Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Draadbreuk 101 van 2015: 75 t/m 51

Draadbreuk 101 van 2015: 75 t/m 51
Redactie

De kop is eraf. De nummers worden lager, de gadgets worden dus beter. Voor B&O en Nokia betekent ‘beter’ ook duurder, want voor hun gadgets moet je een tweede hypotheek afsluiten. Gelukkig zitten er ook wat meer ‘down to earth’ toppers uit 2015 tussen, inclusief een aantal smartphones die best eens in jouw broekzak zouden kunnen zitten. Oh, en we gooien gewoon ook even wat kudo’s richting onze concullega’s. Het is er de tijd van het jaar voor, tenslotte. Dit zijn de nummer 75 tot 51!

<< Lees ook de Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76
>> Of check het betere spul: de Draadbreuk 101 nummers 50 t/m 26> Het nog betere spul: Draadbreuk 101 nummers 25 t/m 6
>> Of het beste spul: Draadbreuk 101 top 5

 

Alleen voor Spielberg

75: Nokia Ozo

Om nou te zeggen dat alles wat Nokia de afgelopen jaren aanraakte in goud veranderde: lol, nee. Maar ook wij waren aardig nieuwsgierig toen de naam Ozo begon op te duiken in de media. Want wat was het? Geen telefoon natuurlijk, maar een smart-bril misschien? Of gingen ze van je Riftstra? Het bleek anders en bovendien ambitieuzer: de Ozo is namelijk een VR-camera die met acht verschillende camera’s en microfoons 360-gradenfilms kan maken. Toemaar! Niet de eerste in zijn soort, maar wel eentje die die beelden ook meteen live de wereld in kan brengen. Goed, de consument kan dankzij het prijskaartje van ongeveer zestigduizend dollar dat apparaat alleen op televisie zien en de Ozo was ook niet vies van een paar kinderziektes, maar mensen als Steven Spielberg zouden er wellicht iets mee kunnen. Wellicht.
Lezen: Nokia leeft, dit is de Ozo VR-camera

 

 

Natte neuzen

74: Star Wars: The Force Awakens

Wie tout techjournaille dit jaar in tranen had willen zien, kon het beste even in december de bioscoop inlopen. Daar zorgde Star Wars: The Force Awakens, het zevende deel in de beroemde science fiction-reeks voor natte oogjes en snotterende neuzen. Wij stonden erbij en keken ernaar. Natuurlijk: ieder jong ventje krijgt het warm van lichtgevende zwaarden en snelle ruimteschepen, maar op een gegeven moment passeer je ook de leeftijd van 15 jaar. Wat blijf er dan over van zo’n film: een helemaal niet verkeerd verhaal, vette graphics en een zweempje sentiment. Niks meer, niks minder.
Lezen: ’t Wereldje met huilende tech-journalisten

 

 

Broodnodige broodroof

73: Adblockers72-adb

Op Draadbreuk.nl zul je regelmatig een banner tegenkomen en voel je alsjeblieft vrij daar flink en veelvuldig op te klikken. Die banner staat daar niet omdat wij ‘m zo mooi vinden. Het bijhouden van een site als deze kost tijd en geld, en daar zien we graag iets voor terug. Zo gezien zouden wij faliekant tegen dé internettrend van 2015 moeten zijn. Adblockers zijn in 2015 mainstream geworden, mede omdat Apple de deur van de AppStore opengooide voor advertentie-killers. Menig website zag zijn verdienmodel door de hoeven zakken. Ineens leverden die knipperende viagra-blokken geen hol meer op. Het resultaat was een internet in paniek. Sommige sites begonnen met pop-ups te bedelen om je adblocker uit schakelen, anderen gooiden hun gratis content achter een betaalmuur. En wij? Niks. We krijgen graag loon naar werken, maar we zijn ook internetgebruikers die zich doodergeren aan slechte ads. Dat je per ongeluk op een Zalando-linkje klikt en nog maanden later op elke site die je bezoekt advertenties ziet van lelijke schoenen die je nooit gaat kopen. Laat de paarse-broeken-brigade maar eens een knap advertentiemodel bedenken dan schakelen wij onze adblockers weer uit.

