Archos Music Beany review

Archos Music Beany review

Sommige ideeën zijn zo logisch, dat je je afvraagt waarom niet honderden bedrijven er al mee aan de haal zijn gegaan. Neem een muts met een ingebouwde hoofdtelefoon: ’s winters én geen koude oren én een leuk muziekje aan. Toch zijn het vooral onbekende merken met namen als iMusic en Headphones (!) die dit soort apparatuur op de markt brachten. Tot nu: Archos pakt de muzikale muts bij de kladden met de Music Beany.

Ik ben doorgaans geen mutsendrager, daarom was het niet in me opgekomen dat het combineren van een muts en een hoofdtelefoon niet altijd even gemakkelijk gaat. Vooral als je een on- of over-earexemplaar hebt ziet het er niet uit en met oordopjes zit je toch met dat snoer te kloten. De oplossing: in de rand van een muts twee kleine luidsprekertjes stoppen en die via bluetooth verbinden met je smartphone, tablet, mediaspeler of welke bron dan ook. En dat is precies wat Archos met zijn Music Beany heeft gedaan.

Het Franse bedrijf staat niet echt bekend vanwege zijn uitmuntende audio-apparatuur en de lage prijs van de Music Beany (€ 29,99) deed bij mij in eerste instantie de alarmbellen rinkelen. Dit zou wel eens waardeloos kunnen worden. Maar deze muzikale muts heeft me in positieve zin verrast. Goed, de audiofiel in me heeft graag een beter geluid en er is wel wat aan te merken op de Beany, maar potverdorie, het werkt wel!

 

Mooi blauw is niet lelijk. Maar wel een beetje saai.
Mooi blauw is niet lelijk. Maar wel een beetje saai.

 

[tabs tab1=”HOE ZIT-IE?” tab2=”HOE KLINKT-IE?” tab3=”HOE WERKT-IE?” tab4=”CONCLUS-IE!”] [tab]

Archos Music Beany: te basic voor de modepopjes?

Sinds een jaar of wat doet het er ineens toe hoe je hoofdtelefoon eruit ziet. Van een gebruiksvoorwerp is het veranderd in een modeaccessoire. Nu zul je niet snel worden uitgelachen vanwerge je headphones, maar met een rare muts op je hoofd loop je natuurlijk wel voor paal. Daarom snappen we wel dat Archos de Music Beany erg basic heeft gehouden: de gebreide muts heeft een simpel kabelpatroontje en is in vier kleuren te krijgen: zwart, wit, grijs en blauw. Het enige dat it onderbreekt, is het lederen bedieningsvlak aan de zijkant. Inderdaad: rare vent die daar aanstoot aan gaat nemen, dus je kunt er veilig mee over straat zonder in elkaar geslagen te worden.

Laten we het even niet hebben over hoe deze beanie staat. Ik heb nu eenmaal geen mutsenhoofd en welke muts ik ook op heb, het lijkt net alsof ik uit een bandfoto van Cypress Hill ben gelopen. Maar hij zit in ieder geval helemaal niet verkeerd. Ik had het idee dat de ingebouwde luidsprekertjes (die op zich niet heel klein zijn) wel eens zouden kunnen gaan irriteren, maar dat valt reuze mee. Na een paar minuten heb je niet eens meer door dat ze er zitten. Je moet ze wel even goed positioneren, want het geluid wordt snel minder als de speakers niet goed op de oren zitten.

 

Leuk motiefje ook
Leuk motiefje ook

 

[/tab] [tab]

Stabiel, maar wel een beetje onhandig

De tijd dat een bluetooth-verbinding zo stabiel als een verrot keukentrapje was, is al lang en breed voorbij. Tegenwoordig heb je zo goed als geen storingen, hoe goedkoop de apparatuur waar het is ingebouwd ook is. Ook bij deze Music Beany is dat het geval. Je drukt op het koppelknopje, zoekt het apparaat op in je smartphone of andere bron en het is connecten galore. Dan kun je ‘m op doen en muziek afspelen terwijl je lekker hip aan het snowboarden bent, of gewoon op de fiets zit. De bediening loopt via drie knoppen aan de zijkant van de muts. Daar zit een play/pauze-knop en twee nummerswitch-toetsen. Ze zijn verwerkt in een lederen paneeltje en om eerlijk te zijn: dat werkt niet briljant. Doordat de knoppen bijna geen reliëf hebben, zijn ze maar moeilijk met je vingers op de tast te vinden en zit je het grootste gedeelte van de tijd als een malle op je hoofd te tikken voordat je de toets daadwerkelijk hebt gevonden. Dat had slimmer gekund. Maar is het dan eindelijk gelukt, dan werkt het ook rap.

