Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Succesvolle Anonabox van Kickstarter gekicked

Succesvolle Anonabox van Kickstarter gekicked
Dennis de Vries

Helaas, de Anonabox waar we deze week over schreven, is van Kickstarter gekicked. Het kastje moet heel eenvoudig je internetverkeer beveiligen en anonimiseren, en haalde daarmee bijna $600.000 aan crowdfunding op. Maar de makers bleken niet helemaal eerlijk te zijn.

De Anonabox is een kastje ter grote van een luciferdoos met een paar aansluitingen. Plug ‘m in je router, laat je laptop of smartphone er verbinding mee maken, en je internetverkeer is beschermd en anoniem. Dat beloofde bedenker August Germar, die ook claimde dat het apparaat volledig zelf ontworpen was. Het apparaat sloeg aan op Kickstarter, waar het bijna 80 keer het gevraagde bedrag binnenhaalde.

Chinese hardware van twee tientjes

Over die veiligheid bestonden al direct veel vragen, maar wat Kickstarter uiteindelijk deed besluiten het project de nek om te draaien, was het feit dat Germar het doosje helemaal niet zelf ontworpen had. Oplettende internetters kwamen er achter dat je de hardware gewoon via een Chinese webshop kon kopen voor minder dan $20. Germar installeerde daar zelf wat open source software op en bracht het op Kickstarter als ‘huisgemaakt’ aan de man voor $45. Dat mag niet, weg crowdfundproject.
 

anonabox-bord

Anonabox; in stukjes gesneden en opgepeuzeld.


 

Daarnaast zijn er veel vraagtekens over hoe veilig het apparaat echt is. In de standaard settings wordt er een onbeveiligd wifi-netwerk opgezet. Geen probleem, de meeste mensen kunnen prima een wachtwoord opzetten. Maar de makers claimden dat het apparaat ‘plug-and-play’ was en ideaal voor leken. En ‘leken’ zijn niet de types die de instellingen van open source software voor hun lol gaan zitten veranderen. Nog een claim die dus niet waar blijkt te zijn. De Anonabox bleek niet zo ‘af’ als de makers iedereen lieten geloven.

Alsnog te koop, maar ‘buyer beware’

Kortom, de bijna 9000 backers die bijna $600.000 hebben toegezegd, hoeven nu niets te betalen. Voor de enthousiastelingen is het apparaat binnenkort gewoon te bestellen op de eigen website van Anonabox. Want hoewel het je waarschijnlijk duur komt te staan als je hiermee overheidscensuur in China mee probeert te omzeilen – zoals Anonabox op Kickstarter opperde – kun je er nog prima het pornofilter op school mee doorprikken – zoals Anonabox ook op Kickstarter opperde.

(Via Wired, Reddit)