 

 

Zeg maar gerust prijskaart

72: B&O Beolab 90

Wij voelen ons niet geroepen om jullie te vertellen waarom je luidsprekers van 75.000 dollar per stuk moet kopen, maar als je ooit met het idee speelt het te doen, dan wijzen wij je graag even op dit nieuwe model van Bang & Olufsen. Moet je wel je eikenhouten meubilair het raam uit smijten en alles vervangen door lekker minimalistisch arty-farty spul. Maar dan past het prima. Nee serieus, de Beolab 90-speakers zien er gewaagd uit en dat vinden wij vet. En het geluid? Nouja, daar kan B&O wel mee uit de voeten. Ongeveer alles wat ze weten en kunnen zit in deze speakers. Top of the bill dus. Een dikke kooptip, mits je een Brenninkmeijertje bent natuurlijk.

 

 

Heel aardig, heel aardig, zeiden we al heel aardig?

71: Philips Fidelio B5 Soundbar

Van een soundbar krijgen wij normaliter toch een beetje roos achter de gordel. Die dingen zien er immers niet uit en als je ze vergelijkt met sounddecks, soundbases en zelfs 5.1-systemen klinken ze toch een stuk minder. Wat is dan nog het voordeel? Maar goed, toen kwam de Fidelio B5 en kwamen wij erachter dat we deze productgroep niet meteen bij de enkels moeten afzagen. Philips wist met deze soundbar een heel aardig product neer te zetten, met een aardig geluid, aardige features en die afneembare luidsprekers voor een surround-geluid zijn weliswaar een omslachtig, maar aardig idee. De Fidelio B5: heel aardig dus.

 

 

De iPad die Apple nooit ging maken

70: Apple iPad Pro

“You can converge a toaster and a refrigerator, but, you know, those things are probably not going to be pleasing to the user.” Was getekend, Apple CEO Tim Cook in 2012. Hij doelde daarmee op de Microsoft Surface, wat een poging is de tablet, pc en laptop te combineren. Fast forward naar 2015, en Apple heeft zijn eigen koel-broodrooster combinatie in de vorm van de Apple iPad Pro. Met een 12,9 inch touchscreen is het in de eerste plaats een hele grote tablet. Maar met de speciale Smart Keyboard Cover wordt het ongeveer wat Microsoft al jaren maakt met de Surface: een supergelikte tablet, ook te gebruiken als een soort van laptop. Is dit dan wel ‘pleasing to the user’? Daar zijn de experts nog niet over uit.
Lezen: Deze gejatte innovaties gaat Apple wel groot maken
 

Tekening voor je moeder

69: Skullcandy Grind

Een hoofdtelefoon van vijftig euro is toch een beetje als je moeder een tekening voor haar verjaardag geven: leuk hoor, maar op een gegeven moment kom je er niet meer mee weg. Maar het is ook wel fijn dat een merk als Skullcandy gewoon inzet op een hoofdtelefoon als de Grind, terwijl andere merken eigenlijk alleen de media zoeken voor headphones boven de tweehonderd euro. De Grind is een fleurig onear-model en klinkt prima voor een hoofdtelefoon van vijftig euro. Wij doen het daar echter niet meer voor.
Kijken: Skullcandy Grind launchparty

 

 

 

Geen buiging op zijn plaats

68: LG G Flex 2

Het nadeel van een smartphone in januari uitbrengen: aan het einde van het jaar, als mensen zoals wij de balans gaan opmaken, ben je al lang en breed ingehaald door een flink aantal andere smartphones. Wat de LG G Flex 2 echter nog steeds van de rest onderscheidt is zijn scherm, de Flex
in zijn naam. Die is namelijk gebogen en nog meer dan zijn voorganger. Je kun je natuurlijk afvragen waarom de Flex 2 daarin nog steeds de enige is. Goed voorbeeld doet in de techwereld namelijk bijna altijd goed na-apen. Het zal ongetwijfeld ook de reden zijn waarom we na de lancering eigenlijk helemaal niks meer van dit overigens qua specificaties heel behoorlijke toestel hebben gehoord.
Lezen: LG G Flex 2 buigt nog meer

