Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPhone 14: wat kan -ie allemaal?

Lineup van iPhone 14
Redactie

De iPhone 14 is inmiddels al een tijdje op de markt. De nieuwe telefoon van Apple kent natuurlijk weer talloze nieuwe features maar moet dankzij een zeer herkenbaar design de echte liefhebbers doen bekoren. Doet -ie dat? Wij leggen het voor je uit.

Maar eerst even terug naar de basis. Wat kan de iPhone 14 precies? Nou, deze nieuwe gadget wordt gezien als het ‘mini-model’ iPhone. Dat komt omdat hij nog twee grotere broers heeft. Niet alleen letterlijk, maar ook in hardware. De zogenoemde iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Max zijn oersterke, en razendsnelle kanonnen waar de diehard smartphone-liefhebber gek van geluk van wordt, maar tegelijkertijd huilend naar de bank moeten rennen – beide units zijn namelijk knettertjeduur.

Videootje over de iPhone 14 (lekker fris, lekker anders)

De iPhone 14 doet dat anders. Natuurlijk, de nieuwe telefoon van wijlen Steve Jobs kost een aardige duit, maar in het geval van een iPhone 14 abonnement valt het alleszins mee. Tegenwoordig is de gemiddelde vouwbare smartphone een stuk duurder. En laten we wel wezen: wat heb je daar nu precies aan?

Terug naar de iPhone 14. Het scherm is groter dan ooit tevoren en biedt een verbluffende beeldkwaliteit die je echt moet zien om te geloven. Het toestel zelf is nog ietsje slanker dan zijn voorganger, wat betekent dat hij gemakkelijk in je zak past en niet te zwaar is om de hele dag bij je te dragen.

iPhone 14
Lekker ding, hè?

Maar wat de iPhone 14 echt zo speciaal maakt zijn de functies. Apple heeft deze telefoon tot in de kleinste details geperfectioneerd om de gebruikerservaring te optimaliseren. Zo heeft de camera van de iPhone 14 een ongelooflijke resolutie en biedt hij tal van nieuwe functies, zoals geavanceerde beeldstabilisatie en een uitstekende portretmodus. Met behulp van nieuwe technologieën is het mogelijk om nog scherpere foto’s te maken, zelfs bij weinig licht. Wel is het zo dat het camera-eiland, het verhoginkje op de achterkant met daarop de twee lenzen, bij de iPhone 14 net wat groter lijkt dan bij de iPhone 13.

Alles over de camera van de iPhone 14

Maar een probleem is dat zeker niet. De iPhone 14 ziet er, net als de 13, gewoon heel stijlvol uit. Een hoesje is wel gewenst, want het is met recht zonde om deze eyecatcher te misbruiken met krassen of gebroken glas tot gevolg. Het frame is gelukkig van aluminium: dat ligt niet alleen fijn in het handje, maar is ook een stuk meer solide dan het glas van vroeger.

Want laten we wel wezen: dit was toch drie keer niets:

Het scherm van een kapotte iPhone
Kapot. Huilen.

Verder kunnen we het natuurlijk uren hebben over de processor, opslaggeheugen, grafische meuk en hoe al die zaken zich tot elkaar verhouden. Maar feit is: anno 2023 hoef je je daar bij een telefoon met een adviesprijs die boven de 500 euro ligt echt niet meer zorgen over te maken. Welke je ook kiest: het levert hoe dan ook een fijne ervaring op. Dat bewijzen allerlei tests en onderzoeken overigens ook, dus dat scheelt.

Belangrijkste bij de aanschaf van een iPhone blijft het eco-systeem. Once you go Mac, you never go back is een veelgehoorde en terechte uitspraak. iMessage, FaceTime, iCloud, AirDrop – het zijn handige functies die ervoor zorgen dat al je Apple apparatuur lekker met elkaar synct en communiceert. Dat is ontzettend handig, maar als je met een van je gadgets besluit te wisselen naar Google? Dan haal je jezelf echt heel veel (al dan niet onnodig) gedoe op de hals. Apple heeft dat ecosysteem slim in elkaar gezet, maar het kan ook veel stress opleveren.

Stress die je doorgaans bij de telefoon zelf zeker niet hebt. iPhones staan niet voor niets bekend om hun fijne gebruikservaring en de iPhone 14 is daar zeker geen uitzondering op. natuurlijk zijn de iPhone 14 Pro en 14 Max hardwaretechnisch beter, maar of jij daar als argeloze gebruiker last van hebt? Zeker niet.