de achtenveertig verschillende Galaxy-tablets ligt redelijk plat en van de iPad zijn er zelfs minder verkocht dan vorig jaar!

Wat is er aan de hand? Toen de eerste iPad gelanceerd werd waren laptops dik, zwaar en begonnen te blazen als je Windows opstartte. En de telefoons waren klein en traag. Daar kon je dus best een tablet bij gebruiken. Maar de laptop anno nu is dun en plat. Ontdaan van zijn ventilator en voorzien van een SSD. Wellicht heeft hij zelfs een touchscreen. Telefoons zijn op hun beurt groot en krachtig geworden. De term ‘phablet’ heb je misschien wel eens gehoord. Phones zo groot, dat het bijna tablets zijn. Tsja, laat die tablet dan maar zitten.

>> Kijken: Uitbuiken met Paul, Ger en falende tabletverkopen

Komt nog eens bij dat we elke twee jaar een nieuwe smartphone willen hebben. Maar die tablet van drie jaar terug? Die doet het toch nog prima? Geen nieuwe nodig hoor. Een vervangingsmarkt, aldus Ger in gadgetshow Uitbuiken van afgelopen maandag. Iedereen die een tablet wil, heeft er al een. En al die andere mensen hoeven er geen een. Dan kunnen we alleen maar concluderen:

‘De tablet is dood’


Tabletfans, laat je horen. Waarom is dit pertinente onzin? Waarom wil jij een tablet hebben en voor welke lig je binnenkort weer in de rij voor de winkel? Of ben je het eens met de stelling en geeft je mij gelijk. Ik roep al vier jaar dat het niks is en als je maar lang genoeg roept, krijg je vanzelf eens gelijk.

(Foto: shatterbuggy)

Reacties

 1. Ger

  Lekker videootje – mooi dat je mij ook schaamteloos weg-voice overt.

  On topic: We moeten wachten tot er weer baanbrekende tabletinnovaties komen. Pas dan zullen die verkopen weer omhoog schieten. Geen idee wat die innovaties zouden moeten zijn, though. Volgens mij kunnen ze zo’n beetje alles wat je ermee wilt doen.

 2. IkBenBrian

  Ik voelde het ook al aankomen hoor Dennis, ik heb nooit een tablet gehad. Ik vond het maar raar. Voor mij was de iPad meer een grote versie van de iPod, want je kon met beide niet bellen en dat vond ik dus raar. Nu de tabletmarkt dus bijna dood is, voel ik wel dat Apple iets geks gaat doen zodat het weer levend word, dus helemaal dood? Dat durf ik niet te zeggen.

 3. Luca3998

  Mijn nexus 7(2012) wordt zeker minder gebruikt nu ik een nexus 5 erbij heb, maar ik gebruik hem nog wel als mijn telefoon bijvoorbeeld aan het opladen is, of als ik youtube kijk, wat wel fijner is op een groter scherm.

 4. Erhun

  De tablet is inderdaad helmaal dood, maar er is nog wel een tablet die ik heel graag wil hebben. En dat is de Nvidia Shield tablet. Niet zo zeer om de tablet aspecten dus mailen beetje gamen en internetten waar iedereen zo een ding voor gebruikt. Maar voor het streamen van je pc games naar je tablet.

 5. BroodjeKaas

  Dood is misschien wat overdreven, maar echt booming en ‘hip’ is de tablet niet meer. Maar voor bedrijven (denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen of monteurs) en oude mensen zal de tablet interessant blijven, denk ik. Míjn tablet vangt de laatste tijd vooral veel stof.

 6. Douwe Feenstra

  Dennis heeft gelijk! Zelf heb ik nooit een tablet gehad, wel heeeeel lang getwijfeld om er éen te kopen maar ik kon nooit echt een goede reden vinden om er 1 aan te schaffen. Als ik snel iets op wil zoeken of een notitie wil maken gebruik ik mijn telefoon en als ik wat krachtigers wil doen doe ik het thuis wel op mijn computer/laptop die vele malen sterker en eenvoudiger te bedienen zijn dan een tablet.

 7. stijn v brummelen

  Het is dat mijn Nexus 7 kapot is, anders gebruikte ik hem.nu voor netflix ine.bed. Dat was ook het enige bijna. Mijn laptop ga ik denk ik door een surface pro 3 vervangen, maar dat is veel.minder een tablet.Dood is het nog niet. Wij hebben thuis nog een ipad mini retina liggen, die mocht een half jaar geleden de ipad 1 vervangen, 4 jaar mee gedaan! Dood is de markt niet. Er zit geen groei meer in. Apple gaat denk ik weer meer eind dit jaar verkopen.

 8. albertams

  Zelf heb ik dan een Samsung Galaxy Tab 4 10.1
  Gebruik het ding niet echt veel maar weg doen, neeeee,
  moet er niet aan denken, daar gebruik ik hem dan net weer iets te vaak voor 😉

 9. janik p

  Ik denk dat het overdreven is om te denken dat de tablet dood is. Ik bedoel; als 56 procent van alle Nederlandse huishoudens een tablet heeft (http://www.nu.nl/tech/3837415/nederlandse-tabletmarkt-in-2014-ingestort.html) dan vind ik niet dat de tablet dood is. Voor mij is een product dood als niemand hem meer heeft en het product ook niet meer te koop is en in dat stadium is de tablet nog lang niet.

 10. Plaki

  Voor mij was de tablet allang dood. Ik heb er eentje gehad die ik heb gebruikt tot ik een smartphone kocht die hetzelfde kon en meer (bellen bijvoorbeeld). Daarna heb ik mijn tablet verkocht en heb ik hem nooit gemist.

  Ik denk echter niet dat de tablet helemaal dood is. Oudere mensen bijvoorbeeld hebben wel baat bij een tablet.

 11. Jack Decker

  ik heb nooit n tablet gehad, ik denk altijd je hebt daar n laptop voor

 12. hondenbrokken

  Ik vind juist dat de tablet neit dood is is zit liever achter de tablet dan een pc of laptop ik heb een smartphone en gebruik hem niet vaak mn tablet altijd de samsung galaxy tab 2 en de nokia lumia 2520 tablet vokr mij zijn tablets beter dan laptops veel makkelijker om mee te nemn en voor op schoot te hebben of in de auto wie gaat er niu weer met een laptop op schoot in de auto een tablet is makkelijker en handiger

 13. Ramón Polfliet

  Heb zelf een Samsung Galaxy Note 8.0 en een iPad mini 1 maar heb beide nooit echt intensief gebruikt sinds ik een iphone heb surf ik op internet en speel ik spelletjes op mijn iphone voor school en grote spelletjes en professionele dingen gebruik ik mijn laptop