Een belangrijk en urgent onderwerp voor een boek: de digitale vernedering van vrouwen en meisjes via zogeheten bangalijsten en andere vormen van online seksuele intimidatie. Advocate en oud-politica Ina Brouwer duikt daar diep in met haar nieuwe werk Klik, deel, verneder, verwoest, dat op 12 juni verschijnt. Aan de hand van schrijnende verhalen, historische parallellen en juridische inzichten laat ze zien hoe vrouwenhaat zich in nieuwe digitale vormen blijft manifesteren. Dat meldt uitgeverij De Geus.

Brouwer, die de slachtoffers van de bangalijst van het Utrechts studentencorps bijstaat, trekt in haar boek de lijn door van heksenvervolgingen tot deepfakeporno en privacy-inbreuken door techbedrijven. Ze onderzoekt waarom dit soort praktijken blijven opduiken en hoe onze wetten en samenleving hierop achterlopen. In samenwerking met Stichting Offlimits brengt ze ook de stemmen van slachtoffers, hulpverleners en – opvallend – daders in beeld.
“Ze werden alleen al in dat eerste weekend honderden malen gebeld, geappt en aangesproken,” schrijft Brouwer over de directe gevolgen van het uitlekken van zo’n lijst. Daarmee maakt ze duidelijk dat de impact van online acties in het echte leven keihard aankomt. Brouwer legt bovendien bloot hoe digitale technologie niet alleen instrument is, maar ook katalysator van seksisme en machtsmisbruik.
Klik, deel, verneder, verwoest is niet alleen een aanklacht, maar bevat ook praktische aanbevelingen: over wetgeving, over onderwijs en over de rol van platforms. Vanaf 12 juni, dus. Ongetwijfeld bij de (digitale) boekhandel bij je in de buurt!