Site pictogram Draadbreuk.nl

Review: LG Nexus 5 houdt traditie in stand

Goochelen met cijfertjes, daar bij LG. De vijfde Nexus smartphone heeft een vijf inch beeldscherm en heet daarom Nexus 5. Hij past naadloos in de traditie van eerdere Nexus-smartphones gemaakt door HTC, Samsung en LG zelf. En dat heeft zo zijn voor- en zijn nadelen.

Binnen de smartphonewereld zijn Nexus-telefoons een apart soort. Eens per jaar kiest Google een fabrikant uit om onder hun naam een telefoon te maken die in de eerste instantie vooral draait om het besturingssysteem Android. De fabrikant, in dit geval LG, voegt daar los van de meest moderne hardware niets aan toe. Geen eigen interface, geen collectie widgets, geen Q-Slide apps of hoe die dingen ook heten. Het besturingssysteem op een Nexus is de aller, allernieuwste versie van Android en is zo gelaten zoals Google het bedacht heeft. ‘Stock-Android’ , dus.

Deze smartphones waren eerst bedoeld om ontwikkelaars van apps een toestel te geven waarmee ze hun apps goed konden testen. Maar de standaard interface en het ontbreken van ‘bloatware’ sprak een breder publiek aan. Dus is de Nexus tegenwoordig een populaire telefoon en met de Nexus 5 is dat niet anders.

Prijs LG Nexus 5: Lekker laag!

Maar misschien is de belangrijkste reden om de Nexus 5 te kopen gewoon de prijs. Anders dan wanneer smartphonefabrikanten hun toestellen in de winkel leggen, hoeft Google geen winst te maken op de verkoop van deze telefoon. Ze willen dat je Android gaat gebruiken, dat betaalt zich uiteindelijk wel uit. En dat zorgt voor een zacht prijsje. De Nexus 5 heeft een adviesprijs van € 399. En daar krijg je heel wat voor.

Specificaties LG Nexus 5
                               

Specs, shmecs. Uiteindelijk wil je weten of een smartphone goed is, en we kunnen zeggen: dat is hij. Een mooi, groot, helder beeldscherm mist misschien de klasse van LG’s eigen G2 maar volstaat absoluut. Een mooie behuizing van lekker stroef materiaal. Een snelle gebruikservaring door de krachtige hardware maar ook door de nieuwe software. De Nexus 5 is voorzien van Android 4.4 KitKat en dat smaakt prima. Het is vooral fijn dat Google de belfunctie nog niet vergeten is. Zodra je nu gebeld wordt door een onbekend nummer probeert Google daar direct een naam bij te zoeken. Dat lukt zeker niet altijd, maar als het werkt is het bijzonder fijn.

Toch hebben Nexussen van oudsher een aantal vreemde minpunten. De accu is prima, maar niet geweldig. De camera is altijd een zwak punt. In dit geval kun je er prima foto’s uit krijgen, maar is de reactietijd onnodig lang. (Een update naar Android 4.4.1 zou aanzienlijk verbetering moeten brengen, zo wordt nu verteld) En er lijkt niet echt een reden te zijn om een Nexus telefoon geen MicroSD-gleufje te geven. De 16GB aan opslaggeheugen heb je vrij snel vol en dan ben je aangewezen op ‘de cloud’.

Nexus 5 heeft zijn charmes!

Toch heeft een Nexus meer charmes dan verborgen gebreken. Het is simpelweg ontzettend fijn om een toestel te hebben waarvan je wéét dat het besturingssysteem altijd de nieuwste is. Een toestel dat heel fijn werkt en een toestel dat ook nog eens geen bak met geld kost.

Mobiele versie afsluiten