Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘we hebben liever Androids zonder interface van fabrikanten’

Dennis de Vries

Ben je de gelukkige eigenaar van een HTC One? Dan kun je binnenkort een flinke software-update verwachten. HTC Sense wordt bijvoorbeeld geüpdatet naar versie 5.5. Als je even her en der leest wat er nieuw is, dan komt er één vernieuwing elke keer naar voren: je kunt Blinkfeed nu helemaal uitschakelen.

Zit je dan, als HTC zijnde. Bloed, zweet en tranen gestort in het ontwikkelen van een vernieuwend startscherm, gaat er pas gejuich op als je er een uitknop op zet. Dat fenomeen is overigens niet nieuw. Vorig jaar zagen we al een beetje zoiets gebeuren. Toen kwamen kort achter elkaar de ‘Google Edition’ van de HTC One en van de Samsung Galaxy S4 uit. Precies dezelfde toestellen, maar dan zonder respectievelijk Sense en Touchwiz. Slechts de standaard-versie van Android. Sommige smartphone-liefhebbers zijn nu nog schor van het juichen toen die twee aangekondigd werden. Niet voor niets kijken de echte geeks al reikhalzend uit naar de nieuwe Nexus 5. Stock Android!

 

Er gaat pas gejuich op als je er een uitknop op zet.

Niet alleen Samsung en HTC, élke fabrikant voegt een eigen interface toe aan Android. Daarmee kunnen ze zich mooi onderscheiden en ze voegen vaak ook enorm veel functies toe die niet standaard in Android zitten. Maar eerlijk is eerlijk, de standaard interface van Android ís al heel fijn. En al die standaard geïnstalleerde apps kun je waarschijnlijk ook zelf wel opsnorren in de Google Play Store. Bovendien voegen veelal (grote) widgets en hubs lang niet altijd wat toe. Geef ons dus  gewoon het toestel met alléén Android. Vandaar de stelling:

 

“We hebben liever Android smartphones zonder de interface van fabrikanten”

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook: uitbuiken@draadbreuk.nl onder vermelding van – jawel – stelling.

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. BlauweVogel

  Ja.

  Met een skin op je Android phone zijn ook natuurlijk voordelen gemoeid: kijk naar de twee apps op één scherm functie van de Note, of de elektriciteit besparing functie van de Xperia’s. Stuk voor stuk allemaal handig natuurlijk.

  Maar daar tegenover staat vaak een hele portie lag (kijk naar de galaxy tabs) of functies die je 1x gebruikt en daarna nooit meer, wat dus weer ruimte in beslag neemt. Je kan er ook voor kiezen om helemaal kaal te gaan met je Android versie en daarna soort gelijke apps te downloaden voor soort gelijke functies.

  Het handige daarvoor is dat je het er zo ook af kunt gooien als je het toch niet gebruikt. Dat moeten fabrikanten ook gaan inzien, dat je sommige dingen toch niet gaat gebruiken op langer termijn en dat je het er dan ook wilt af bonjouren(samsung!)

  Zelf zweer ik bij de Nexus lijn en gebruik ik nagebootste gimmicks van de Moto X die allemaal zijn te downloaden in de Play Store.

 2. stijn v brummelen

  Deels
  Ik zou zelf de mogelijkheid willen om de skin van de fabrikant uit of aan te zetten, zonder al je gegevens te verliezen. Het liefst dat je zoveel kan instellen dat je per app kan aangeven of je de stock Android versie wil of die van de fabrikant.
  Ik vind sommige skins persoonlijk even goed als stock Android, bijvoorbeeld HTC sense. Touchwiz en de skin van lg vind ik zelf 3x niks.
  Nadeel is dat de manier hoe ik het wil veel geheugen inneemt.
  Ik vind wel dar de gebruiker wel moet kunnen kiezen tussen stock Android en een schil van he fabrikant, desnoods bij de eerste keer opstarten.
  De fabrikanten moeten ook een keer stoppen met al die onzinnege bloatware.

 3. Vince

  Helemaal mee eens, ik vind dat smartphones er niet beter van worden. Door die interface word de smartphone (vaak) trager dan zonder interface.

 4. Plaki

  Mee eens. Die eigen interface is toch grotendeels spam. Daarnaast valt alles wat je maar kunt wensen ook wel te vinden in de Play Store, wat zo’n eigen interface extra overbodig maakt.

 5. Matthew Kerkhof

  ik heb een HTC one x met het sense en een nexus 7 tablet met standaard android.
  Ik vind zelf persoonlijk standaard android fijner werken ,maar minder mooi
  HTC sense ziet er gewoon mooier en voelt wat meer premium aan voor mijn gevoel door te interface , maar werkt trager .
  en dan niet persee omdat de specs lager zijn dan de nexus 7 maar meer omdat je meer handelingen moet doen om het zelfde te bereiken in vergelijking met standaard android op de nexus 7.
  vind daar de balans tussen en dan kan zo’n interface best fijn zijn.

 6. marc574

  Persoonlijk vind ik al zee aan nutteloze apps altijd het vervelendste maar wat interface betreft maakt het mij niet uit, het boeit me niet tenzij het ervoor zorgt dat de telefoon trager door wordt wat meestal het geval is. Het is misschien een idee om stock android te leveren met een update die je kan uitvoeren voor de interface van de fabrikant.