 

 

Te mooi om waar te zijn

67: Saygus V2

Godsgloeiende de ballen uit onze broek moeten rennen om op de valreep van het Mobile World Congress in een schimmig hoekje van de beursvloer de Saygus V2 te kunnen zien. Maar het was de moeite waard: dit zou de absolute krachtpatser onder de mobiele telefoons worden in 2015. Speakers aan alle kanten, twee ingangen voor micro-sd-kaartjes waardoor je meer dan 400GB aan data mee zou kunnen zeulen, futuristisch draadje in de backcover die je bereik zou moeten pimpen – dit ding kon ALLES. Of nou ja, bijna alles dan. Want de camera van het prototype die we in handen hadden deed het nog niet, maar dat was “twee weekjes werk en over acht weken wordt-ie geleverd”. Dat werd begin maart gezegd en sindsdien hebben we bijna niks meer vernomen van dit project. Het blijkt nog wel in leven te zijn, maar we verwachten geen nieuws voor de CES in januari 2016 (!!!). Het was ook te mooi om waar te zijn, maar op basis van die belofte en die eenmalige kennismaking op die lentedag in Barcelona toch een stekje in deze 101.
Kijken: Saygus V2 geeft Galaxy S6 dik het nakijken

 

 

 

Marty McFly in tha house

66: Lexus Slide hoverboard

De gadget die je wist dat zou komen. Sinds de release van de film Back To The Future wachten techfanaten al op de dag dat de hoverboard zijn intrede zou doen in het echte leven. Niet geheel toevallig in het jaar waarnaar Marty McFly en Doc in de film reizen, kwam Lexus met het eerste model. Natuurlijk zitten er nog behoorlijk wat haken en ogen aan dit vervoersmiddel – dat je alleen over een rails kunt hoveren tot de stikstof is opgewarmr, maakt de hoverboard al zo goed als onbruikbaar. Maar goed, het is in ieder geval een hoverboard dat ook echt hovert. Dus we moeten Lexus de kudo’s geven voor het in ieder geval ontwikkelen van dit apparaat. Blijven we ondertussen lekker verder dromen.
Lezen: Lexus hoverboard is echt en toch ook niet

 

 

Wanneer komt de biografie?

65: I Love/Hate Smartphones

We zitten bij Draadbreuk nog weleens te fantaseren over het maken van een Groot Vakantie Doe-boek. Met leuke weetjes, puzzles, een kleurplaat van Ger en enigszins vulgaire rebussen van Paul. Het probleem is: waar haal je de tijd vandaan om zoiets in de steigers te zeggen? Daarom ook applaus voor onze grote Tweakers-vriend Arnoud Wokke, Wokkie Wokstra voor vrienden. Hij schreef dit jaar het boek I Love/Hate Smartphones, dat gaat over de effecten van het mobieltje op het leven. 176 pagina’s schoon aan de haak, daar nemen wij ons petje voor af. Misschien dat we het eens gaan lezen volgend jaar.

 

 

Voor de ingewijden

64: Honor 6 Plus

Weet je wat het met Honor is? Ze brengen prima smartphones voor een prima prijs op de markt, maar het lukt ze niet echt om zich te onderscheiden in de overvolle smartphonewereld. Daardoor blijft het merk toch vooral voor een clubje ingewijden dat niet per se voor de grote merken wil gaan, maar gewoon een goede koop willen doen. De Honor 6 Plus is wederom zo’n toestel: misschien niet top-of-the-bill specificaties, maar genoeg om te doen wat hij moet doen en dat voor een bedrag waardoor je niet meteen jankend je portemonnee terug stopt. Wij vonden het een heel aardig toestel, in ieder geval.

