Een extra bijzondere aflevering van Uitbuiken deze week. De kerstboom is namelijk weg! De feestdagen zijn dus definitief voorbij, en voor ons kan 2014 nu echt beginnen. En we beginnen goed, met Nokia’s eerste ‘phablet’, een handvol camera’s en een moeizame discussie over privacy.
- Inderdaad, ook Nokia heeft een ‘phablet’. De Nokia Lumia 1520 is met zijn 6 inch beeldscherm…nouja…gewoon heel erg groot. Qua hardware is het dan wel meteen de best uitgeruste Windows Phone die je kunt krijgen en uiteraard belooft ook de camera weer heel wat. Ditmaal is hij ook voorzien van Rich Recording, waarmee ook keiharde geluiden nog helder opgenomen worden. Dennis ging zaterdag op een feest expres voor de toren van speakers staan en maakte even wat beelden: oordeel zelf.
- ‘Mobiel’ is het kernwoord in het korte technieuws van deze week. Zo gaat het dusdanig beroerd bij Nintendo dat ze inmiddels gaan nadenken over games voor het mobiele platform. Concurrent Sony is daar al iets verder in met hun streamingdienst Playstation Now. Alleen moeten we daar enorm lang op wachten. En er zijn natuurlijk allerlei geruchten over nieuwe toestellen. Omdat ze de beroerdste niet zijn – en omdat het regelmatig fout gaat op allerlei techsites – leggen Ger en Dennis even het verschil uit tussen qHD en QHD. Graag gedaan.
- Er staat een hele reek fotocamera’s op tafel. De Samsung NX2000, de Panasonic DMC-GM1 en de Nikon D3300. Alle drie met maar één doel, maar alle drie compleet verschillend. Alleen het design is al voer voor discussie. Waar komt toch die fascinatie voor retro vandaan? En wanneer wordt een modern design retro?
- Vorige week werd bekend dat Google het bedrijf Nest Labs overneemt. Dat bracht ons tot de stelling: “Google heeft niets te zoeken in mijn thermostaat“. De reacties waren even gekleurd als veelzijdig. Variërend van ‘ik heb sowieso geen slimme thermostaat nodig’ tot ‘Wat kan Google nou te weten komen van je thermostaat’. Ger en Dennis verzanden al snel in een moeilijke discussie over privacy. Tussen zwart en wit zit veel grijs. Veel nuances, veel verschillende vormen van gelijk. Gelukkig zijn er dan altijd mensen die zeggen dat het niet uit maakt omdat ze niets te verbergen hebben. Dat maakt de discussie een stuk gemakkelijker, daar kun je het namelijk pertinent mee oneens zijn.