Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (126) met Snowden, Blackberry en DJ Paulie G!

’t Wereldje (126) met Snowden, Blackberry en DJ Paulie G!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

3. Onderzoek: niemand heeft gekraakte berichten gelezen

 

DE CANADEZEN KOMEN ONS HALEN!!!1!

DE CANADEZEN KOMEN ONS HALEN!!!1!


 
Eens in de zoveel tijd waait er even een privacy-windje door de techwereld. Dan stoppen we even met het spelen met de nieuwste smartphones, krabben we een paar keer aan onze kin en roepen we dat je moet uitkijken met je persoonlijke informatie. Als je dat immers niet doet, weet iedereen alles van je, van cybercriminelen tot grote bedrijven en die willen jou, ja jou, helemaal leegplukken. Momenteel trekt er weer zo’n briesje over. Sinds Apple met gestrekt been de FBI probeerde te tackelen voordat het de iPhone van een terrorist had gekraakt, houden we ons weer een beetje bezig met privacy.

In Canada is momenteel ook een discussie over privacy aan de gang. Daar blijkt de Canadese politie sinds 2010 een apparaatje te hebben waarmee het berichten, die met Blackberry Messenger worden verzonden, kan kraken. Wereldwijd! Alle privéberichten op straat! De impact? Nouja, die valt natuurlijk wel mee. Een paar op elanden rijdende Mounties die een messenger-dienst kunnen kraken die de afgelopen vijf jaar door niemand meer wordt gebruikt. Veel plezier ermee.

 

2. Edward Snowden krijgt sterallures

 

God, wat een blije hoofden hebben die dj's ook altijd.

God, wat een blije hoofden hebben die dj’s ook altijd.


 
Weinig mensen die de afgelopen jaren zoveel invloed hebben gehad op hoe de wereld kijkt naar zijn overheid de burgers in de gaten houdt als Edward Snowden. De klokkenluider lekte een enorme hoeveelheid aan geheime CIA- en NSA-documenten en toen was de poep serieus aan. Begrijpelijkerwijs waren de Verenigde Staten boos en sindsdien woont Snowden in Rusland dat ‘m voorlopig asiel heeft verleend. Je zou de begin dertiger kunnen zien als een held die ons privacy-bewustzijn heeft meegegeven en daar een enorme opoffering voor heeft gedaan. We bedoelen: in Rusland wonen gun je natuurlijk niemand.

Maar langzaamaan lijkt Snowden zich wel in zijn rol als wereldwijde beroemdheid te schikken. Sterker nog: er is geen symposium of meneer wordt wel weer naar binnen geskyped. Er worden voorstellingen over zijn leven gemaakt, er zijn boeken geschreven en Joseph Gordon-Levitt speelt Snowden in de aankomende gelijknamige film. Daar kan hij natuurlijk zelf niets aan doen, maar nu dreigt de documentenlekker op een spoor te belanden waarvan geen weg terug is. Een weg die werd bewandeld door mensen als Kim Kardashian, Dave Roelvink en al die andere mensen die niks kunnen: het dj-schap. Snowden is een track aan het maken met de Franse dj Jean Michel Jarre, die je waarschijnlijk kent van niks, want je bent geen veertig jaar oud. Goed, daar gaat je geloofwaardigheid als opiniemaker. De song gaat overigens Exit heten. Toepasselijker kan natuurlijk niet.

 

1. DJ Paulie G gaat Led Zeppelin achterna

 

 
Over talentloze dj’s gesproken: ondergetekende ging Snowden natuurlijk al lang en breed voor. Bij Draadbreuk ontdekten we de app Launchpad voor de iPad, waarmee je door op een paar vakjes te drukken zomaar een liedje uit kunt poepen. En aangezien het toch vakantie was, dacht ik: laten we dat dan ook gewoon maar doen dan. Binnen de kortste keren lag er een hit van jewelste, niet in de laatste plaats door de geweldige videoclip die Dennis als een ware Spike Jonze in elkaar had geflatst. Hop, kneiterhard online gooien en op naar wereldfaam.

Nou, die werelddominatie zit er nu keihard aan te komen. We kregen van YouTube het berichtje dat iemand het materiaal in de videoclip had geclaimd, omdat hij de auteursrechten bezat. Het bleek te gaan om de artiest Joshua, die blijkbaar vindt dat onze song wel heel erg het nummer Lolipop Donw Dancefloor (met twee extragratis typo’s in de titel) lijkt. Wat natuurlijk logisch is, want het is met dezelfde gratis samples van Launchpad even koekenbakkerig in elkaar gedraaid. Maar we snappen het wel, wij zouden ook gefrustreerd zijn als ons deuntje werd gestolen, vooral als het gebeurt voordat je ‘m zelf hebt gemaakt. Maar dat is gewoon een kwestie van de data naast elkaar leggen. Anyway, DJ Paulie G die komt er wel. Dit soort rechtendingetjes zijn tenslotte alleen voor de echte groten.

Fotocredits:

Mounties: Mounties via photopin (license)
Snowden: Edward Snowden via photopin (license)