Site pictogram Draadbreuk.nl

Stelling: Met Android was Nokia nog marktleider

Deze week werd de Nokia Lumia 1020 gepresenteerd. Weer zo’n fantastische cameratelefoon van de Finse fabrikant. Door iedereen op voorhand haast al bejubeld, maar de vraag rijst: in hoeverre heeft het voor Nokia nog zin om te innoveren?

De boekhouders bij Nokia hebben al jaren een rode pen in handen en zullen blij zijn geweest met de overname door softwaregigant Microsoft. Want hoewel de Finse fabrikant weliswaar de smartphone zo ongeveer heeft uitgevonden, zijn ze aan alle kant voorbijgestreefd door de iPhones en Galaxy’s van deze wereld.

Geen winnende combinatie

En dat is ergens gek. Windows Phone is een, weliswaar jong maar alomgeprezen besturingssysteem. Tegelijkertijd bewijst Nokia met PureView en Rich Recording over unieke (camera) hardware te beschikken. Waarom is dit dan geen winnende combinatie?

Momenteel is Android verreweg het meest populaire besturingssysteem op de smartphone. Het wordt geroemd om haar gebruiksvriendelijkheid, de grote hoeveelheid aan apps en de gemakkelijke synchronisatie met – niet geheel onlogisch – alle Google-producten.

Een Nokia met Android – hoe ideaal zou dat zijn? Niet voor niets werd vlak voor de miljoenendeal met Microsoft bekend dat er een afdeling van de Finse fabrikant naar de mogelijkheden keek om Lumia-smartphones op Android te laten draaien. Misschien een tikkie laat. Te laat.

 

Een Nokia met Android – hoe ideaal zou dat zijn?

 

Wat als Nokia al haar allereerste Lumia-telefoon had voorzien van Google’s besturingssysteem? Was de strijd met Steve Jobs en J.K. Shin dan gemakkelijker geweest?

Daarom luidt onze stelling:

“Nokia was nog steeds marktleider geweest als ze voor het Android-besturingssysteem hadden gekozen, in plaats van Windows Phone.”

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl onder vermelding van – jawel – stelling.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Mobiele versie afsluiten