De Archos Music Beany heeft een oplaadbare accu en gaat naar eigen zeggen bij daadwerkelijk luisteren zes uur mee na tweeënhalf uur opladen. Ik moet bekennen dat ik het niet helemaal heb uitgezeten – daar was het de afgelopen tijd toch iets te warm voor – maar de tussentijdse oplaadbeurten gaven wel aan dat Archos het niet verkeerd heeft. De Beany heeft ook een ingebouwde microfoon, zodat je eventueel je telefoon kunt opnemen als je wordt gebeld tijdens het muziek luisteren. Ook dat werkt prima, al is de verbinding wat wollig (ha!) en klink je niet briljant door de lijn.

 

De Archos Music Beany: ook lekker als de zon keihard in je gezich schijnt
De Archos Music Beany: ook lekker als de zon keihard in je gezich schijnt

 

[/tab] [tab]

Deze beanie klinkt beter dan verwacht

Een muts met ingebouwde headphones die verbindt met bluetooth en maar dertig euro kost? Ik was de messen al aan het slijpen, want ik haak qua geluid al bij negentig procent van de normale hoofdtelefoon van die prijs af. Maar Archos weet me met deze beanie best te bekoren. Waarschijnlijk komt het doordat je van tevoren weet dat je deze muts niet gaat gebruiken om eens flink kinnenkrabbend naar Pavarotti te gaan luisteren. De Music Beany is gemaakt voor onderweg en biedt geen high end-geluid, maar moet gewoon aardig kunnen bekoren. En dat doet hij: de lage tonen zijn verschrikkelijk, maar de luidsprekertjes klinken lang niet zo schel of dof als ik van tevoren had verwacht. Vergelijk het met een heel aardige hoofdtelefoon van een euro of twintig.

Doordat de luidsprekertjes niet heel goed op de oren zitten (er zit immers een laagje muts tussen), sluiten ze niet goed af. Daardoor hoor je redelijk veel omgevingsgeluid, maar dat is eigenlijk niet zo erg. De Music Beany ga je toch vooral onderweg gebruiken – want wie draagt er een muts thuis op de bank – en in het verkeer is het wel zo veilig dat je langsscheurende auto’s hoort. Het werkt echter ook anderzijds: er lekt ook wel wat geluid weg, dus als degene naast je in de trein af en toe wat boos naar je kijkt, weet je dat hij aan het meegenieten is van je muziek.

 

Waarom eigenlijk geen rooie?
Waarom eigenlijk geen rooie?

[/tab] [tab]

Conclusie: de Archos Music Beany is gewoon fijn!

Een muts met een hoofdtelefoon ingebouwd: ik zag het eerst als een gimmick die vooral als grappig bedoeld was, maar na een tijdje gebruiken zie ik absoluut de handigheid van de Archos Music Beany. Vooral onderweg op de fiets is het een uitkomst. Je hebt geen last meer van koude oren en luistert naar je favoriete muziek terwijl je ook nog eens het verkeer goed in de gaten kunt houden. En geen gezeik met draadjes, want bluetooth: fijn hoor!

Misschien dat er op het gebied van gebruiksgemak nog wat te halen valt en het geluid is misschien niet briljant, het kan er redelijk mee door. Het punt is alleen dat we het hier over een muts hebben: dat is een mode-uiting, die je mooi moet vinden en die je moet staan. Gooi er even een paar andere designtjes tegenaan zodat je meer mensen kunt aanspreken en dit kan nog wel eens heel succesvol gaan worden.

[/tab] [/tabs]