 

 

We hadden bijna gekeken

63: RTL Z – Bright TVrtlz-bright

Och, elke maandag ontploft Twitter. Zo’n beetje alle techjournalisten gooien op die dag namelijk wereldschokkende berichten de wereld in dat we met zijn allen moeten kijken naar Nederlands enige leuke techprogramma. 3D-films, HTC, Star Wars, indie-games – het komt allemaal voorbij in Bright TV, wat te zien is op de nieuwe zender RTL Z. Best tof, maar de grap is alleen dat dat handjevol schreeuwende Twitteraars kijkt naar Bright TV. De kijkcijfers waren schrikbarend laag. Op een specifieke maandag toonde SKO, de stichting die dat met van die gekke kastjes allemaal bewijst, op haar site zelfs een hatelijke 0 kijkers (!). Blijkbaar zit de rest van Nederland niet te wachten op de poffertjespora van Erwin van der Zande en Merijn Doggen. Desalniettemin komt Bright TV na een langzame start in 2016 gewoon weer terug. Meer nieuwerwetse tech op de ouderwetse tv is prijzenswaardig en dus krijgen ze gewoon een plekkie in de Draadbreuk 101.

 

 

Flagship af

62: Samsung Galaxy S6

Bam! Daar issie hoor, het flegsjip-model van Samsung. Of wacht, die eer heeft de Galaxy S6 moeten laten aan zijn Edge-broertje. Wat blijft er dan nog over voor het eens zo roemruchte toestel van de elekronicagigant? Een rol in de schaduw. Nee, qua specificaties doet deze smartphone het nog steeds enorm goed, maar het heeft natuurlijk niet dat sexy randje in het beeldscherm zoals de Edge heeft. En dan heeft het vlaggenschip ook nog eens te maken met de factor Paul bij Draadbreuk, bij wie de ogen rood kleuren en stoom uit de oren komt als hij alleen maar denkt aan zijn ervaringen met Galaxy-smartphones.
Kijken: 5 redenen waarom we de Samsung Galaxy S6 niet willen
Ook kijken: 5 redenen waarom we de Samsung Galaxy S6 juist wel willen

 

 

 

Parel onder de e-readers

61: Kobo Glo HD

Yoo pssst, Bart hier. Het is me weer gelukt, haha! Terwijl de rest van de Draadbreuk-redactie op deze plaats een onbeduidende smartphone had ingepland, heb ik de boel gekaapt om er toch nog een e-reader in te kunnen fietsen. En wel de Kobo Glo HD, de parel onder de digitale leesplankjes van 2015. Haarscherpe letters, rap pagina’s omslaan en Pocket-ondersteuning, beter gaat het niet worden. Mocht je nog niet warmgelopen zijn, lees dan de review die we bij Draadbreuk eerder dit jaar schreven. En daarna een goed boek. Het liefst digitaal.
Lezen: Kobo Glo HD review: de koning

 

 

De polonaise van Ger

60: OnePlus 2

Een verdeeld Draadbreuk bij de Oneplus 2. Ger vond het genieten, deze smartphone, terwijl de rest van het team vooral het mwoah-gehalte groot vond. Oké, dit model biedt nog steeds heel goede specs voor een klein prijsje en daarom is de naam flagship-killer misschien nog enigszins op zijn plaats. Punt is alleen dat Oneplus bij dit toestel toch wat bochtjes heeft afgesneden om het model zo goedkoop te houden. Geen NFC, geen ruimte voor micro SD-kaarten, dat irritante invite-systeem voor als je ‘m wilt kopen en nog een paar van die punten zorgden ervoor dat we niet massaal de polonaise liepen. Dat deed Ger wel. In zijn eentje weliswaar, maar dat is ook wat waard.
Lezen: Oneplus 2 biedt dikke specs voor klein prijsje

 

 

Net zo spannend als gras zien groeien

59: Apple iPhone 6S Plus

Het leven van een techjournalist is af en toe best spannend, maar in de oneven jaren sowieso wat minder. Dan weet je bijvoorbeeld zeker dat Apple niet met een nieuw model van de iPhone komt, maar met een S-model en dat is toch een beetje een opwarmertje. Wat betere specs, nieuwe iOS en dan houdt het wel op. Nu blijven het natuurlijk geweldige telefoons (vindt Paul, Red.), maar verder: boring! En dan is de Plus ook nog eens zo groot! Maar dat hebben we natuurlijk allemaal al vorig jaar geschreven. Dat dus, maar dan een beetje beter. Wij gaan weer kijken hoe snel gras groeit.
Lezen: Dit is onze iPhone 6S launch day post

 

 

Yes! Bijna een halfuur vliegen! 

