Site pictogram Draadbreuk.nl

Stelling: ‘we hebben liever Androids zonder interface van fabrikanten’

Ben je de gelukkige eigenaar van een HTC One? Dan kun je binnenkort een flinke software-update verwachten. HTC Sense wordt bijvoorbeeld geüpdatet naar versie 5.5. Als je even her en der leest wat er nieuw is, dan komt er één vernieuwing elke keer naar voren: je kunt Blinkfeed nu helemaal uitschakelen.

Zit je dan, als HTC zijnde. Bloed, zweet en tranen gestort in het ontwikkelen van een vernieuwend startscherm, gaat er pas gejuich op als je er een uitknop op zet. Dat fenomeen is overigens niet nieuw. Vorig jaar zagen we al een beetje zoiets gebeuren. Toen kwamen kort achter elkaar de ‘Google Edition’ van de HTC One en van de Samsung Galaxy S4 uit. Precies dezelfde toestellen, maar dan zonder respectievelijk Sense en Touchwiz. Slechts de standaard-versie van Android. Sommige smartphone-liefhebbers zijn nu nog schor van het juichen toen die twee aangekondigd werden. Niet voor niets kijken de echte geeks al reikhalzend uit naar de nieuwe Nexus 5. Stock Android!

 

Er gaat pas gejuich op als je er een uitknop op zet.

Niet alleen Samsung en HTC, élke fabrikant voegt een eigen interface toe aan Android. Daarmee kunnen ze zich mooi onderscheiden en ze voegen vaak ook enorm veel functies toe die niet standaard in Android zitten. Maar eerlijk is eerlijk, de standaard interface van Android ís al heel fijn. En al die standaard geïnstalleerde apps kun je waarschijnlijk ook zelf wel opsnorren in de Google Play Store. Bovendien voegen veelal (grote) widgets en hubs lang niet altijd wat toe. Geef ons dus  gewoon het toestel met alléén Android. Vandaar de stelling:

 

“We hebben liever Android smartphones zonder de interface van fabrikanten”

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl onder vermelding van – jawel – stelling.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Mobiele versie afsluiten