Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: Nokia Lumia 1520

Dennis de Vries

Reviewoverzicht

Prestaties
8.5
Functionaliteit
8.5
Ontwerp
3.5
Prijs/kwaliteit
6

Nokia Lumia 1520

Niet voor je skinny jeans

Op een gezaghebbende Amerikaanse telefoon-website werd de Nokia Lumia 1520 onlangs verkozen tot beste smartphone van dit moment. Geen kleine eer, en Nokia deed daar tijdens de Nederlandse presentatie van hun eerste ‘phablet’ dan ook terecht niet bescheiden over. Met de Lumia 1520 stellen ze zelfs de grootste spec-nerd tevreden. Grote vraag is tijdens het reviewen van dit toestel dan ook: zijn wij het er mee eens? Ja, dat zijn we. En nee. Dat zijn we niet.

Er is inderdaad weinig mis met de Nokia Lumia 1520. Qua specificaties kan Windows Phone zich eindelijk meten met de moderne Android-toestellen waar quad-core allang de norm was. De Lumia’s hadden daar even een flinke update van Windows Phone voor nodig en de 1520 is de eerste die voor deze ‘Black’ update gemaakt is. Dat betekent niet alleen een quad-core processor maar ook een 6 inch Full HD beeldscherm en 2GB aan RAM. Voeg daar nog een goede 32GB aan opslag geheugen aan toe, met de mogelijkheid een MicroSD kaartje te gebruiken.

Binnenin de enorme unibody behuizing is ruimte voor een 3500mAh accu. Twee dagen met een smartphone. Het kan weer. Natuurlijk heeft de Nokia Lumia 1520 een Pureview camera. Niet dezelfde als de Nokia Lumia 1020, maar de 20megapixel camera voldoet uitstekend. Voor de fotografie-puristen: het is met de nieuwe software ook mogelijk om foto’s in RAW .dng bestanden op te slaan, zodat je los kunt gaan in de nabewerking. En ook videomakers kunnen hun lol op.

Geen apps op Windows Phone?

Nieuwe software is er ook. Apps blijven een punt van discussie als het om Windows Phone gaat, maar Nokia valt op dat vlak weinig te verwijten. De apps die zij bij hun toestellen leveren variëren van goed tot ronduit briljant. Nokia Music heeft steeds meer mixes die voor urenlang goede muziek zorgen, Nokia maps wijst nu ook de weg ín grote warenhuizen voor de camera zijn enkele bijzonder toffe ‘lenzen’ te krijgen. Nieuw is Story Teller, een alternatieve fotogalerij die je plaatjes rangschikt op evenement of plaats waar ze genomen zijn. Geinig.

Tot zover slaagt de Nokia Lumia 1520 met vlag en wimpel. Maar dan gebruik je ‘m wat langer en begint hij tegen te staan. In de weg te zitten. Op een extra rijtje live-tiles na, heeft Windows Phone weinig baat bij een groter beeldscherm. Het typerende Lumia-design, met strakke unibody en puntige hoeken, doet het prima bij een smartphone. Maar voor een phablet gelden andere wetten, andere regels. De harde punten op een toestel van dit formaat prikken in je been, steken bijna door je spijkerbroek heen als je ‘m meedraagt. Door zijn rondingen en formaat glijdt hij uit je jaszak. En de knoppen aan de zijkant zijn zó netjes weggewerkt dat je ze niet blindelings kunt vinden.

Weer wat geleerd

Het maken van een ‘phablet’ is een vak, zo blijkt maar weer. En Nokia heeft op dat vlak misschien nog wat te leren. Dat maakt de Nokia Lumia 1520 evengoed een heerlijk toestel, ondanks de stevige adviesprijs van € 679. Maar schaaf er een paar inches van af, dan praten we verder.

 

Meer Lumia op Draadbreuk? Check ook:
> De grote vraag: waarom willen jullie geen Windows Phone?
> Zijn kleine broertje, de Nokia Lumia 1020
> De kracht van Pureview in de smartphone testvideo-contest

Reacties

 1. BroodjeKaas

  6 inch lijkt me inderdaad veel te groot (aan de andere kant, dat zei ik ook over de Galaxy S2 voordat ik hem kocht), verder vind ik hem erg mooi. In mijn kritiek op Windows Phone was ik er trouwens vanuit gegaan dat de agenda app niet zou synchroniseren met de Google Agenda (zoals op Windows 8.1 het geval is), gelukkig blijkt dat niet het geval. De afwezigheid van Hangouts is inderdaad ook een heikel punt, maar daarmee is te leven.

  • Dennis de Vries

   Ik vond de Note ook veeeeel te groot in het begin. Maar dat wende heel, heel snel. Waarna elk ander toestel klein voelde. De Lumia 1520 heeft dat dus niet. Ik schrik nu nog steeds als ik ‘m oppak.

 2. Tha Analyzer

  De apps blijven achter ? je kunt ook stellen dat de miljoen miljard (malware) apps op de IOS/Android nutteloos zijn, maar wel zeggen goh veel apps. WP heeft dan wel minder apps maar m.i. zijn ze (vooral van Nokia en sommige third party devs) kwalitatief vele malen beter met een mooier metro design.
  Ontwerp een 3,5 ? Serieus ? Omdat hij niet lekker zit in je broekzak? Wat een drogreden.
  Prijs kwaliteit een 6 in vergelijking met wat… een Note 3. kom op zeg. Zet je IOS/android bril af.

  • Dennis de Vries

   Jeeej! We hebben een hat0r op onze site! De eerste! Weest welkom, doe alsof je thuis bent. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen, dus als ik ergens wat zeg over iets van Windows Phone en jij staat er niet onder te roepen dat ik een iOS/Android brilletje op heb, dan stel je me heel erg teleur hoor.
   Heb je hier al gekeken trouwens?
   https://www.draadbreuk.nl/mobiel/vraag-waarom-willen-jullie-geen-windows-phone/
   Kun je je lol op.

 3. stijn v brummelen

  Ik blijf 6 inch te groot vinden. Een 5,7 inch note 3 zou ik, mede dankzij de betere bezels (minder puntig, meer afgerond), nog aan kunnen wennen, maar 6 inch niet. Ik hoop dat ze snel met een kleinere versie met dezelfde specs komen.

 4. Jochem Klukhuhn

  Heb hem nu 9 maanden en hij bevalt erg goed, mis geen apps en maakt mooie foto’s. Ook qua gebruiksgemak valt hij mij erg mee, kan hem zelfs met een hand bedienen als jet moet, al heb ik wel vrij grote handen. Voor wat betreft de grote van het toestel is geen probleem. Hij past perfect inmijn spijkerbroek. Tip koop je spijkerbroeken in de USA daar hebben ze grotere zakken in de broeken. 😀