Site pictogram Draadbreuk.nl

Waarom gebruiken we de Teletekst-applicatie eigenlijk nog?

Na de opnames van ons maandagochtendavondprogramma ontstond er een discussie. De teletekst-applicatie. Waarom bestaat ‘ie en vooral: waarom is ‘ie nog zo lelijk? Wij duiken de geschiedenis in, zoals dat zo mooi heet. En dat zonder encyclopedie of een redacteur van Andere Tijden.

‘Een stukje geschiedenis’

We gaan terug naar het jaar 1980. Oorspronkelijk bedacht om ondertiteling voor doven en slechthorenden te garanderen, introduceert de NOS het fenomeen Teletekst. Via een knop op de afstandsbediening kun je, dankzij een uiterst ingenieuze techniek, het laatste nieuws op de televisie bekijken. Het werd al snel een begrip.

Hoewel: destijds waren er maar 700 huishoudens die over een (dure) tv beschikte met deze nieuwe techniek. Het bleek een kwestie van tijd: binnen tien jaar had een derde van alle Nederlanders toegang tot Teletekst en in 2000 werd het procentueel gezien geschat op liefst 93%. Kortom: Teletekst was een hit.

En dat is het eigenlijk nog steeds. Want toen de eerste iPhone uitkwam, was de Nederlandse Omroep Stichting zo slim om direct een Teletekst iOS-applicatie te ontwikkelen. De app ziet er precies zo uit als het medium op de tv, werkt hetzelfde en is, simpel gezegd, even lelijk. In de jaren 80 waren we – duh-  nog niet zo ver als nu als het gaat om graphics. Je mocht blij zijn als je in 3 kleuren een potje Mamba of Stunts kon doen op je 286. Van haarscherpe 4K-beelden was toen nog geen sprake.

Lelijk

Teletekst blonk dus uit in eenvoud. Met slechts vier kleuren en een overzichtelijke menustructuur, gebaseerd op drie in te voeren getallen die je naar een specifieke pagina stuurde was het nou niet moeders mooist ontworpen nieuwsmedium ooit. Maar dat was toen. Nu is nu.

Utrecht-thuis. Kaasje.

Pushberichten, videocontent, ‘responsive webdesigns’ – dat is nieuws anno 2013. Nu.nl, NOS, RTL – allen hebben ze een prachtige applicatie die je direct op de hoogte stelt van het wel en wee van de wereld. Toch is de Teletekst-app nog steeds een van de meest gedownloadde apps van Nederland. En eigenlijk begrijpen we dat niet goed. Want hoewel wij ook met weemoed terugkijken naar het Teletekst-supporter zijn bij de uitwedstrijden van Vitesse of Feyenoord (612, niet 818!) zijn we ook liefhebber van grafische hoogstandjes. Het design van Draadbreuk.nl zegt genoeg (denk hier een knipoogje achter).

En dus stellen wij jullie een simpele vraag: check jij de Teletekst-app? En waarom?

Mobiele versie afsluiten