Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Uitbuiken (19) met Lumia 1520, veel fotocamera’s en Nest

Dennis de Vries

Een extra bijzondere aflevering van Uitbuiken deze week. De kerstboom is namelijk weg! De feestdagen zijn dus definitief voorbij, en voor ons kan 2014 nu echt beginnen. En we beginnen goed, met Nokia’s eerste ‘phablet’, een handvol camera’s en een moeizame discussie over privacy.

  • Inderdaad, ook Nokia heeft een ‘phablet’. De Nokia Lumia 1520 is met zijn 6 inch beeldscherm…nouja…gewoon heel erg groot. Qua hardware is het dan wel meteen de best uitgeruste Windows Phone die je kunt krijgen en uiteraard belooft ook de camera weer heel wat. Ditmaal is hij ook voorzien van Rich Recording, waarmee ook keiharde geluiden nog helder opgenomen worden. Dennis ging zaterdag op een feest expres voor de toren van speakers staan en maakte even wat beelden: oordeel zelf.
  • ‘Mobiel’ is het kernwoord in het korte technieuws van deze week. Zo gaat het dusdanig beroerd bij Nintendo dat ze inmiddels gaan nadenken over games voor het mobiele platform. Concurrent Sony is daar al iets verder in met hun streamingdienst Playstation Now. Alleen moeten we daar enorm lang op wachten. En er zijn natuurlijk allerlei geruchten over nieuwe toestellen. Omdat ze de beroerdste niet zijn – en omdat het regelmatig fout gaat op allerlei techsites – leggen Ger en Dennis even het verschil uit tussen qHD en QHD. Graag gedaan.
  • Er staat een hele reek fotocamera’s op tafel. De Samsung NX2000, de Panasonic DMC-GM1 en de Nikon D3300. Alle drie met maar één doel, maar alle drie compleet verschillend. Alleen het design is al voer voor discussie. Waar komt toch die fascinatie voor retro vandaan? En wanneer wordt een modern design retro?
  • Vorige week werd bekend dat Google het bedrijf Nest Labs overneemt. Dat bracht ons tot de stelling: “Google heeft niets te zoeken in mijn thermostaat“. De reacties waren even gekleurd als veelzijdig. Variërend van ‘ik heb sowieso geen slimme thermostaat nodig’ tot ‘Wat kan Google nou te weten komen van je thermostaat’. Ger en Dennis verzanden al snel in een moeilijke discussie over privacy. Tussen zwart en wit zit veel grijs. Veel nuances, veel verschillende vormen van gelijk. Gelukkig zijn er dan altijd mensen die zeggen dat het niet uit maakt omdat ze niets te verbergen hebben. Dat maakt de discussie een stuk gemakkelijker, daar kun je het namelijk pertinent mee oneens zijn.

Tot volgende week!

Reacties

  1. PureViewClub

    Hey guys, de Lumia 1020 heeft óók Rich Recording 🙂 Vet filmpje wel, geluidskwaliteit is verbluffend als je je realiseert dat de opname bij ieder andere telefoonmerk totaal overstuurd zou zijn.

    • Dennis de Vries

      Thnx voor de info. Rich Recording werkt geweldig inderdaad. Ik heb het idee dat audio-opnames bij andere smartphones een ondergeschoven kindje is, terwijl het redelijk essentieel is voor een goede video.
      Dat gezegd hebbende: de Lumia 1020 heeft geen 4 microfoons beschikbaar voor stereo opnames, zoals de 1520 toch?

    • PureViewClub

      De 1020 heeft er drie, de 1520 vier, dat klopt. Met de laatste kan je “directional audio” opnemen – dat wil zeggen dat je verplaatsing in het beeld (ook van voor naar achter) auditief kunt waarnemen.

