Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (127) met Prince, eenhoorns en drones!

’t Wereldje (127) met Prince, eenhoorns en drones!
Paul Gersen

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

3. Bewijs: wereld nog niet klaar voor The Internet Of Things

 

NORMAAL DOEN

NORMAAL DOEN

 

Zoals je eerder deze week al op onze website kon lezen, is Dennis nogal gecharmeerd van The Internet Of Things. Pleur overal maar een chip in en ga lekker van je connectstra, is zijn devies. Fiets gestolen? Hoppakee, lekker tracken en de politie eropaf sturen. Of je kat een slim halsbanje omdoen en op je telefoon altijd zien waar hij is. Sloten die automatisch in het slot springen als de smartphone van je schoonmoeder vijfhonderd meter van je huis is. Man, wat gaan we er toch op vooruit met z’n allen!

Tenminste, dat dachten we. Maar zoals altijd bij nieuwe technologie zijn er nu weer mensen die de vooruitgang verpesten. Nu zaten we al te wachten op de eerste slimme smoothiemaker die een fotootje instagramt naar je hipstervrienden als dat bananen-quinoapapje klaar is. Of een spiegel die ’s ochtends je outfit of the day Lookbookt. Zaken waar je geen hol aan hebt, zeg maar. Blijkt het toch nog infantieler te kunnen! Maak kennis met Tootz, de slimme eenhoorn die gekleurde scheten laat als er positieve berichtjes op social media voorbij komen. Voor 69 euro heb je ‘m al, voor 45 euro meer heb je er een met een gouden hoorn. Mocht je Dennis de komende tijd even missen, dan klopt dat: die bonkt met zijn voorhoofd tegen een deurpost.

 

2. Nog minder interactie op TU Eindhoven

 

Goedendag, waarmee kan ik u van dienst zijn?

Goedendag, waarmee kan ik u van dienst zijn?

 

God, wat flauw om techneuten altijd weer neer te zetten als mensenschuwe nerds die het liefst in een donkere kamer achter hun computer zitten en bij het zien van een vrouwmens in totale paniek wegrennen. Dat verdienen ze natuurlijk niet, want zonder hun hadden we nu geen smartphones, geen internet, geen computers… nee, waarschijnlijk zaten we dan nu nog met z’n allen rond het vuur van een plank een wiel proberen te maken.

Toch schuilt in ieder stereotype natuurlijk ergens een kern van waarheid. Daarom zijn series als The Big Bang Theory of Silicon Valley ook zo grappig. En laten we eerlijk zijn: men doet er zelf ook niet heel veel aan de vooroordelen te ontkrachten. Neem bijvoorbeeld de mensen van de TU Eindhoven. Daar openen ze ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de technische universiteit een café. Leuk zou je denken, komen de mannen daar ook eens buiten. Je gunt hen natuurlijk ook een goede loerbeurt naar een mooie bardame. Maar wat blijkt? Worden de bediening gedaan door drones! Inderdaad, een beetje menselijke interactie is er nog steeds uit den boze.

1. Prince snel vergeten?

Goed, Prince was natuurlijk gewoon een held.

Goed, Prince was natuurlijk gewoon een held.

We kunnen inmiddels wel stellen dat 2016 een niet al te best jaar is voor muzikanten. Sterker nog: als je artiest bent, meer dan tweehonderdduizend platen hebt verkocht en de vijftig gepasseerd bent, kun je beter de rest van het jaar beter binnen blijven en je diep onder de dekens begraven. David Bowie, Glenn Frey van Eagles en nu Prince: het is een waar slagveld aan het worden. Het schijnt dat Mick Jagger al permanent in zijn zuurstoftentje ligt.

Goed, als je dan toch een voordeel moet noemen van doodgaan als muzikant, is dat je muziek weer even in de spotlight staat. Dat alle radio-dj’s even die ene grote hit afstoffen en nog een keertje aanslingeren en mensen massaal naar de platenzaak rennen voor een goede verzamelaar. Of zoals we het in het digitale tijdperk doen: even Spotify aanzetten. De erfenis van een artiest staat tegenwoordig immers daar. Tenzij je natuurlijk Prince bent – of was. De Minneapolis Midget, zoals hij ook wel werd genoemd, stond er tijdens zijn leven bekend om nogal op zijn copyright te zitten. Op YouTube vind je bijvoorbeeld bijna geen materiaal en om zoveel mogelijk zicht op zijn muziek te hebben, koos de muzikant ervoor in zee te gaan met Tidal: u weet wel, die muziekdienst waar niemand naar luistert. Laten we hopen dat de nabestaanden van The Artist Formerly Known As The Artist Formerly Known As Prince wat coulanter omgaan met de rechten van de Prince-songs, zodat we wellicht binnenkort gewoon op onze eigen muziekdienst hem kunnen horen, anders zouden we de beste man best weleens snel kunnen vergeten.

Fotocredits:

Header: Tribute To Prince – Wings Of Dreams And Purple via photopin (license)
Drone: Phantom 2 via photopin (license)
Prince: Prince, The Artist Formerly Known As Prince via photopin (license)