Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

’t Wereldje (89) met Gear VR, robots en Viola Holt

’t Wereldje (89) met Gear VR, robots en Viola Holt
Dennis de Vries

Rare nieuwtjes, hilarische persberichten en maffe feestjes: er komt flink wat over je heen als je met Draadbreuk in de weer bent. Daarom blikken we wekelijks in ’t Wereldje terug op de raarste zaken die voorbij kwamen. Wat vonden wij er van? Dit dus!

 

5: De slechtste telefoon. Ooit. Aldus de (liegende) maker zelf

blackberry-storm

 

Als Blackberry in het nieuws komt, dan kunnen we een glimlach vaak niet onderdrukken. Want laten we eerlijk, de gewezen smartphone-gigant heeft de afgelopen drie acht jaar verdomd weinig laten zien. Hun beste toestel anno 2015 is een kloon van hun beste toestel uit 2008, en daarmee is de kous wel redelijk af. Het is niet dat de Canadezen het niet proberen overigens. In het jaar 2008 brachten ze hun eerste fulltouch-toestel uit, om mee te glijden op de populariteit van de eerste iPhones. De Blackberry Storm was geen succes. Sterker nog, het is misschien wel de slechtste smartphone ooit. Dat vinden wij niet perse, maar dat is wat Jim Balsillie zegt in het boek ‘Losing the signal‘.

De beste man kan het weten, als mede-oprichter van Blackberry was hij destijds co-CEO van het bedrijf. In een recent interview vertelde hij dat de Blackberry Storm zo slecht was dat het een ‘100% return rate’ had. Voor de duidelijkheid, dat betekent dat letterlijk elke Blackberry Storm ooit verkocht weer is teruggebracht naar de fabrikant.
Wat misschien nog wel interessanter is, is dat het waarschijnlijk helemaal niet waar is. Bewijsstuk A: er zijn nog werkende Blackberry Storms te krijgen op eBay. Die zijn dus in ieder geval al niet teruggebracht naar de fabrikant. Waarom Balsillie, die in 2009 bij Blackberry de deur uit werd gezet, nu openbaar zo loopt te haten op zijn voormalig kindje? Geen idee. Maar we zitten hier met de popcorn op schoot klaar. Kom maar door met de vuile was!

 

4: Deze man is zijn tijd (te) ver vooruit

 

Er was een tijd dat je geen grotere lutser kon zijn dan wanneer je met een mobiele telefoon over straat ging. Nu wogen die dingen ook minimaal een kilootje of zes en je kon jezelf alleen verstaanbaar maken door er keihard in te schreeuwen. Logisch dat er hier en daar gefronst werd. Het werd nogal overdreven gevonden. Maar uiteindelijk blijken de douchebags uit het verleden de pioniers en baanbrekers. Tegenwoordig vraagt men zich af wat er mis met je is als je geen telefoon hebt. Datzelfde lot ondergaat de smartwatch momenteel. Oorspronkelijk kansloos en en hopeloos overdreven, maar nu zo geaccepteerd dat zelfs Apple en Zwitserse horlogemakers zich ermee bemoeien. De kijk-mij-eens dragers van de eerste Pebble’s zijn nu trendsetters en innovators.

Deze week kregen we een kijkje in onze toekomst, toen in de New Yorkse metro iemand doodleuk een Gear VR op zijn gezicht zette en zich daar tussen de mensenmenigte onderdompelde in een virtuele wereld. Dat leverde gefronste wenkbrauwen van iedereen uit de hele wagon op. Maar ergens is het briljant. Gouden regel in het openbaar vervoer is toch vooral om geen oogcontact te maken en te hopen dat het zo snel mogelijk voorbij is. Dan kun je er maar beter wat van maken. Let op onze woorden, deze man is zijn tijd ver vooruit. We lachen nu, over een paar jaar willen wij er ook zo bij zitten.

 

3: Viola Holts computerboek komt weer tot leven

violaholt-wereldje

 

Ivo Niehe was in de vorige eeuw veelvuldig op tv en interviewde toen mensen die veel bekender waren dan hij. Dat deed hij steevast door het eerst over zichzelf te hebben, een typetje dat tot op de dag van vandaag voortleeft in het Twitter-account @ironiehe. Wat ons betreft gaat de minstens zo ver over de datum zijnde Viola Holt dezelfde kant op. Zeker na de grondige analyse die website De Gladiool maakte van het door haar in 2001 uitgegeven computerboek voor vrouwen op leeftijd.
Nu zijn computerboeken voor vrouwen op leeftijd sowieso hilarisch omdat die mensen niet zijn opgegroeid met een computermuis in de hand. Wat voor jou een open deur is (schakel de computer in) is voor hun een onmisbare stap in het proces van het versturen van een digitale wenskaart. Daarnaast zijn computerboeken uit 2001 per definitie hilarisch omdat ze uit een ander universum lijken te komen. Eentje waarin besturingssystemen nog een startknop hadden. Ha!

