Nee, de Raspberry Pi is geen taart, maar dat weten de meesten onder ons inmiddels wel. Raspberry Pi is een singleboardcomputer ter grootte van een kleine envelop en is begin 2012 op de markt gebracht voor educatieve doeleinden. Een singleboardcomputer wil zeggen dat alle benodigdheden om een computer te laten functioneren op één bordje zitten. Inmiddels is de Raspberry Pi model 2B al de vierde generatie en zijn er wereldwijd vijf miljoen exemplaren van alle modellen bij elkaar over de toonbank gevlogen. Omdat prijs zo laag ligt -35 euro – hebben al heel wat creatievelingen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Er worden gekke dingen bedacht zoals de Beetbox, maar ook kleine wondertjes als het bouwen van een extreem goedkope supercomputer. De komende tijd ga ik de Raspberry uitgebreid testen, dus suggesties zijn welkom in de comments!
De Raspberry Pi is niet alleen tof voor de programmeurs onder ons, maar ook voor leken zijn er talloze opties om uit te proberen. Zo zijn er talloze Linux distributies aangepast om op de Raspberry te laten draaien. Raspbian en Ubuntu Mate zijn daar de bekendste voorbeelden en zorgen ervoor dat je de Raspberry Pi als complete desktop kan gebruiken. Zelfs Microsoft komt met een aangepaste versie van Windows 10 voor de singleboardcomputer. De Raspberry beschikt over vier USB-poorten, één micro-USB aansluiting, één HDMI-ingang, een 3,5mm audio jack en een ethernet-aansluiting.
Nou is het natuurlijk cool om voor een schijntje een complete desktop computer te hebben, maar over het algemeen wordt de Raspberry Pi meestal gebruikt als entertainment systeem voor je televisie. Het is zelfs mogelijk om torrents te streamen inclusief ondertiteling, maar dat schijnt Buma/Stemra niet zo leuk te vinden. En hier bij Draadbreuk letten we natuurlijk altijd netjes op de regels.
Case
De Raspberry Pi is zo goedkoop omdat er helemaal niks wordt meegeleverd, zelfs geen behuizing. Nou is er een heel scala aan cases te koop op internet, maar het is natuurlijk veel vetter om zelf wat in elkaar te knutselen. Zo kun je templates downloaden om een case te maken van karton, maar de meest simpele manier om een toffe behuizing te maken is met Lego. Iedereen heeft wel een kist met Lego liggen dat ligt weg te rotten op je kinderkamer. Hieronder laat ik middels een paar plaatjes zien hoe je eenvoudig een case in elkaar flanst.
Superchill apparaat om mee te kloten, van mediaplayer tot emulator.
Wat zou ik volgens jou zeker moeten uitproberen?
Ik heb zelf een ambilight achter mijn tv gemaakt in combinatie met Kodi (XBMC)
Ziet er geweldig uit. Ga binnenkort een HDMI grabber maken zodat ik ook bv mijn Xbox one hier op kan aansluiten.
De LED verlichting is ook te bedienen via Android. Doormiddel van een app kun je een kleur kan kiezen of bv de Night Rider achter je Flatscreen kan nabootsen. Voor vragen mag je altijd een mailtje sturen.
Erg leuk om mee te experimenteren!