Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

4 redenen waarom je niet meer zonder bluetooth oordopjes kunt

4 redenen waarom je niet meer zonder bluetooth oordopjes kunt
Redactie

Stiekem vindt Draadbreuk het een beetje gek. Anno 2020 lopen er nog steeds mensen met bedrade in-ear headphones rond. En dat terwijl draadloze bluetooth-varianten allang niet meer rete-duur zijn. Sterker nog: voor een paar een tientjes kun je al uitstekende modellen hebben.

Welnu, dat iets goedkoop is, is natuurlijk geen reden om het gelijk te kopen. Daarom vier redenen die wél een goed argument zijn. Gratis en voor niets. Want zo zijn we.

Waarom nog bedrade headphones?

De accu is tegenwoordig goed (in uiterste gevallen: oké)

Draadloze oordopjes zijn leuk, maar als je halverwege een fijn podcastje bent en de boel valt uit omdat de accu leeg is, heb je er natuurlijk geen zak aan. Gelukkig is dat tegenwoordig bijna nooit meer het geval. Nieuwere modellen, laten we zeggen, vanaf begin 2019, kennen structureel een accuduur van minimaal een uurtje of 4-5. Dat is echt lang zat. En, heel handig, vaak levert de fabrikant een opbergdoosje mee dat tegelijkertijd fungeert als laadstationnetje. Zo kun je onderweg nog even bijladen (moet je het opbergdoosje uiteraard wel zelf ook zo nu en dan wat juice geven). Sony heeft met de WF1000XM3 een model waar dat goed bij is geregeld.

Pairen gaat makkelijk

Bluetooth is ruk. Althans, vaak. Een apparaat verbinden met bluetooth gaat vaak verkeerd. Je zit te hannesen met een drukknopje op een apparaat, je telefoon ‘ziet’ de te koppelen gadget niet of de verbinding valt opeens weg – zo maar drie ergernissen die vaak (heel vaak) voor komen bij gebruikt van bluetooth. Tot nu. Want hedendaagse oordopjes kenne vaak een slle, automatische en sterke verbinding met je telefoon of tablet. Het laadstation speelt daar soms een grote rol in. Als je de oordopjes uit haar doosje haalt, herkennen ze uit zichzelf dat ze ‘in gebruik genomen worden’ en gaan ze op zoek naar een apparaat waar ze eerder mee gekoppeld hebben. Is dat laatste nog niet het geval, dan zenden ze vaak (half) automatisch uit dat ze beschikbaar voor een koppeling zijn. Gevolg: even klikken op je smartphone ét voila: jouw hits van Snelle pompen door je oordopjes.

Het is overigens nodeloos te zeggen dat een combinatie tussen iPhones en haar eigen Airpods helemaal perfect is. Dat gaat rap en naadloos. Maar ja: ‘apple is toch heel erg duur?’, horen we je denken. Welnu, dat valt tegenwoordig best mee. Er zijn voldoende Airpods aanbiedingen te vinden, maar je moet wel even goed zoeken. Vergelijken op allerlei vergelijkingssites helpt hierbij overigens ook.

Op de IFA in Berlijn zagen we in 2016 al bijzondere modellen

Geluid is goed

Goedkoop is vaak duurkoop. Dat werd lang geroepen. Zeker op het gebied van audio wordt dat nogal vaak gebezigd. Als je een setje in ears koopt van drie tientjes, dan kan dat niet meer dan ‘uitermate beroerd zijn’, is het idee. Goddank zijn er mensen zoals Bart Breij uit Groningen, die (vermoedelijk uit verveling) ooit begon met het testen van earbuds van Chinese makelij. Het resultaat is een omvangrijke databse van hoofdtelefoons met namen als Tronsfit, Exmar en Soundcore. namen waar je nog nooit van gehoord hebt (woordgrapje), maar die wel verdomde goede headphones maken. Verzenden vai een Chinese dienst en hup, binnen 4-5 weken heb jij een kwalitatief hoogwaardig oordopje, voor de fractie van de prijs die je normaal gewend bent.

En dat heeft ook een weerslag gehad op bekendere namen. Want tegenwoordig klinken de hoofdtelefoons van Sony, AKG Samsung, of Huawei verre van slecht. En toch kosten ze niet de hoofdprijs.

Een en ander hangt overigens onder meer ook af van de pasvorm. De ideale combinatie? Een koptelefoon die zo goed mogelijk afsluit, maar toch niet irritant in je oor ligt. Kan soms nog wel een uitdaging zijn, maar tegenwoordig worden er vaak verschillende oorschelpen meegeleverd, dus dat scheelt dan weer.

Zelfs deze man draagt Airpods .

Iedereen draagt ze

Het klinkt misschien wat flauw: maar jaren geleden zag je er toch een beetje debiel uit als je een draadloze in-ear in je oor had zitten. Apple heeft er met zijn Airpods hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de draadloze in ear mainstream werd. Dart gebeurde ergens op een vrij geestige manier: zij leverde met haar Airpods niet per se de mooiste koptelefoons aan, maar doordat alle Apple-adepten met die gekke bloemkolen in hun oor gingen lopen, was het opeens niet gek meer. Die dingen van Apple moeten overigens wel beschermd worden (want: populair) en dus lijkt een goed Airpods pro hoesje geen overbodige luxe.

Zelfs Panasonic – toch een merk dat te boek staat als bejaarder dan bejaard – heeft sinds deze maand een serie in ear headphones. Dat zegt volgens mij genoeg.