Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!
3. Jongens, nok eens met die cassettes
Flauw man, dat gehaat op hipsters. Je hoeft je tegenwoordig maar een paar dagen niet te scheren of je wordt door the common people uitgescholden voor Quinoa-lul of krijgt speciaal in de oerwouden van Peru geroosterde koffiebonen naar je hoofd geslingerd. Laat die mensen toch lekker op hun vintage racefiets in skinny-jeans door de stad slingeren, glutenvrij eten en op een mooie dag Schopenhauer op je favoriete bankje in het park lezen. Er zijn ergere instrumenten dan de Djembé en vervelendere bands dan Vampire Weekend. Kleding kopen in een tweedehandswinkel is beter voor de wereld dan die door kinderhandjes vervaardigde onderbroeken van de H&M. Zelfgebakken taarten zijn lekker, net als een IPA’tje op zijn tijd. Dus, lieve mensen, vanwaar al die haat?
Nou, dat zal ik je als techjournalist eventjes vertellen. Het interesseert me niet hoe je je kleedt, wat je eet en al helemaal niet wat je in je vrije tijd leest of luistert – maar over één ding moet je normaal doen. Technologische ontwikkeling, dames en heren! Kijk, dat men ineens weer massaal vinyl koopt, daar valt nog wel wat voor te zeggen. Een analoog opgenomen plaat heeft een specifiek, warm geluid. Nu is er echter een nieuwe stroming onder die vintage-grage hipstermensen: het cassettebandje is bezig met een revival! Er zijn steeds meer artiesten die hun album op cassette releasen, want dat is zo lekker alternatief. Daar gáán we weer! Die verrekte taperecorder van zolder halen, met een potlood opgegeten bandjes weer een beetje in vorm krijgen en uiteindelijk luisteren naar muziek die klinkt alsof twee nijlpaarden onder water bezig zijn met een ongemakkelijke batspartij. En ondertussen gewoon wel met de iPhone 6S lopen hè, die hipsters, want zo zijn ze dan ook wel weer.
2. Jeroen Kraan goes international
Een geintje op zijn tijd moet kunnen, vinden we bij Draadbreuk. Daarom immers ook deze rubriek. Het is namelijk nogal een serieuze bedoening in het techwereldje. Het grappigste wat je als journalist in het gadgetnieuws tegenkomt, is hooguit een typo in de specificaties, of een redacteur die tijdens een persevent fingerfood vanuit zijn mondhoek op zijn schoen laat vallen en laten we eerlijk zijn: dan zetten we liever nog een show van Seth Gaaikema op.
En dus gingen wij een beetje peuren, porren en prikken op plaatsen waar het nooit gebeurde, vooral om het ook voor ons een stukje leuker te maken. En heel veel alcohol natuurlijk, want daar wordt heel veel leuker van. Twee weken geleden hebben Ger en ondergetekende nog een halfuur onder de tafel van het lachen gelegen, omdat we op een Samsung-feestje Jochem van Gelder én Frans Bauer zagen, en dat was niet omdat we aan de cola zaten. Je moet het voor jezelf leuk maken. En dat schijnen ze nu ook door te hebben bij andere techmedia. Neem deze kwestie: sinds begin deze week heeft niemand minder dat Nu.nl-redacteur Jeroen Kraan een parodie-account op Twitter aan zijn broek hangen. Ongeveer hetzelfde als zijn eigen Twitter-pagina, maar dan in het Duits. Zal ongetwijfeld te maken hebben met hoe de beste vent op zijn redactie rondloopt – wij vermoeden in lederhosen en met opgetrokken sokken – maar dat maakt verder niet uit. Je merkt echter dat de anonieme mensen achter het account er nog niet helemaal in zitten. Het ontbreekt namelijk nogal aan, ja, euh, humor. Is dat vanwege onwennigheid? Wij zien echter potentie in dit project. Even beter je best doen, en anders nemen wij het account met liefde over.
1. Laatste editie Telecom Awards weer be-la-che-lijk groot succes
Weten jullie nog, vorig jaar? De aankondiging van de prijs der prijzen? De capo di tutti capi onder de tech-awards? Och man, bij Mobile Cowboys, GSM Helpdesk Nederland, Hardware.Info, Androidworld, AllAboutPhones en PortableGear vielen elkander bijkans in de armen van geluk toen deze zes techsites samen de Telecom Awards bedachten. De kernwoorden: transparant, verdienmodel, verdienmodel en verdienmodel. De jury bestond uit mensen van de zes websites. Niet meer natuurlijk, want dan krijg je de BesteProductAwards en die bestaan al. Wie op wat had gestemd was transparant, tenminste: naar de fabrikanten toe. De consument, die uiteindelijk met de resultaten onder de arm naar de winkel zou moeten rennen om de winnaars stante pede aan te schaffen, moest het vooral doen met de mededeling dat de boel transparant was en dat er een eerlijk verdienmodel werd toegepast. En verder mochten alle winnaars – en dat waren er best veel – lekker het beeldlogo van de Telecom Awards gebruiken, als ze maar betaalden. Het deed ons besluiten de gehele exercitie te onderscheiden met de Winston Bogarde Bokaal tijdens onze TechAward-Awards 2014.
We zaten eigenlijk al helemaal klaar voor de editie van dit jaar. Je kent het wel, biertje erbij, bakkie chips en lachen maar. Maar wat blijkt? Ze zijn al geweest! Vorige week werden de winnaars bekend gemaakt. Liefst zes (plus twee media die sowieso ieder persbericht plaatsen) websites berichtten erover, wat maar weer eens bewijst wat een verschrikkelijk groot succes de Telecom Awards zijn. Wij vermoeden dat dit de laatste waren, je moet immers altijd op je hoogtepunt stoppen.
Fotocredits:
Polonaise-thumb: 30/365: Polonaise via photopin (license) (bijgesneden)
Cassette: Unwind via photopin (license)(bijgesneden)
Tribune: torcedor solitário via photopin (license)(bijgesneden)