Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

5 opvallende smartphone gadgets in 2024

Motorola conceptphone
Redactie

Het Mobile World Congress in Barcelona brengt ons de meest bijzondere gadgets en innovaties op telecomgebied Wat viel er in deze editie – MWCO 2024 – op als het gaat om mobiele telefoons, smartphones en andere mobile innovaties? Een toplijstje. Voor de liefhebber

En om dat lijstje lekker kracht bij te zetten tellen we af van 5 naar 0. Dat wil overigens niet zeggen dat gadget nummer 3 per se veel minder is dan gadget nummer 1, maar hé: lijstjes, altijd leuk. Je moet ergens keuzes maken. Welnu, komt ie:

5. Nostalgie: Barbie Flip Phone

Wie dacht dat de Barbie-hype voorbij was heeft het mis. Want hoewel de film over de pop allang niet meer in de bioscoop draait, doen merken en bedrijven er alles aan om toch een graantje van de hit mee te pikken. Mattel, maker van Barbie, doet er overigens zelf ook flink aan mee, want de poppenfabrikant kondigde samen met HMD Global, tegenwoordig maker van Nokia-telefoons, een heuse Barbie Flip Phone aan. Deze gsm (dus niet: smartphone) is roze van kleur en moet er precies uitzien als de plastic variant waar Barbie altijd mee belt. Wie dat ding wil hebben? Geen idee, maar er is vast wel iemand zo’n fan van Barbie dat diegene dit soort prullaria aanschaft. Wanneer het ding naar Nederland komt is nog niet duidelijk

Een gezellig videootje van HMD Global over de Barbie telefoon:

4. Langste accuduur ooit? OnePlus Watch 2

We hebben er ruim drie jaar op moeten wachten, maar de nieuwe smartwatch van OnePlus is er in ieder geval eentje die op z’n minst veelbelovend genoemd kan worden. Niet eens vanwege zijn stijlvolle uiterlijk of aardige specificaties, maar vooral vanwege zijn bijzonder lange batterijduur. Volgens OnePlus moet de Watch 2 liefst 100 uur op een lading mee kunnen gaan, zelfs met gebruik van alle smart-functionaliteiten. Hoe het werkt is niet helemaal duidelijk, maar het Chinese bedrijf stelt dat het onder meer komt door het gebruik van niet één maar twee chips, waardoor taken efficiënter verdeeld kunnen worden. “De nieuwe industriestandaard”, noemt OnePlus het. Prijs van de nieuwe OnePlus Watch 2? 330 euro.

Tweakers heeft de gadget al gereviewd:

3. Bijzonder futuristisch: Lenovo Project Crystal

Nee, een daadwerkelijk verkoopbaar product is het nog niet, maar de nieuwe laptop van Lenovo is wel een apparaat dat direct heel veel wenkbrauwen doet fronsen. Net als de mysterieuze werknaam overigens; ‘Project Crystal’ valt als notebook vooral op door zijn transparante display en opmerkelijke glazen touchscreen dat fungeert als toetsenbord.

De laptop heeft een 17-inch micro LED-scherm met een helderheid van 1000 nits en een (opmerkelijk lage) 720p-resolutie. Op de achterkant zit verder een kleine camera die dankzij AI objecten die achter de laptop staan herkent en vormen van augmented reality mogelijk maakt.

Bijzonder futuristisch allemaal, en het is dus ook niet zo gek dat Project Crystal voorlopig nog enkel een conceptgadget is. Of we ‘m ooit in de winkels gaan zien is nog niet duidelijk.

Engadget had al de mogelijkheid de opmerkelijke laptop te bekijken:

2. Motorola ‘armbandtelefoon’

Oké, stiekem toonde Motorola, tegenwoordig onderdeel van Lenovo, haar zeer opmerkelijke ‘buigbare telefoonhorloge’ al even op de CES, maar in Barcelona kreeg het gehele techjournaille de kans de gadget, die voorzien is van een buigbaar scherm waardoor je ‘m ook als grote armband kunt dragen, uitgebreid te bekijken.

Wat kregen ze te zien? In ongebogen, meer rechte vorm is deze conceptphone als zovelen: een herkenbaar 6,9 inch model voorzien van Android. Eenmaal gebogen verandert deze in een soort van (zeer) uit de kluiten gewassen horloge, geschikt voor handsfree gebruik. Dat ziet er spectaculair, maar ook wat onhandig uit. En het roept vooral de vraag op: een groot buigbaar scherm om je pols, is dat niet heel erg breekbaar? Het is vooralsnog een concept; Motorola lijkt met dit unieke apparaten vooral te willen laten zien dat het nog altijd veel in haar mars heeft op smartphonegebied. 

CNET zag de armband slash smartphone al:

1. Smart bril: OPPO Air Glass 3

Herinneren jullie de Google Glass nog? Nee? Google Glass was een bril met ingebouwde camera die gebruikmaakte van (een eenvoudige vorm van) augmented reality. 

Er zat een projector in het montuur verwerkt die door een glazen plaatje, een ‘prisma’, beelden toonde voor de ogen van de gebruiker. 

De Glass kon foto’s en video’s maken en allerlei zaken opzoeken. Het techjournaille was, ondanks discussies over privacy, overwegend lyrisch, maar een succes werd het nimmer. We zijn ondertussen toch een goede tien jaar verder en de bril als wearable lijkt nog steeds niet echt een succes. Natuurlijk zijn er diverse hippe AR/VR-brillen (kuch… Apple Vision Pro), maar een traditioneel montuur met daarin smart-functionaliteiten kennen we eigenlijk nog niet. Tot nu, want Oppo introduceert de Air Glass 3, een prototype ‘Assisted Reality-bril’, die met dank aan allerlei AI-technologie gegevens zoals tekst, afbeeldingen, video en audio kan begrijpen en interpreteren. 

De OPPO Air Glass 3 weegt slechts 50 gram en kent een piekhelderheid voor de ogen van meer dan 1.000 nits. Samen zorgen ze ervoor dat de gadget een draagervaring biedt die dicht in de buurt komt van die van een gewone bril, terwijl deze volgens de fabrikant ‘het beste full-color beeldscherm in zijn soort’ biedt. Dankzij de toegang tot het nieuwe OPPO AndesGPT via de Air Glass-app op de smartphone, hoeven gebruikers alleen maar lichtjes op het pootje van de smart bril te drukken om de AI-spraakassistent te activeren en een reeks taken uit te voeren. Bijzonder.

De Air Glass 3 is nog een prototype, maar de verwachting is wel dat OPPO uiteindelijk een versie van de gadget op de markt gaat brengen. 

De Air Glass 3 video van Oppo zelf: