Het is misschien wel de meest futuristische ontwikkeling op tech-gebied van de afgelopen jaren. De miezerige inkjet-printer is geëvolueerd tot een apparaat dat ruimtelijke objecten kan creëren. Inmiddels zijn we zo ver dat die sci-fi ook gewoon bij jouw thuis kan staan, zo zagen we op de stand van Ultimaker op Presszone. Tenmiste, als je 1900 euro en een flinke tafel over hebt.
[three_fourth]Behoeft 3D-printen nog uitleg? In plaats van inkt op papier print zo’n apparaat iets van kunststof in de lege ruimte. Je kunt objecten digitaal ontwerpen en dan met een druk op de knop werkelijkheid laten worden. De techniek bestaat al een aantal jaar en de toepassingen zijn legio. Van quadcopters tot vogelhuisjes. Zolang het maar een soort van plastic is. De gloednieuwe Ultimaker 2 3D-printer stond braaf poppetjes te printen op de beursvloer.
De Ultimaker probeert zich een beetje te profileren als huis- tuin- en keukenprinter, maar dan in 3D. In de promovideo is dat al te zien. De software is zo eenvoudig te gebruiken dat een koter op school een poppetje kan maken. En als je even geen vaas hebt voor je geraniums, dan slinger je thuis de printer even aan. Met een verkoopprijs van 1850 euro is de Ultimaker 2 niet goedkoop, maar ook niet astronomisch duur. En door zijn formaat kun je er wellicht nog ergens een plekje voor vinden in de schuur. Een rolletje 3D-inkt (dus gewoon plastic draad) kost je 31,50 euro per kleur. [/three_fourth][one_fourth_last]
Als je even geen vaas hebt voor je geraniums, dan slinger je thuis de printer even aan
[/one_fourth_last]En wat kun je daarmee maken? Alles wat je zelf maar kunt bedenken, aldus Ultimaker. De fabrikant weet het mooi te verkopen, maar trappen wij daar in? Sprintje trekken naar de winkel? Of lekker nog een paar jaar wachten? Wat vinden wij er nou echt van?
HET VERDICT VAN DRAADBREUK
[one_fourth]Paul
Ik vind kunststof voorwerpen negen van de tien keer echt verschrikkelijk lelijk. De enige dingen die ik dan ook van dat materiaal in huis heb, zijn gebruiksvoorwerpen. Je denkt toch niet dat ik een 3D-printer ga aanschaffen om dan in 3,5 uur een paperclipbakje, slakom of maatbeker te gaan printen? Nee, dan loop ik liever even naar de winkel om voor weinig geld (want plastic) zoiets te halen. En daarbij: zelf ontwerpen? Ik zei toch dat mensen geen smaak hebben!
[/one_fourth]
[one_fourth]Dennis
Mijn staafmixer is stuk. Een klein, simpel plastic verbindingsstukje is gebroken en nu mixt de staaf niet meer. Het gevolg is eindeloze wachtmuziek als ik de fabrikant probeer te bereiken, ongetwijfeld gevolgd door een gedwongen trip naar de winkel. Terwijl ik dat plastic dingetje ook gewoon zelf zou kunnen printen. Wat ik probeer te zeggen: over een paar jaar koop ik een 3D-printer en dat gaat mijn leven veranderen. [/one_fourth]
[one_fourth]Ger
Ooit dacht ik dat het slim was om een scanner aan te schaffen. Ik wilde alles scannen, dat leek me cool. Totdat ik na een goede week erachter kwam dat het helemaal niet zo tof is om te scannen. Je hebt allemaal digitaal materiaal waar je vervolgens niet meer naar kijkt. Nooit meer gebruikt, dat ding. Ik hoop met heel mijn hart dat het anders is bij 3D-printen. Maar ik vraag me bij het tikken van deze vijf regels al de hele tijd af: wat zou ik in vredesnaam moeten 3D-printen? Ik zou het bij god niet weten.
[/one_fourth]
[one_fourth_last]Bart
Ik kan van een homp klei nog geen piemel boetseren, maar met computers ben ik redelijk handig. Geef me zo’n 3D-printer en ik maak wat mooi spul om de boys hier links van me te overtuigen dat 3D-printen echt de toekomst is. Goed, het ontbreekt op dit moment nog aan echt creatieve voorbeelden (op medische dingen als een kunstheup na), maar van een tandpastaduwer word ik al behoorlijk enthousiast.
[/one_fourth_last]
Jongens gooi de video even openbaar 😉
Naast een staafmixer-verbindingsstukje en door Bart in 3D geprint ‘mooi spul’ (toch geen piemel?) kan ik me geen nuttige doeleinden bedenken. Bovendien zal je toch regelmatig nieuwe 3D-inkt nodig hebben, en als je dan tóch in de winkel staat (of via internet bestelt), dan kan je net zo goed dat paperclipbakje of die slakom meenemen.
Snap je punt paul maar dit is een typisch een latente behoefte waarbij een producent van dit apparaat niet reageert op de wensen van de consument maar inspeelt op de behoefte waarvan jij nog niet eens weet dat je die hebt paul. Klinkt een beetje vaag maar er zijn zoveel dingen hiermee mogelijk en dat ontwikkelt zich hoe langer deze op de markt is en hoe meer bedrijven zich mee gaan doen op deze markt. Fucking goeie ontwikkeling dus.
Als het gaat om een behoefte waarvan ik nog niet weet dat ik ‘m heb, dan draait het meer om de bezigheid van het printen zelf dan het uiteindelijk hebben van het eindproduct: dat koop ik net zo goed in de winkel. Een soort hobby dus, net als breien, punniken of figuurzagen.
Ik zie overigens wel een rol voor de 3D-printer weggelegd bij hobbyklussers die even een speciaal gemaakt onderdeel nodig hebben. En voor mensen die veel kopen bij de Ikea: als dat ene boutje weer eens niet meegeleverd is, print je ‘m gewoon uit!
Handig zo’n ding! Kun je allerlei gereedschap mee printen. Schroevendraaiers, tangen en bijvoorbeeld fietsonderdelen.