 7. Marc Ruijs

  Hangt er vanaf! Htc sense vind ik persoonlijk nog wel te doen, maar als ik koet kiezen tussen een andere schil, of stock android gaat mijn keuze uit naar de android versie.
  Aan de andere kant is het natuurlijk wel leuk dat er verschillende schillen zijn, anders waren er nu al 200 telefoons geweest die alleen qua hardware zou verschillen

 8. BroodjeKaas

  Wat ik het grootste probleem vind van de door fabrikanten geïmplementeerde schillen, is dat updates vaak lang op zich laten wachten (of nooit verschijnen). Het zou ideaal zijn als de extra’s van de fabrikanten losse elementen zouden zijn (bijv. een launcher, apps, widgets en achtergronden), zodat alle telefoons zonder al teveel problemen geüpdatet kunnen worden.

 9. Jack Decker

  slaat helemaal nergens op normale android is veelste saai

  • thijsoost

   Zeker niet. Ik gebruik al een paar jaar alleen maar Nexus-apparaten. Zeker niet saai, juist strak vormgegeven en niet zo kinderachtig als bijvoorbeeld TouchWiz.

  • Dennis de Vries

   Smaken verschillen natuurlijk. Maar ik vind het strakke, semi-futuristische van stock Android ook mooier dan de meeste launchers. Al die kleurtjes en smilies en vrolijke icoontjes. Schei toch uit.

  • Jack Decker

   nouja ik weet ook niet waarom ik dat zei want ik vind touchwiz ook niks hoor maar ik vind htc sense wel mooi en stock android is eigenlijk het beste

 10. koentje

  Eens mijn vorige telefoon de galaxy apollo was touch wiz gewoon veel te zwaar voor het toestel waardoor elke app 2x crashte voordat hij werkte en het schakelven tussen homescreens ging heel haperend. Op mijn nieuwe telefoon de s3 mini hep ik daar minder last van omdat de hardware beter is en touchwiz ook mooier is. Het enige wat ik jammer vind is dat ik nog steeds het gevoel blijf hebben dat als ik stock android zou hebben dat alles nog veel sneller zou gaan. Ik hoop dat je innemort gewoon kan kiezen of je stock amdroid of een schil van de fabrikant wil

 11. Gert-Jan Niemeijer

  Ik vind het wel fijn dat er verschillende interfaces zijn bij de verschillende merken. Mits deze goed werken, ook op de low-end toestellen. Daarom ben ik ook fan van de fabrikanten die hun interface simpel houden en dicht bij stock Android houden. Zoals bijvoorbeeld; Sony of Acer.

 12. Joost Verbaan

  Die extraatjes die fabrikanten in hun software meegeven halen mensen over om hun producten te kopen. Als we daar niet om zouden geven zouden we allemaal met dezelfde nexus-telefoon (of iPhone) lopen

 13. Max

  Ik ben het eens met De stelling. Ik heb zelf de Google Edition HTC One, dit werkt top en is ook een stuk sneller. Maar soms mis ik ook wel goede ondersteuning voor bv Beats audio en dat je de afstandbediening kan besturen.
  Beter maken fabrikanten 2 versies, de Sense versie voor normale mensen. Voor hen werkt denk ik Sense gewoon makkelijker. En de Google versie met apps van fabrikanten optioneel te installeren

  • Niels Scholte

   Je kunt bij instellingen op de HTC One Google Play Editie Beats Audio aanzetten 😉 Kijk maar bij geluid

  • Max

   Ja dat weet ik, maar dat klinkt niet mooi. Er zitten constante klikjes in wat erg irritant klinkt.

  • Niels Scholte

   Oke dat wist ik nog niet.

 14. Ruben de Boss

  oneens, als blijkbaar iedereen stock android wil, waarom zijn launchers dan zo populair?
  en door interfaces kan de fabrikant zoals dennis al zegt zich onderscheiden.

 15. Niels Scholte

  Volledig mee eens! Ik heb de Galaxy S4 en die hapert wel eens met TouchWiz en als er een nieuwe Android update komt moet je altijd lang wachten totdat de update komt (als die al komt) en de skins van de fabrikanten zijn vaak heel zwaar wat het toestel niet ten goede komt. Ik heb nu de Google Play Editie Galaxy S4 Rom geïnstalleerd en ik kan hem nu niet meer op 1 hapering bespeuren. En ik kan Watchon nog steeds downloaden in de Play Store en de Infrarood sensor werkt nog steeds.

 16. Kees

  Helemaal mee eens! Ik vind vooral touchwiz ontzettend lelijk. Ik heb ook een ontzettende hekel aan al die voor geïnstalleerde widgets en de notificatiebalk is in stock Android een stuk beter.

 17. Richard Groenendijk

  Niet helemaal mee eens, want de hardware van veel toestellen is bijna gelijk, met software kun je je dan nog onderscheiden.
  Het zou alleen wel handig zijn als je de schil van de fabrikant los kon downloaden zodat de software updates snel kunnen worden geïnstalleerd.

 18. Sianto

  Niet mee eens, ik juist vind dat je de interface van de fabrikanten moet kunnen uitzetten in de instellingen.

 19. Raoul

  Natuurlijk heb ik geen zin in al die interfaces. zelf gebruik ik een Nexus 5. En als je dan toch uniek wil zijn download dan voor 2.50 beautiful widgets.