Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

4 manieren waarop een 3D-hologram bijna werkelijkheid wordt

4 manieren waarop een 3D-hologram bijna werkelijkheid wordt
Dennis de Vries

Hologram. Alleen bij het horen van het woord gaat ons gadget-hart al sneller kloppen. Meer nog dan vliegende auto’s en jetpacks zijn hologrammen pure sci-fi. De heilige graal op gadget-gebied. Ongeacht de toepassingen willen we het gewoon hebben, mits het aan drie eisen voldoet: het lijkt in het luchtledige te zweven; het is 3D; je kunt je hand er doorheen steken. Nu is er een Schots kunstenaarscollectief dat claimt holografische weergaves mogelijk te maken. Volgende week tonen ze het aan de wereld.

 

Help me Obi

Chris Helson en Sarah Jackets heten de Schotten en op hun site tonen ze inderdaad zwevende beelden in een donker kamertje. Het apparaat heet toepasselijk ‘Help me Obi‘, een verwijzing naar de legendarische scene uit Star Trek waarin Princess Peach de hulp in roept van Frodo via een hologram. Help me Obi is mooi spul, maar echt 3D kun je het niet noemen. Als je goed oplet, merk je dat het beeld altijd hetzelfde blijft, ongeacht vanuit welke hoek je het bekijkt. En we weten niet of je er je hand doorheen kunt steken. Dat is belangrijk, mensen.

Pepper’s Ghost

Dit project van Helson en Jackets is zeker niet de eerste serieuze gooi naar het maken van een holografische projectie. De meest bekende is misschien wel het optreden rapper 2Pac op het Coachella festival van 2012. Voor wie het niet weet: 2Pac was toen al zestien jaar dood, maar stond toch op het podium lekker te rappen. Hoe high-tech was dat? Behoorlijk, maar bedenk je wel dat 2Pac tot leven werd gebracht door de zogenaamde ‘Pepper’s Ghost‘ illusie die al in 1862 uitgevoerd wordt. Een beetje spelen met licht en spiegels. Tof effect, maar nauwelijks een hologram te noemen. Sterker nog, je kunt het met één tripje naar de Gamma zelf ook in elkaar sleutelen.

 

Leia

Voor een alternatief moeten we naar, je verwacht het niet, Polen toe. Het bedrijf Leia (vat je ‘m?) Display Systems uit Warschau heeft een eigen benadering waarmee ze beelden in de lucht laten zweven. 3D is het niet, maar je kunt er wel je hand doorheen steken. Sterker nog: je wordt van harte uitgenodigd door het beeld heen te wandelen. Het Leia systeem spuit nauwelijks zichtbare mist de lucht in waarop licht geprojecteerd kan worden. Dat zorgt wel voor een flink groot apparaat, maar volgens de Polen zijn kleinere varianten in ontwikkeling. En eerlijk is eerlijk, het ziet er best tof uit als die twee gasten in de video het grote transparante touchscreen bedienen.

Autostereoscopic light field display

De meest indrukwekkende poging komt misschien nog wel van de universiteit van Zuid Californië. Ook dit is geen hologram, in plaats daarvan wordt beeld op een spiegel geprojecteerd die vervolgens als een gek gaat ronddraaien. Het toffe is, dat als je er omheen loopt, het beeld veranderd wat daadwerkelijk een ruimtelijk effect geeft. Nadeel is dan weer dat als je je hand er doorheen wil steken, je ‘m waarschijnlijk kwijt bent. Au.

 

Kortom… Nog even geduld

Kortom: op de ultieme hologram moeten we nog even wachten. Als we op de nieuwe video’s van Helson en Jacket af moeten gaan, voldoen zij ook niet aan de eisen. En hoe het precies werkt, willen ze niet zeggen. Deels misschien om de spanning op te bouwen voor het Edonburgh Art Festival waar het apparaat tentoon gesteld gaat worden. Maar ook omdat ze patenten in aanvraag hebben en dus hun geheim een geheim willen houden. We wachten ondertussen rustig af.