58: Parrot Bebop 2

Een vette camera-drone, wie wil dat nou niet? Nou, vrij weinig mensen als hij maar 12 minuten in de lucht kan blijven, en dat was het grote nadeel van de Parrot Bebop. niet raar dus dat ze bij het bedrijf flink bezig zijn geweest om die vliegtijd te verbeteren voor de tweede editie van het toestel en dus sloopte het de beeldstabilisatie van de 14MP, Full HD camera met fisheye-lens eraf. Nu is de Bebop 2 sneller en kan hij twee keer zo lang vliegen. Fijn, maar nu heb je dus alleen optische beeldstabilisatie en dat is toch een achteruitgang. Bij vooruitgang denken wij toch vooral aan en-en en niet aan of-of. Maar goed, we willen ‘m wel. Zo zijn we dan ook wel weer.
Lezen: Parrot Bebop 2 doet ’t langer

 

 

Streamen was nog nooit zo simpel

57: Periscope

Quizvraagje: dit jaar waren er ineens twee apps waarmee je live video kon streamen. Periscope en … ? Nou? Die eerste, Periscope dus, is inmiddels de standaard geworden, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij het gebruikt? Het is uitstekende tool als je ergens bent waar BREKENDE shit aan de knikker is, zoals begin juni bij de Jumbo in Groningen, maar verder is het gemiddelde mensenleven te saai om live te streamen, laat staan te bekijken. Periscope wordt nu vooral gebruikt door creatieve marketinglieden met innovatief bedoelde uitspattingen, terwijl dit soort ongein al sinds jaar en dag kon via YouTube. Het wachten is op de volgende valse bommelding bij een supermarkt. En oh ja, die andere dienst – dat was Meerkat, te vinden op nummer 92 in deze lijst. RIP.
Lezen: Livestream je leven met Periscope, nu ook voor Android

 

 

Google aan de Android

56: Google Pixel C

Dat Google nog nooit zelf een apparaat heeft gefabriceerd met zijn eigen mobiele besturingssysteem Android is natuurlijk raar. Alsof je vlees gaat kopen bij een slager die zelf geen hapje durft te nemen van zijn leverworst. Maar dat Android prima is, dat weten we inmiddels wel en dit jaar heeft de zoekmachinegigant toch de stap genomen. De Pixel C is een tablet met meegeleverd toetsenbord. Klinkt fijn, maar is zeker niet de Surface-killer die het placht te zijn. Daar werkt nota bene Android net niet lekker genoeg voor op dit apparaat. Is dat jammer? Ja. Is dat Ironisch? Verschrikkelijk.

 

 

Toekomstige hype?

55: Rico Theta S

Een 360 graden-camera. Tja, wat moet je er mee? Dat is de belangrijkste vraag die collega Bart zich stelde bij het zien van deze kleine dunne staaf op de #Brandbazaar2015 (ja, die hashtag moet erbij…). Twee fisheye-lensjes zorgen samen voor 1 volledig beeld. An sich niet heel spectaculair, maar door de integratie van 360 graden-video op Facebook en Youtube, kan dit best wel eens een hype worden. En met een VR-bril op je kop wordt dit soort beelden natuurlijk helemaal tof.
Kijken: 360 graden video van de Rico Theta S, is dat wat?