Maar dit computerboek is vooral hilarisch door Viola Holt zelf, die niet kan nalaten om te vertellen hoe godsallejezus rijk en beroemd ze wel niet is. Marmeren vloeren, Art-deco lampen, rode lopers, Cas Spijkers en landgoederen van vele hectares. En schijnbaar ook nog tips over hoe je dingen moet opzoeken in Altavista. Wie maakt hier een twitter-accountje voor aan?

 

2: Robots doen alles beter

 

Applaus voor Zuid-Korea! Het land heeft de DARPA Robotics Challenge gewonnen. Dat levert niet direct een rondvaart over de grachten op, maar is evengoed een prestatie van formaat. Tijdens het steeds belangrijker wordende kampioenschap moeten rechtoplopende robots een serie lastige obstakels trotseren. Denk aan het openen van een deur (die niet op slot zit), het lopen over een ongelijk oppervlak of het uitstappen uit een auto. Tenzij je niet aan het revalideren bent van een bungeejump zonder bungee, een koud kunstje voor jou als mens. Maar voor robots is dat verdomd lastig.

Nu zijn we snel uitgekeken op een robot die over een ongelijke stoep waggelt. Gelukkig ging lang niet alles goed. En daar werd het leuk. Want als een mens valt, dan probeert die het gezichtsverlies zoveel mogelijk te beperken. De val wordt gebroken, er wordt snel opgekrabbeld, de kleding wordt afgeklopt en er wordt een stoer gezicht op gezet. Robots doen daar niet aan. Op het moment dat die struikelen zie je ze denken: “Ok…dit is mijn leven nu”. Met volledige acceptatie kukelen ze voorover, face-first het wegdek op. Om daar vervolgens gelaten te blijven liggen. Serieus, als robots nu ook al beter zijn in het maken van failvideo’s op Youtube, dan is het moment dat ze de wereld overnemen waarschijnlijk niet ver meer verwijderd.

 

1. Zangeres Sarah.nl legt de vinger op de zere plek

 

“Alles wat er mis is met deze samenleving”. Dat was het simpele commentaar dat Ger leverde toen hij deze video deelde met de redactie. Nu komen die woorden, in die combinatie, wekelijks uit de mond van de beste man. Glutenvrij, Quinoa, Google Glass, Rolling Kitchens, met een Gear VR op in de metro en veganisme zijn allemaal alles wat er mis is met deze samenleving als het aan Ger ligt. Maar zelden waren we het zo unaniem met hem eens als na het zien van deze videoclip. Sarah is een totaal onbekende Nederlandse zangeres die net de baard in de keel heeft gehad, maar toch gewoon nog zingt. Bijvoorbeeld over dat ze haar telefoon eens een dagje uit heeft. Even lekker disconnecten. Geen appjes, geen likes, even geen dickpics via snapchat. “Nee, je krijgt me echt niet meer online – Ik heb niets gedeeld – leef in het moment”, zingt ze terwijl ze op haar rug ligt te kronkelen tussen de achtergelaten wegwerp-BBQ’s in een stadspark.

Kutmuziek maken met je groepje hipstervrienden is natuurlijk prima. Moet je lekker doen. Baardmans met een gitaartje er bij. Blonde mokkels met bloemenkransen in hun haar alsof het 1969 is. En als je goed kijkt zie je precies het moment waarop de regisseur van de clip dacht: “Kut, we hebben alleen maar roze mensen in beeld. Kent iemand toevallig nog zo’n bruin persoon?” Zo gaan die dingen. Maar als we ons ergens aan ergeren dan is het aan mensen die met veel poe-ha en drukte statements maken over het terugschroeven van hun online bezigheden. Net als Crossfit is het deleten van je Facebook-profiel schijnbaar iets waar je ongevraagd oeverloos over moet blijven doorzagen. Een dagje je smartphone uit vraagt om schouderklopjes. Of in dit geval ligt Sarah in het gras te zingen hoe ze niets gedeeld heeft via internet. En hoe geweldig dat wel niet is. Om vervolgens – oh ironie – dat te delen via Youtube en – OH IRONIE – letterlijk aan jou te vragen om het liedje te delen via sociale media, voor je ‘m download. Dat is exact wat er mis is met deze samenleving.

 

Sorry Sarah. Ik heb net mijn telefoon uitgezet. En ondergedompeld in een bak water. IK VOEL ME GOEOEEEEED!

Sorry Sarah. Ik heb net mijn telefoon uitgezet. En ondergedompeld in een bak water. IK VOEL ME GOEOEEEEED!