LoRaONE: goedkope gadget voorkomt het jatten van je fiets

LoRaONE: goedkope gadget voorkomt het jatten van je fiets

Als ik met collega Dennis in de kroeg zit, dan begint hij, na eerst over Polen en smartphones te hebben georeerd, welhaast structureel over The Internet Of Things. Dat alles met elkaar verbonden wordt enzo. Dat je broodrooster wifi heeft en dat op termijn weleens heel handig kan zijn. Vandaag kreeg ik van de beste man een persbericht. Dat is al gek, om van Dennis een persbericht te krijgen. Blijkbaar doet hij ook nog dingen naast Draadbreuk.nl groot maken.

Enig navraag leert dat Dennis nauw betrokken bij een Kickstarter-project van SODAQ, een Hilversums IT-bedrijf met een sterke ‘focus’ op The Internet Of Things – datgene wat de beste man dus zo tof vindt. Goed, het persbericht ging over de LoRaONE, een apparaatje amper groter dan een luciferdoosje die het ‘Internet of Things’ tot leven te brengt.

Klinkt heel spannend natuurlijk, maar Dennis: wat bedoel je daar precies mee?
Vrij vertaald: wij hebben een product gemaakt dat het internet der dingen het internet der dingen maakt. Dingen die met internet verbonden zijn en gegevens meten, versturen en ontvangen. Dat vereist een aparte infrastructuur, en aparte hardware. Zo wordt momenteel overal in de wereld het LoRa netwerk uitgerold, wat ideaal is voor het IoT. Wij hebben daar een fysiek product voor gebouwd waar je veel toffe dingen mee kunt doen, de LoRaONE dus. Om die daadwerkelijk in (grootscheepse) productie te kunnen laten gaan zijn we een Kickstarter-project begonnen.

21eaf5fe00d75358c563323975107579_original
In amper 24 uur tijd hebben jullie al 20.256 euro opgehaald. Daarmee gaat de LoRaONE er daadwerkelijk komen. LoRa, wat is dat nu eigenlijk? Het nieuwe wifi?
Niet helemaal. Via LoRaONE Netflix streamen zit er niet in, daar is het ook niet voor bedoeld. LoRa is daar veel te langzaam voor. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen. LoRa verbruikt nauwelijk energie, wat ideaal is als je IoT apparaat een paar jaar mee moet gaan op een kleine accu. Het is vrij goedkoop en simpel om op te zetten en één gateway heeft een bereik van enkele kilometers.

Wat zijn gateways?
Zie het als de routers van het IoT. Of de telefoonmasten van LoRa. De gateways zenden en ontvangen informatie van de apparaten, en sturen dat door naar internet. Overal in Nederland staan die gateways al. KPN is druk bezig met landelijke dekking en de organisatie The Things Network gaat ook snel. Maar LoRa zit op een ongereguleerd spectrum, wat betekent dat als je zelf een server hebt, je daar ook een gateway aan kunt hangen. Heb je je eigen netwerk.

Terug naar jullie kleine apparaat. Kan ik zelf met die LoraOne iets moois maken? Kun je concrete voorbeelden geven?
Voordeel van de LoRaONE is dat we er heel veel sensoren in hebben weten te bouwen. Dat maakt de toepassingen eindeloos. Denk aan een tracker voor op je fiets. Zodra die gejat is, schakel je de GPS in en krijg je de locatie bijvoorbeeld naar je telefoon gestuurd. Dankzij de accelerometer kun je zelfs een seintje geven wanneer je fiets beweegt als jij er niet op zit.
Maar hij kan ook omgebouwd worden tot wearable, denk aan een paniekknop voor opa en oma, zodat ze een seintje kunnen geven als er iets mis is. Voordeel van de LoRaONE is dat ze er niet aan hoeven te denken om ‘m op te laden, de accu kan jaren mee. En dankzij de LoRa verbinding werkt het zowel binnens- als buitenshuis. Maar je kunt ook denken aan een apparaat dat aangeeft welke parkeerplekken vrij zijn. Eentje die aangeeft dat je planten uit de zon moeten. Dat soort situaties.

Wat vind je zelf de tofste toepassing?
We zijn bezig met een project in een natuurpark in Tanzania, om daar neushoorns te beschermen tegen stropers. Park Rangers willen de beesten kunnen volgen, zonder dat de stropers meekijken. Maar sateliet-installaties zijn te duur. GSM-bereik is er niet. LoRa bood de oplossing. Met een handjevol gateways is er bereik in het hele park. De dieren krijgen een klein kastje met zonnecel die hun locatie doorgeeft. En gegevens die over het LoRa-netwerk gaan, zijn vergrendeld. Stropers hebben het nakijken.

Wat moet je kunnen om dat apparaat werkend te krijgen?
We hebben de LoRaONE compatible gemaakt met Arduino. Dit is is een door miljoenen hobbyisten gebruikt ontwikkelplatform wat heel snel is aan te leren. Het wordt tegenwoordig zelfs al op de lagere school onderwezen. Voor de ondersteuning hebben we een support website en een forum waarop een actieve community elkaar verder helpt. Eigenlijk kan dus iedereen met onze LoRaONE aan de slag.

Bij Internet of Things denk ik vooral nog aan een koelkast die kan twitteren. Hoe lang denk je dat het nog duurt voordat zulk soort dingen gemeengoed zijn?
Analysten voorspellen keer op keer dat in het jaar 2020 miljarden apparaten aan internet verbonden zijn. Die kant gaat het echt wel. Niet zozeer met twitterende koelkasten, maar wel met zelfrijdende auto’s en vuilnisbakken in de stad die een seintje geven als de stadsreiniging ze moet legen. Dat is de toekomst en dat is tof.

Bedankt Dennis!
Voor jou altijd, Ger.