      Rich Recording heeft vooral te maken met de HAAC (High Amplitude Audio Compression) die Nokia introduceerde met de 808 PureView en ook gebruikte in de Lumia 1020. Daarmee kan je extreem luid geluid ook zonder vervorming opnemen. Eén van de redenen dat ik in 2012 zo enthousiast was over de 808 PureView: de geluidskwaliteit bij video-opname was echt ongekend! Zie voor een extreem voorbeeld http://pureviewclub.com/2012/2305

      Mocht je een muzikaal voorbeeld willen zien/horen, hier een video van Chic feat. Nile Rodgers, direct vóór het podium opgenomen met de Lumia 1020 en (laatste take) 808 PureView. De laatste klinkt beter, maar bij de eerste stond het basfilter nog op 100Hz (om een of andere reden de standaardinstelling) http://pureviewclub.com/2013/17227

      Bij iedere andere smartphone zou de geluidsopname volledig overstuurd zijn – met één uitzondering: er is een merk dat er bij zijnhigh-end Android toestel onverwacht ook over opgaf, maar dat de bijbehorende techniek achteraf bleek te hebben “geleend” van Nokia. De rechtszaak daarover heeft Nokia glansrijk gewonnen, maar of de betreffende producent ooit iets aan die chips veranderd heeft weet ik niet.

    • Dennis de Vries

      *Kuch*HTC!*kuch

  2. BroodjeKaas

    Ondanks zijn afmetingen vind ik de Lumia 1520 wel een prachtig (compromisloos) toestel! Mocht een volgende update van Windows Phone nuttige toevoegingen bevatten (zoals een notificatie-center), dan sluit ik niet uit dat ik de overstap vanaf Android eens zal maken (al heb ik voorlopig geen enkele reden om afscheid te nemen van mijn telefoon). Nog even over privacy: de informatie die Google over jou heeft stapelt natuurlijk op met elke dienst die ze gaan leveren.. maar is kamertemperatuur nou echt de druppel? Wat is in jullie optiek de meest grove privacy-schending die Google kan begaan aan de hand van kamertemperatuur?

    • Sianto

      Ze weten wanneer je thuis bent en wanneer niet, scheelt weer een ritje voor de politie, mocht je wat uitgespookt hebben en niet thuis zijn!

    • BroodjeKaas

      Ja, dat zou niet fraai zijn, maar erg waarschijnlijk lijkt het me niet. Als dat was toegestaan, dan zou de politie (dan heb ik het niet over inlichtingendiensten of rechercheurs) beter de locatie en andere gegevens van je smartphone kunnen traceren.

    • Dennis de Vries

      Een notificatiecentrum heb ik op Windows Phone nog nooit gemist. De Lumia 1520 is inderdaad een enorm goed uitgerust toestel. Enige compromis is zijn formaat. Als je op zoek bent naar een smartphone, is dat toch wel iets om rekening mee te houden.

      Over Google en kamertemperatuur: Gegevens van de thermostaat zijn niet perse de druppel.

      Maar de grote vraag is: wordt een thermostaat beter van Google-diensten? Van een zoekmachine kun je zeggen dat ie beter presteert als ‘ze’ meer over je weten. Dat je bij het zoeken naar een ‘breiwinkel’ geen resultaten uit de andere kant van het land krijgt, zeg maar. En mocht een dienst als Google Now ooit handig worden, dan is dat puur en alleen door de gegevens die er opgeslagen zijn.

      Maar een thermostaat? Wat kan Google daar nou aan verbeteren? Wat moeten ze er mee. Als er geen direct nut is, heb verkies ik er eigenlijk gewoon voor om ze helemaal geen gegevens te geven. Hoe onschuldig die ook mogen zijn.

    • BroodjeKaas

      Wordt een thermostaat beter van Google-diensten.. nou, op dit moment niet. Maar ik zie wel mogelijkheden voor een integratie met Google-Now. Google weet precies wanneer (en of) je naar je werk of studie gaat, of je onderweg op een file zal stuiten en dat je beter een paraplu mee kan nemen. Een “gewone” slimme thermostaat kan leren dat jij doordeweeks bijna altijd om 6 uur thuis bent, maar Google-Now kan een stap verder gaan en zien dat jij vanavond bij een vriend blijft eten en voorlopig niet thuiskomt. En stel dat je vriendin het (lekker stereotypisch) liever een graadje warmer in huis heeft, dan kan een thermostaat met Google-Now integratie ervoor zorgen dat het voor haar lekker warm is als zij thuiskomt (terwijl jij nog uit eten bent). Ik noem maar wat.