Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Fairphone Fairbuds XL: duurzame kooptip

FAirbuds XL on the head
Ger
  • Op 31 augustus 2023

Er zijn genoeg redenen om ons land te bekritiseren, maar er staat een ding als een paal boven water: onze creativiteit, handelsgeest en innovatiekracht zijn samen nog altijd een gouden driehoek. Nederlanders bedenken en maken toffe dingen, zogezegd. 

Dat doen we al ons hele bestaan, denk bijvoorbeeld aan het ontwerp en de  bouw van de Deltawerken, die voorkomen dat ons land onder water komt te staan. Of al het moois dat de universiteiten van Twente en Eindhoven jaarlijks produceren.

Natuurlijk, er gaat weleens wat mis (elektrische fietsenmerk VanMoof was daar onlangs nog een goed voorbeeld van…), maar grosso modo zijn wij een land van innovatie.

Succesverhaal

Een van de recentste succesverhalen ligt in Amsterdam. Een stel jonge ondernemers had zich tot doel gesteld de smartphone industrie te veranderen: de boel moest en kon een stuk duurzamer en eerlijker in hun ogen. Niet alleen qua verwerkte materialen of het verbruik van fossiele brandstoffen, maar ook in de gehele productieketen. 

Fairbuds XL, Bose Soundlink and the book Sywerts Miljoenen
Als we het hebben over innovatie en creativiteit, dan hebben we het natuurlijk niet over die trekbeer daar op de foto rechts. Foto: instagram.com/draadbreuk.

Iedereen die zijn steentje bijdroeg aan de ontwikkeling van die eventuele telefoon, moest daar goed voor betaald worden en in alleszins redelijke omstandigheden zijn werk kunnen doen.

Oprichters Bas van Abel, Tessa Wernink en Miquel Ballester gingen met dat idee aan de gang en het resultaat? De Fairphone, een telefoon die zoveel mogelijk modulair is opgebouwd en waarvan iedere onderdeeltje een heldere afkomst heeft. En zo niet: dan verklaart het bedrijf waarom het moeilijk is daar transparant over te zijn – bijvoorbeeld doordat specifieke werkzaamheden of stoffen van toeleveranciers niet helemaal duidelijk zijn. 

Fairphone doet, kortom, haar best zoveel mogelijk eerlijk te werk te gaan. En laten we wel wezen: dat is best prettig. Het geeft een fijn gevoel om te weten dat er geen arme kinderen van zes jaar 13 uur per dag bezig zijn geweest om jouw zo geliefde Android smartphone in elkaar te zetten.

Fairphone 5

We zijn inmiddels toe aan de vijfde editie van de Fairphone, een telefoon die (onder meer) door een groeiend klimaat- en milieubewustzijn sterk aan populariteit wint.

Maar een smartphone is maar een smartphone – er is nog een wereld naast dat ding waar we met zijn allen (te)veel op kijken. 

En dus besloot Fairphone haar portfolio uit te breiden. Het eerste resultaat daarvan is de Fairphone Fairbuds XL (of enkel Fairbuds XL – we zijn er eerlijkheidshalve nog niet helemaal uit of Fairphone nu ook als merknaam gebruikt wordt…), een stijlvolle over ear draadloze hoofdtelefoon.

Ook dit model kent verwisselbare onderdelen: denk bijvoorbeeld aan het oorkussen of de band. In totaal zijn er liefst 11 onderdelen te repareren of te vervangen, wat zijn levensduur flink moet verlengen.

“De meeste CO2 wordt uitgestoten tijdens de productie van nieuwe koptelefoons. Door toestellen te ontwerpen die langer meegaan, gerecyclede materialen te gebruiken en te investeren in projecten om de CO2-uitstoot tijdens de productie te verminderen, zorgen we voor onze planeet”, schrijft Fairphone daarover zelf op haar website.

Over elk onderdeel kun je daarom informatie opvragen, zodat je precies weet waar het van gemaakt is.

Draadbreuk heeft een Fairbuds XL op proef gekregen en moet zeggen: de gadget heeft absoluut potentie. De Fairbuds XL ziet er niet alleen leuk uit (de groene variant is uiterst stijlvol!), maar klinkt ook behoorlijk goed.

Hij kent comfortabele oorkussens, een makkelijke bediening via een soort van minijoystick-knopje (ja, dat vinden wij een woord) en is bovenal erg effectief in zijn noise cancelling.

Natuurlijk, in de prijscategorie tussen 200 en 300 euro – de Fairbuds XL gaat zelf weg voor 249,99 euro – zijn er beter klinkende modellen, maar voor de niet-audiofiel (lees: 90 procent van de consumenten) doet de hoofdtelefoon zeker zijn werk, onder meer dankzij voldoende bas en fijn dynamisch geluid. 

En dan is -ie ook nog eens heel duurzaam en eerlijk gemaakt. Dat voelt goed, toch?

Meer informatie: shop.fairphone.com/fairbuds-xl

Effe een lekker filmpje over de Fairbuds XL
Sustainable kan dus ook stijlvol zijn!