Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

EK-pool of EK-poule? Zo schrijf je het!

Voetbalveld
Redactie

Nog even en dan begint het. Het Europees kampioenschap voetbal 2020. Gespeeld in 2021. Niemand weet precies waarom, maar de UEFA koos voor die klinkende naam. Welnu: dat noopt tot spelletjes. Tot pooltjes. Of: poultjes. Of: poeltjes. Draadbreuk geeft antwoord op de prangende vraag: is het EK-pool of EK-poule?

Allereerst moeten we even terug naar de basis. Wat bedoelen we eigenlijk met een EK-pool? Het antwoord is daarop tweeledig. Je kunt kiezen voor de spelletjesvariant (word je koning Toto, dit EK?) of de editie in de groepsfase, ook wel poulefase. Beiden leggen we even uit.

Hakken met Sneijdertje.

Wij geven hieronder de meest voorkomende schrijfvormen van de poule of pool. Dan kunnen wij natuurlijk de Dikke van Dale erbij halen of kijken op Taaladvies.net, maar echte experts zijn nou eenmaal echte experts. En dus hebben we gemaild met het gezaghebbende Taalcentrum-VU, experts & guru’s op het gebied van taal om de vraag der vragen te beantwoorden.

Want: “Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit willen weten de komende tijd. Of zich erop betrappen dat ze het altijd fout schreven”, aldus Bodine Ruiter, corrector van dat almachtige taalbedrijf uit Amsterdam.

“Ik kan me voorstellen dat het vooral verwarrend wordt doordat er in de uitspraak nauwelijks verschil is. Maar dat is een aanname”, zegt ze. “Daarnaast liggen beide onderwerpen, EK-pool en EK-poule, zo dicht bij elkaar, dat ik me kan voorstellen dat mensen niet denken dat hier twee verschillende woorden voor worden gebruikt.”

Nou, dames en heren, dat is dus wel zo. Een overzicht.

Optie 1: EK-pool

Om maar met de deur in huis te vallen: EK-pool is de juiste manier van schrijven als je hebt over het gokspelletje. Met de hoofdletters ‘EK’. “Voluit, Europees Kampioenschap, schrijf je het ook met hoofdletters, want het gaat om een naam”, legt Ruiter uit. “Dus schrijf je dat in de afkorting ook zo.”

Vul jij een waslijst met uitslagen in nog voordat er een voetbalwedstrijd heeft plaatsgevonden, dan kun je er donder op zeggen dat je het hebt over een pool. Bij het Europees Kampioenschap is dat dus een EK-pool. Dat doen best een hoop mensen fout.

Optie 2: EK pool

Belangrijk nuanceverschil met bovenstaande. Het gaat in dit geval om het koppelstreepje. Is die nodig? Jazeker, zegt Bodine Ruiter, corrector van het Taalcentrum-VU. “Bij een afkorting, dat is in dit geval EK, zet je een streepje tussen de afkorting en de rest van het samengestelde woord. EK-pool dus.”

Sowieso gaat het op het gebied van koppeltekens en samengestelde woorden vaak mis, voegt haar collega Eric Tiggeler eraan toe. “Mogelijk onder invloed van het Engels, maar het kan ook gewoon zijn dat mensen het er overzichtelijker uit vinden zien: dus schrijven ze niet spellingfout, maar spelling fout, niet hogesnelheidslijn, maar hoge snelheids lijn.”

“Zeker in combinatie met bijvoorbeeld afkortingen gaan samenstellingen vaak mis”, gaat hij verder. “Dus krijg je woorden als ICT diensten en A4 papier zonder de streepjes die er eigenlijk in moeten.”

Optie 3: EK-poule

Hier ontstaat de verwarring. En dat komt vooral omdat we, zoals gezegd, het bij EK-pools of EK-poules over twee verschillende dingen hebben. “Als het gaat over de groep landen waar Nederland tegen moet spelen (Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, red.), dan gebruik je poule“, verduidelijkt Ruiter nog maar eens. “Doel je echter een EK-pool als een pool, als in: ‘wedje leggen’, dan is het onjuist. In dat geval schrijf je EK-pool.”

Een EK-poule is in dit geval dus relevant als je het hebt over de poulesfase van het toernooi. Nederland zit dit toernooi in poule C. Voor de liefhebbers.

Optie 4: EK Poel

Deze optie is voor de laaggeletterden onder ons. Niet erg, maar een poel is zoiets als een modderpoel. Of Mathieu van der Poel. Niet EK poel. Je voetbalt tijdens een EK niet in modder. Want dan is het zomer. Dan schijnt de zon en wordt het veld eerder dor dan drassig.

Kortom: EK-pool of EK-poule!

Het hangt er vanaf waar je deze prachtige terminologie voor gebruikt. Zolang je maar hoofdletters én een koppelteken gebruikt.

De woorden poule en pool hebben een verschillende betekenis en zou daarom allebei kunnen:

  • Bedoel je de groep landen waar Nederland tegen moet spelen? Dan gebruik je poule.
  • Wil je graag een wedje leggen dat Nederland kampioen wordt? Deze wedstrijd noem je pool.


Die man links had bij de selectie moeten zitten. Die vrouwen ernaast niet.

(coverfoto:  Bence Balla-Schottner via Unsplash)