Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Low code: moeten we er wat mee?

code in een computer
Afdeling Commercie

Het regent buzzwords in the tiwttosphere. Web 3.0, metaverse, crypto. Het wereldwijde web is tegenwoordig meer dan enkel een HTLM-paginaatje te vinden via Startpagina. De nieuwste buzz? Low code. Moet Draadbreuk er wat mee?

Nou, het klinkt ons eigenlijk best interessant in de oren, dat low code. Waarom? Low code is een nieuwe manier van programmeren. Eigenlijk is het niet eens echt programmeren, maar meer een hoop bedachte variabelen aan elkaar koppelen. Want waarom zou je het wiel meerdere keren uitvinden? Het maakt het mogelijk om op een grafische wijze software te definiëren, in plaats van miljoenen regels code te programmeren.

Low code bekeken

Het is eigenlijk een vorm van drag and drop in een grafische interface, die samen een soort van wireframe aan functionaliteiten vormen. En dat heeft veel voordelen.

Want code tikken kost geld. Veel geld. En ook nog eens heel veel tijd. Het maken een willekeurige applicatie waarbij gebruik gemaakt wordt van een databaseje of wat, kost rustig maanden tot jaren. En een gemiddelde developer? Die verdient tegenwoordig ehh.. niet weinig.

Een low-code platform is dus bij uitstek geschikt voor (grotere) bedrijven die (in korte tijd) veel applicaties willen maken. Bijvoorbeeld om bedrijfsprocessen te optimaliseren, maar ook kleinere instanties kunnen in sommige gevallen baat bij low code hebben.

Rol van low code

De kans is groot dat low code in de toekomst een veel grotere rol gaat spelen in het digitale discours en daarom is het zaak om er wel een beetje rekening mee te houden, als techplatform zijnde. De verwachting is dat de totale markt in 2025 op lowcode-gebied ongeveer 45 miljard dollar (!) zal beslaan, dus dat zegt eigenlijk genoeg. Volgens Gartner zal een jaartje eerder zo’n 65 procent van alle applicaties mede gemaakt worden door low-code.

In Nederland zijn er al mooie voorbeelden van diensten die op low code draaien. Tijdens de coronacrisis ontwikkelde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten in minder dan twee weken een low code applicatie gebouwd die moest helpen de werklast van de patiëntenzorg zo handig mogelijk te verspreiden over Nederland.

En Het Geluid, het bekende radiospelletje van Q-Music waarbij luisteraars moeten raden welk geluid er wordt afgespeeld, is door een Nederlandse ontwikkelaar nog interactiever gemaakt door een app te ontwikkelen waarbij iedereen kon meespelen. Gebouwd met behulp van? Juist, low code.

Wordt het niet tijd voor een Draadbreuk-app? We waren immers ooit al bezig met een telefoon…