Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Check: ‘Pokemon Go is groter dan Twitter, Facebook en alles’.

Check: ‘Pokemon Go is groter dan Twitter, Facebook en alles’.
Dennis de Vries

Wow, Pokemon Go is een succes zeg. Zelfs als je het spelletje niet speelt, dan zul je ongetwijfeld de vele groepen jagers over straat hebben zien lopen met hun smartphone in de hand. Gisteren leek de Grote Markt in Haarlem wel een festival, tijdens een inderhaast georganiseerde Pokemon Go bijeenkomst. Shit is, zogezegd, aan. En dan is het spel nog niet eens uit in Nederland!

Hoe groot is Pokemon Go nou precies? Daar doen spectaculaire verhalen over de ronde. De game is groter dan Twitter bijvoorbeeld. Sterker nog, het is de grootste mobiele game ooit. In de VS althans. Veel media van over heel de wereld nemen het maar wat graag over. NRC trapt een uitgebreid factcheck verhaal zelfs af met deze twee stellingen, om ze vervolgens niet eens te factchecken. Laten wij de boel dan gewoon even factchecken. We zijn er nou toch.

‘Pokemon Go is de grootste mobiele game ooit in de VS’

Onderzoeksbureau SurveyMonkey heeft bijgehouden dat Pokemon Go het meeste dagelijkse actieve gebruikers heeft in de Verenigde Staten van alle mobiele games. 21 miljoen mensen speelden daar op één dag Pokemon Go. Dat is meer dan de vorige recordhouder, Candy Crush Saga. Dat werd op de drukste dag in de VS gespeeld door een goede 20 miljoen gebruikers.

 

Pokemon Go grootste spel ooit?

 

Er staat alleen wel een groot vraagteken naast de cijfers van Pokemon Go. De game was, op het moment dat deze cijfers naar buiten kwamen, alleen nog maar beschikbaar in Nieuw Zeeland, Australië en de VS. Toch liepen er op dat moment al hordes gamers in Nederland (en veel andere landen) over straat op zoek naar Pokemon. Android-gebruikers konden dat doen door de apk van het spel te downloaden. iPhone gebruikers moesten zich echter aanmelden met een account uit een land waar de game beschikbaar is. Veel websites die how-to’s schreven, raadden daarbij de VS aan.

In hoeverre vertekent dit het beeld van SurveyMonkey? Het is aannemelijk dat veel Pokemon Go-ers in Nederland en andere landen op dit moment een Amerikaans account actief hebben. Hoeveel mensen dat zijn, is niet duidelijk. Zijn het er meer dan een miljoen? Dan is de titel ‘mobiele game in de VS met het meeste dagelijkse gebruikers’ op dit moment nog steeds in handen van Candy Crush Saga. Draadbreuk beoordeelt deze stelling daarom als onvoldoende gefundeerd.

Pokemon Go is groter dan Twitter

Pokemon Go is schijnbaar zelfs zo’n eclatant succes, dat het de gevestigde giganten voorbij streeft. Zo heeft online onderzoeker SimilarWeb becijferd dat de app meer gebruikt wordt dan Twitter. In vrijwel alle spectaculaire nieuwskoppen die dit oplevert, wordt echter één belangrijke nuance vergeten. Similarweb meet namelijk niet het gebruik van Twitter, maar dat van de officiële Twitter-app voor Android.

Waarom is dat belangrijk? Omdat er tientallen Twitter-apps zijn die op Android gebruikt worden voor Twitter. Twitter ook gewoon via de webbrowser te gebruiken. Het is zelfs onduidelijk of de Twitter-app die Similarweb hier in de gaten houdt, wel de meest populaire manier is om Twitter te gebruiken. Feit is wel dat er iets anders gemeten wordt, dan in het nieuws naar voren komt.

Hoeveel dagelijkse gebruikers heeft Twitter dan wel? Daar doet het bedrijf geen uitspraken over. Ze laten zelf alleen weten ze 310 miljoen maandelijkse gebruikers hebben, maar daar valt geen dagelijks gemiddelde uit te destilleren. SimilarWeb stelt dus dat Pokemon Go meer dagelijkse gebruikers heeft dan de officiële Twitter-app. De stelling dat Pokemon Go echter meer gebruikers dat Twitter heeft, is zeer twijfelachtig.

Pokemon Go wordt meer gebruikt dan Facebook

Deze stelling is afkomstig van weer een ander onderzoeksbureau Sensor Tower, dat kijkt hoe lang gebruikers gemiddeld een app gebruiken. Daaruit blijkt dat Pokemon Go gemiddeld 33 minuten en 25 seconden per dag wordt gebruikt door iOS gebruikers in de VS. Zet je dat in een grafiekje naast andere populaire apps, dan torent het daarmee hoog boven alles en iedereen uit.

 

Pokemon Go groter dan Facebook?

 

Weinig op af te dingen. Toch is er nog een andere grafiek in omloop van dezelfde maker. Deze staat niet meer in de bewuste blogpost van Sensor Tower zelf, maar is nog wel op andere sites te vinden. Daarin vergelijkt het bedrijf het dagelijks gebruik van Pokemon Go met enkele andere populaire mobiele games. Hieruit blijkt dat Game of War en Candy Crush de spelers nog aanzienlijk langer weten te binden.

 

Pokemon Go gebruiksduur per dag

 

Wordt Pokemon Go echter meer gebruikt dan Facebook? Dat hangt van de definitie af. Dat het spel dagelijks langer gebruikt wordt dan het sociale netwerk, daar is niets op af te dingen. Of het ook ‘vaker’ is, is onduidelijk en dat het door meer mensen gebruikt wordt is onwaarschijnlijk; Facebook heeft wereldwijd een goede anderhalf miljard gebruikers. Deze stelling wordt daarom als twijfelachtig beoordeeld.

Kortom…

Onderzoeksbedrijven die cijfers opduikelen over hoe populair het spel precies is, zijn wel erg selectief met het presenteren van de feiten. Dat ze dat doen voor media-aandacht, is natuurlijk niet ondenkbaar. Ze hebben daar in ieder geval succes mee, want de media duiken er in ieder geval vol op zonder de broodnodige vraagtekens te plaatsen.
Dat Pokemon Go een doorslaand succes is, daar bestaat geen twijfel over. Loop naar buiten, kijk rond en je krijgt een aardig beeld van hoe populair het spel is. En nogmaals: officieel is de game hier nog niet eens beschikbaar. Dat het records breekt, is niet ondenkbaar. Maar hoe groot, hoe populair precies? Dat is nog te vroeg om te zeggen.

>> Lezen: meer Pokemon Go nieuws, stevig tegen het licht gehouden, vind je hier.