Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: Met Android was Nokia nog marktleider

Stelling: Met Android was Nokia nog marktleider
Ger
 • Op 27 september 2013

Deze week werd de Nokia Lumia 1020 gepresenteerd. Weer zo’n fantastische cameratelefoon van de Finse fabrikant. Door iedereen op voorhand haast al bejubeld, maar de vraag rijst: in hoeverre heeft het voor Nokia nog zin om te innoveren?

De boekhouders bij Nokia hebben al jaren een rode pen in handen en zullen blij zijn geweest met de overname door softwaregigant Microsoft. Want hoewel de Finse fabrikant weliswaar de smartphone zo ongeveer heeft uitgevonden, zijn ze aan alle kant voorbijgestreefd door de iPhones en Galaxy’s van deze wereld.

Geen winnende combinatie

En dat is ergens gek. Windows Phone is een, weliswaar jong maar alomgeprezen besturingssysteem. Tegelijkertijd bewijst Nokia met PureView en Rich Recording over unieke (camera) hardware te beschikken. Waarom is dit dan geen winnende combinatie?

Momenteel is Android verreweg het meest populaire besturingssysteem op de smartphone. Het wordt geroemd om haar gebruiksvriendelijkheid, de grote hoeveelheid aan apps en de gemakkelijke synchronisatie met – niet geheel onlogisch – alle Google-producten.

Een Nokia met Android – hoe ideaal zou dat zijn? Niet voor niets werd vlak voor de miljoenendeal met Microsoft bekend dat er een afdeling van de Finse fabrikant naar de mogelijkheden keek om Lumia-smartphones op Android te laten draaien. Misschien een tikkie laat. Te laat.

 

Een Nokia met Android – hoe ideaal zou dat zijn?

 

Wat als Nokia al haar allereerste Lumia-telefoon had voorzien van Google’s besturingssysteem? Was de strijd met Steve Jobs en J.K. Shin dan gemakkelijker geweest?

Daarom luidt onze stelling:

“Nokia was nog steeds marktleider geweest als ze voor het Android-besturingssysteem hadden gekozen, in plaats van Windows Phone.”

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl onder vermelding van – jawel – stelling.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. Broodje_kaas

  Ik denk inderdaad dat Nokia betere zaken zou hebben gedaan als het gekozen had voor Android, maar ik ben blij dat ze dat niet hebben gedaan. Júist door voor Windows Phone te kiezen kan Nokia zich wel onderscheiden van andere fabrikanten – want wees eerlijk: het Android-spectrum is op dit moment weinig verrassend (enkele uitzonderingen daargelaten). Ook vind ik dat Android slechte zaken doet als het gaat om de integratie met hardware (het lijkt erop dat je zonder quadcore en gigabytes aan ram genoodzaakt bent om met haperingen te moeten leven).

 2. Kees

  Marktleider misschien niet, maar waarschijnlijk zaten ze wel bij de top 3 bedrijven dan.

 3. stijn v brummelen

  Dat vraag ik me ook af. Ik denk als alle lumia’s op Android draaide dat het wel beter ging. Maar ze hebben een identiteitscrisis (gehad). Als ik nokia zag zullen veel doorsnee consumenten aan een Nokia uit 2006 denken. Uit de tijd dat je nog aan het SMS en was. De fout van Nokia was dat ze veel te laat een goeie smartphone hebben gemaakt met een besturingsysteem dat meer dan 10000 apps heeft. Symbian was niet origineel. Wel jammer dat de 1020 geen Android draait. Er is namelijk geen instagram app, dus dat is een gemiste kans, ohja en dingen zoals photoshop touch missen. Dus Android was voor dit toestel misschien beter geweest. Ook jammer dat er geen sd-card slot is.

 4. Sianto

  Ze hadden op beide platformen moeten inzetten, maar de echte fout was om Symbian te kopen en zo de opensourceheid weg te gooien en Symbian exclusief op Nokia telefoons te zetten. Anders was Symbian nog steeds een grote speler.