 

 

 

4K in de broekje

54: Sony Xperia Z5 Premium


Sony’s Xperia-lijn heeft niet de meest spannende telefoons in de aanbieding. Ze zijn glimmend, strak, rechthoekig, waterdicht en bieden prima specs. Net als vorig jaar. En het jaar daarvoor. De Xpera Z5 Premium heeft echter één troef die bij ons de de aandacht trok. Het 5,5 inch scherm heeft een resolutie van 3840×2160 pixels. Daarmee is het de eerste smartphone die wij zien met een 4K-beeldscherm. Een logische stap verder in de nimmer aflatende specificatie-oorlog en tegen wat extra pixels zeggen wij geen nee. Maar ja: ga jij op een feestje uitleggen aan een Samsung Galaxy S6 Edge-gebruiker of een iPhone-meneer waarom ze meteen moeten overstappen naar Sony? Precies.
Verdict: 4K op de Sony Xperia Z5 Premium

 

 

Knallen op de dansvloer

53: Reloop Beatpad II

Het kan jullie niet ontgaan zijn: sinds vorig jaar werkt onze Paul stiekem aan een dj-carrière. Dit jaar had hij zelfs zijn eerste hit (zie hieronder) te pakken, die bijna (het scheelde niks) viral ging op the interwebs. Jaja, wat een wheelspinner is het toch ook. Maar als dj ben je net zo goed als de apparatuur die je hebt. Vraag maar aan al die topsterren die achter de draaitafel staan en helemaal niks doen. Paul testte de Beatpad van Reloop dit jaar verschillende keren live uit en was meteen verkocht: geen gezeul met plaatjes, maar je iPad met de app Djay 2 erop (met Spotify-connectie), je plugt in en kunt draaien. Geen panisch gezoek in een krat met vinyl of net dat ene liedje niet bij je: zorg voor wifi en een goede PA-installatie en je bent de held van de dansvloer.
Lezen: Reloop Beatpad maakte mij de held van de dansvloer

 

 

 

Smartwatch zoals alle andere

52: Apple Watch

En daar was hij dan: de smartwatch die de complete markt zou degraderen naar rekenmachinehorloges en het complete begrip ‘smartwatch’ zou evolueren. Maar toen de Apple Watch op de markt kwam, zagen wij vooral weer een smartwatch. Een mooie, goedwerkende weliswaar, maar toch: wel ‘gewoon’ een smartwatch. En hadden wij nou niet bedacht dat wij eigenlijk helemaal geen smartwatch nodig hebben? Nee, daar zat toch de teleurstelling: het ooit zo vernieuwende Apple dat zichzelf in de volgersrol heeft gemanoeuvreerd. Wij willen dat het volgende model iets kan waarvan we nu nog niet weten dat we het zouden willen. Zoals het Apple betaamt.
Kijken: Alles over de Appel Watch in 4 minuten

 

 

UE FISSA

51: UE Roll

We houden bij Draadbreuk van feestjes, dat mag genoegzaam bekend zijn. Dus toen Ultimate Ears in de zomer haar UE ROLL aan de Amsterdamse waterkant, onder het genot van een gin-tonic en goede fingerfood lanceerde, waren wij er als de kippen bij. Het leverde een gezellige video op waar Bart terecht een draadloze Bluetooth-speaker de hemel in prijst en wat minder enthousiast is over Jody Bernal (ook terecht). Lyrisch waren we, en dat zijn we nog steeds. De UE Roll verdient terecht een plek in de Draadbreuk 101.
Kijken: UE Roll speaker aan je broekje

 

 

 

<< Lees ook de Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76
>> Of check het betere spul: de Draadbreuk 101 nummers 50 t/m 26>> Het nog betere spul: Draadbreuk 101 nummers 25 t/m 6
>> Of het beste spul: Draadbreuk 101 top 5

Reacties

  1. ”Periscope dus, is inmiddels de standaard geworden, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij het gebruikt?”

    Ik gebruik Periscope nog steeds dagelijks met veel plezier. Ik denk dat ik zeker 5x meer tijd doorgebracht heb op Periscope dit jaar dan op YouTube. Tijd dat het design van JoeTjoep eens op de schop gaat! Teveel content en te weinig overzicht.