Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Drie opmerkelijke deepfakes

Drie opmerkelijke deepfakes
Redactie

Ja jongens, we videobellen ons helemaal suf tegenwoordig. Handig, want dan zie je een beetje met wie je praat. Maar wie zegt ons dat diegene die daar op het scherm is ook daadwerkelijk diegene is met wie je praat? Deze lelijke, onduidelijk gestelde vraag resulteert in het volgende blog: 3 bizarre deepfakes.

Technologie staat voor niets. Dat is een zin die we volgens mij al 234523 keer hebben opgeschreven. Noem het een gebrek aan originaliteit, maar wij blijven ons, zelfs in deze gare, doodsaaie tijd ons graag verbazen. ooit deden we dat bij een opmerkelijke smartphone, tegenwoordig ligt onze focus vooral op ‘all things digital’ (of in goed-Nederlands: alles wat we tof vinden).

Kamerleden gefopt

Afgelopen week kwam er een zorgwekkend en opmerkelijk bericht naar buiten bij de NOS. Het schijnt dat Nederlandse Kamerleden een gesprek voerden met iemand die zich voordeed als Leonid Volkov, een hooggeplaatste medewerker van de Russische oppositieleider Navalny. 

Zoek de verschillen.

Dat noopte ons tot de vraag: welke deepfakes kennen we nog meer. In tijden waar artificial intelligence hoogtij voert, en we niet meer het verschil tussen digitaal en echt kennen en we opgeslurpt worden door alles wat digitaal nep en fakenews-erig is, leek ons een aardig (en misschien wat flauw) lijstje van bijzondere fake-mensen wel leuk.

Opdat we er wat van leren. En misschien een business-model eromheen bedenken, want laten we wel wezen: artificial intelligence en e-commerce – daar zitten wat flappen.

Thierry Bau-retteketet-det

Heel recent, misschien gevaarlijk, maar vooral opvallend: de retweet van Thierry Baudet van ene Eduard van Vlugtenstahl (@MeneerPanini). Baudet vindt iets van corona en vindt dat anderen dat ook moeten weten. Om zijn vinden-van kracht bij te zetten gebruikt de niet-zo beste man fake-accounts. Die niet van, maar als je handig bent met internet wel, van echt te onderscheiden zijn. Foey Thierry. Niet doen. Überhaupt niet twitteren. Niet doen.

Oh, en we geven het toe: een gegenereerd plaatje is iets anders dan een deep-fake, maar we vonden het te leuk (en ergens: te belangrijk) om te laten liggen. Bovendien bewijst het maar weer de onkunde van Tjerrie. En daar worden wij blijven van. Sorry FvD-stemmers.

Charlie Seen, Elon Musk en Mr. T.

YouTube zorgt er vaak voor dat we wat minder woorden hoeven te tikken. Waarom? Beeld zegt meer dan tekst en dit lijstje met 3 opmerkelijke deepfakes zegt eigenlijk genoeg. Veel kijkplezier. Oh, en Mr T. is een baas. Bij dezen.

Sean Connery vs Burt Reynolds

“Some deepfake examples are incredibly convincing. They display how deep learning technology could transform pipelines for 3D artists and filmmakers, and seriously cut down manual editing time”, schrijft Youtuber
Crescendo, die een compilatie maakte van opvallende deepfakes. De beste man lijkt vooral heel enthousiast over de technologie.

Vanuit hobby snappen wij het, maar hoe lang gaat het duren voordat er echt grote fouten door overheden worden gemaakt? Dat er bijvoorbeeld Kamerleden met belangrijke buitenlandse lobbyisten praten? Oh wacht…