Op een gezaghebbende Amerikaanse telefoon-website werd de Nokia Lumia 1520 onlangs verkozen tot beste smartphone van dit moment. Geen kleine eer, en Nokia deed daar tijdens de Nederlandse presentatie van hun eerste ‘phablet’ dan ook terecht niet bescheiden over. Met de Lumia 1520 stellen ze zelfs de grootste spec-nerd tevreden. Grote vraag is tijdens het reviewen van dit toestel dan ook: zijn wij het er mee eens? Ja, dat zijn we. En nee. Dat zijn we niet.
Er is inderdaad weinig mis met de Nokia Lumia 1520. Qua specificaties kan Windows Phone zich eindelijk meten met de moderne Android-toestellen waar quad-core allang de norm was. De Lumia’s hadden daar even een flinke update van Windows Phone voor nodig en de 1520 is de eerste die voor deze ‘Black’ update gemaakt is. Dat betekent niet alleen een quad-core processor maar ook een 6 inch Full HD beeldscherm en 2GB aan RAM. Voeg daar nog een goede 32GB aan opslag geheugen aan toe, met de mogelijkheid een MicroSD kaartje te gebruiken.
Binnenin de enorme unibody behuizing is ruimte voor een 3500mAh accu. Twee dagen met een smartphone. Het kan weer. Natuurlijk heeft de Nokia Lumia 1520 een Pureview camera. Niet dezelfde als de Nokia Lumia 1020, maar de 20megapixel camera voldoet uitstekend. Voor de fotografie-puristen: het is met de nieuwe software ook mogelijk om foto’s in RAW .dng bestanden op te slaan, zodat je los kunt gaan in de nabewerking. En ook videomakers kunnen hun lol op.
Geen apps op Windows Phone?
Nieuwe software is er ook. Apps blijven een punt van discussie als het om Windows Phone gaat, maar Nokia valt op dat vlak weinig te verwijten. De apps die zij bij hun toestellen leveren variëren van goed tot ronduit briljant. Nokia Music heeft steeds meer mixes die voor urenlang goede muziek zorgen, Nokia maps wijst nu ook de weg ín grote warenhuizen voor de camera zijn enkele bijzonder toffe ‘lenzen’ te krijgen. Nieuw is Story Teller, een alternatieve fotogalerij die je plaatjes rangschikt op evenement of plaats waar ze genomen zijn. Geinig.
Tot zover slaagt de Nokia Lumia 1520 met vlag en wimpel. Maar dan gebruik je ‘m wat langer en begint hij tegen te staan. In de weg te zitten. Op een extra rijtje live-tiles na, heeft Windows Phone weinig baat bij een groter beeldscherm. Het typerende Lumia-design, met strakke unibody en puntige hoeken, doet het prima bij een smartphone. Maar voor een phablet gelden andere wetten, andere regels. De harde punten op een toestel van dit formaat prikken in je been, steken bijna door je spijkerbroek heen als je ‘m meedraagt. Door zijn rondingen en formaat glijdt hij uit je jaszak. En de knoppen aan de zijkant zijn zó netjes weggewerkt dat je ze niet blindelings kunt vinden.
Weer wat geleerd
Het maken van een ‘phablet’ is een vak, zo blijkt maar weer. En Nokia heeft op dat vlak misschien nog wat te leren. Dat maakt de Nokia Lumia 1520 evengoed een heerlijk toestel, ondanks de stevige adviesprijs van € 679. Maar schaaf er een paar inches van af, dan praten we verder.
Meer Lumia op Draadbreuk? Check ook:
> De grote vraag: waarom willen jullie geen Windows Phone?
> Zijn kleine broertje, de Nokia Lumia 1020
> De kracht van Pureview in de smartphone testvideo-contest