Een digitale tatoeage van Motorola om je telefoon eenvoudig mee te ontgrendelen. Dat klinkt heftig! Alsof je dan als een of andere cyberpunk door het leven gaat, ondergekliederd onder QR-codes en met NFC-nanodeeltjes in je huid. Zo spectaculair is het totaal niet.
De digitale tatoeage die Motorola sinds deze week aanprijst is meer een pleister met een chip er in. De NFC chip heeft een aardig patroontje en zit onder een lelijk plakkertje. Het idee is dat je de chip op je arm plakt en dan je telefoon kunt ontgrendelen door ‘m daar langs te halen. Scheelt weer een code of patroon invoeren, en dat scheelt veel tijd aldus Motorola.
Ik heb er geen cijfers van, maar ik gok dat de meeste mensen met een beveiligd toestel gebruik maken van een code of een patroon. Dat is prima, maar als je bij elkaar op telt hoeveel tijd je dagelijks kwijt bent aan het invoeren van die ongein, dan is de lol er snel van af. Wat dat betreft heeft Motorola een punt. Daarnaast zijn ze ook niet 100% veilig. Wedden dat jouw patroon gemakkelijk door iedereen af te kijken is? Dus zijn fabrikanten op zoek naar de heilige graal van toestelbeveiliging en dan komen de gekste varianten voorbij.
- Vingerafdrukscanners: Samsung en Apple denken de heilige graal te hebben, met hun vingerafdruk scanners. Iedereen heeft een andere vingerafdruk, dus kan dat prima dienen als wachtwoord zonder dat je een wachtwoord hoeft in te voeren. Goed punt, natuurlijk. 100% veilig is het niet, maar het namaken van een vingerafdruk vereist wel wat noeste arbeid. Onze ervaring leert dat de scanners ook vaak genoeg ‘Nee’ zeggen als je scant. Daarnaast klaagt Paul dat hij niet zijn bier vast kan houden al hij de galaxy S5 ontgrendelt. Dat zijn serieuze problemen, mensen.
- Gezichtscanners: Nog iets dat bij elk persoon anders is: je kanis. Sinds Android 4.0 kun je er daarom voor kiezen om je telefoon te ontgrendelen met jouw unieke gezicht. Het vergrendelscherm activeert de secundaire camera, die kijkt of hij jou herkent. Zo ja, ga je gang. Zo nee, probeer het nog een keer. Het is flink veel verbeterd en reageert een stuk sneller. Maar het bleek ook gemakkelijk te foppen met een goede foto. En je ziet er uit als een halve zool, elke keer als je jouw telefoon wilt gebruiken.
- Klopcodes: Trucje van LG; knockcode. Het is een uitbreiding op ‘knock on’, een functie die tegenwoordig op veel meer smartphones zit. Tik twee keer op het beeldscherm en je telefoon wordt actief. KnockCode voegt daar nog een verplicht patroon aan toe, waarbij je onderscheid moet maken tussen de verschillende hoeken op je beeldscherm. Activeren en ontgrendelen tegelijk, netjes.
- Android Wear: Een smartwatch heb je, als het goed is, altijd om je arm. En aangezien een smartwatch altijd ‘gepaired’ moet zijn met een telefoon, zijn die altijd samen. Kortom, als een telefoon een bekende smartwatch in de buurt herkent, dan gaat hij er van uit dat jij er bent en dat alles in orde is; geen vergrendeling nodig. Herkent hij geen smartwatch in de buurt? Dan zit er vast iemand anders met zijn handjes aan de telefoon en gaat de boel op slot. Overigens zijn er ook apps als Safe Areas, die hetzelfde doen met bekende wifi-netwerken.
- Oorscanner: Euh, ja. Dit bestaat. We berichtten al eerder over Ergo, een Android-app die je laat inloggen door je oor te scannen. Inmiddels is er een free trial en kun je de app gratis 3 uur lang proberen voor je ‘m koopt. Genoeg om er definitief van af te zien. Maar leuk geprobeerd.
Kortom, er is keuze genoeg. Alle manieren hebben hetzelfde doel voor ogen, maar met verschillende benaderingen en verschillende resultaten. Elk met hun eigen voor- en nadelen. Dat wil ik nu wel eens weten:
Hoe unlock jij het liefst je telefoon?
De meest voor de hand liggende antwoorden kun je aanklikken in de poll. Laat in de reacties ook even weten waarom je juist voor die methode hebt gekozen. Kies je voor ‘anders’, dan zijn we natuurlijk nieuwsgierig welke manier jij gebruikt. Klopcodes, tatoeages, oorscanners of iets heel anders? En als je kiest voor ‘ik heb geen vergrendeling’ dan ga je dat nu eerst even heel snel regelen. Hup hup, tempo!