Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Pokémon Go: wat is er nu écht aan de hand?

Pokemon Go ISIS
Dennis de Vries

De wereld is in de ban van Pokémon Go. Het mobiele spel, nog niet eens uit in Nederland, slaat nu al in als een bom. Het is zo erg dat niemand meer ergens anders over praat en zelfs de politiekorpsen oproepen om allemaal even normaal te doen. De hype is real.

Blaren op de voeten, zonverbrand, vijf kilo lichter en tientallen vrienden rijker. Dat zouden we zijn als we Pokémon Go hadden gespeeld de afgelopen dagen. Die kans hebben we laten lopen. Maar van een afstandje hebben we de hype nauwlettend gevolgd. En omdat, net als bij elke hype, iedereen maar een beetje door elkaar heen schreeuwt, vatten wij even samen wat er nou écht aan de hand is.

Pokémon Go is vooralsnog best een succes

In de bubbel van internet is Pokémon Go best wel een dingetje. De game kwam vorige week uit in Australië, Japan, Nieuw Zeeland en de VS, maar spelers wereldwijd gingen al aan de slag. Het zijn voornamelijk 15 tot 30 jarigen die de game spelen, toevallig ook de mensen die op social media het meest aanwezig zijn. Dat verspreidt zich dus als lopend vuurtje. En als het op social media aanslaat, dan komen vanzelf de inhakers van bedrijven en de verhalen van de mainstream media. Op internet lijkt het dan al heel wat.

>> Lees ook de factcheck: “Is Pokemon Go groter dan Twitter en Facebook?

Voor de goede orde: ik ken persoonlijk niemand die Pokémon Go speelt. En de afgelopen dagen heb ik niemand op straat kunnen betrappen op het in het openbaar vangen van fantasiebeestjes. Neemt niet weg dat het spel ook volgens de wat meer objectieve cijfers een knaller van jewelste is. Naar schatting zijn de iOS en Android versie in de VS alleen al 7,5 miljoen keer gedownload en levert het de makers vooralsnog $1,6 miljoen per dag aan inkomsten op: bijna vijf keer zoveel als andere megatitels in de App Store en Play Store. Ka-ching!

 

pokemon go screen

 

Pokémon Go is ongevaarlijk

Ja, Pokémon Go is gevaarlijk. Levensgevaarlijk zelfs. Op dezelfde manier waarop een keukenschaar gevaarlijk is. Er is weinig aan de hand, tot je ermee gaat rennen. Over de snelweg.

Het verhaal dat Pokémon Go gevaarlijk is, is een verzinsel. Media als Eenvandaag wilden graag ook een itempje over de nieuwe hype maken. Maar om het nou alleen maar over kleurige beestjes op straat te hebben, daar trek je geen kijkers mee. Dus werden er incidenten opgeduikeld waarbij mensen beroofd werden van hun telefoon omdat ze midden in de nacht alleen door de ghetto struinden op zoek naar een Snorlax.

Dit soort incidenten maakt de game Pokémon Go niet gevaarlijk. Wat wel gevaarlijk is, is als je stopt met het gebruiken van je gezonde verstand. Ongeacht welke game je ook speelt. Of wat je ook doet, eigenlijk.

Daar komt nog bij dat er veel sprookjes de ronde doen. Zoals het verhaal van die dude die zijn auto op de snelweg stopt om Pikachu te vangen, en zo een kettingbotsing veroorzaakt. Een 100% verzinsel, afkomstig van dezelfde site die bedacht dat ISIS achter de serverproblemen van het spel zat (foto boven). Maar wel een verzinsel dat flink verspreid werd.

Pokémon Go leest je email niet

Ohjee, privacydingetje. Sommige gebruikers zagen tot hun grote schrik dat Pokémon Go nogal veel rechten opeist. “Volledige toegang tot het Google account”, zo ontdekte een security-expert. Dat betekent in theorie dat de makers van Pokémon Go toegang hebben tot onder andere jouw Gmail. Ze kunnen je mail lezen, ze kunnen zelfs namens jou mail versturen. Ze kunnen alles met je doen. Dit wil je niet.

Gelukkig blijkt de praktijk iets genuanceerder. Pokémon Go heeft slechts toegang tot een paar onschuldige delen van je Google account, maar heeft dat bij de installatie een beetje ongelukkig verwoord. De makers van Pokémon Go hebben inmiddels verklaard dat ze snel aan zullen geven welke rechten ze wél precies nodig hebben. Met een update die dinsdag 12 juli is uitgebracht, hebben ze dit opgelost.

Het loopt af met een sisser dus, maar er zit wel degelijk een belangrijke les in. Als een game of app vraagt om volledige toegang tot je Google account, dan krab je je even drie keer achter de oren…en installeert ‘m daarna niet.

Pokémon Go werkt soms niet heel goed

Pokemon Go Auschwitz

Nee. Gewoon nee. (Bron)

Het spel is alleen uitgekomen in Australië, Nieuw Zeeland, Japan en de VS. De oplettende lezer heeft al door dat Nederland niet bij dat beperkte rijtje staat. Hier kun je de app dus simpelweg niet downloaden. Volgens de geruchten is het spel ‘over enkele dagen’ officieel beschikbaar in dit land, en staat hij in de App Store en de Google Play Store. Hoe kan het dan dat door heel Nederland mensen lopen te Go-en? Via een kleine omweg kun je de apps gewoon krijgen voor zowel Android als iOS. Dan werkt het spel ook in Nederland. Android-gebruikers moeten wel oppassen: een populaire titel als dit trekt natuurlijk de aandacht van malware-makers. Sideloaden van apk’s doe je op eigen risico (maar bovenstaande link zou ok moeten zijn).

Dat is overigens geen garantie voor succes. In de eerste week is het spel geplaagd door bugs en crashes. De eerste dagen moesten veel spelers noodgedwongen afhaken vanwege aanhoudende serverproblemen, waardoor de boel plat lag. Verder zijn er talloze meldingen over glitches die sommige Pokémon onverslaanbaar maken, GPS die er om de haverklap uitklapt, CPU’s die zo warm worden dat ze gesmolten de telefoon uitlopen en accu’s die na een vloek en een zucht leeg zijn. Een update die dinsdag 12 juli is uitgebracht zou veel van deze problemen moeten verhelpen.

Maar er is nog meer werk aan de winkel voor ontwikkelaar Niantic. Zo zou het ook wel fijn zijn als ze locaties waar Pokémon verschijnen een beetje modereren. Pokémon-jagers wandelen politiebureaus binnen en het ziekenhuis AMC heeft mensen vriendelijk verzocht om even op te rotten. Er wordt gezocht langs de snelwegen, privéterreinen en verboden gebieden van grote bedrijven. Nog geen jaar terug moest Niantic nog door het stof, toen bleek dat ook concentratiekamp Auschwitz het toneel was van hun locatiegebaseerde game Ingress. Dat hebben ze destijds aangepast, maar ze hebben er verdomd weinig van geleerd. Auschwitz is nu gewoon een Pokestop. Zucht.

Pokémon Go is mwaaaah

Is Pokémon Go nou echt zo leuk dan? Daar zijn de meningen dus over verdeeld. De eerste reviews zijn overwegend positief. Maar het hardste gejuich lijkt voort te komen uit een gevoel voor nostalgie. Pokémon Go is de game waar de fans eigenlijk al sinds de jaren ’90 op wachten. Dat het er nu is, is een droom die in vervulling gaat voor velen.

Maar zodra reviewers zichzelf dwingen wat meer objectief naar de game te kijken, dan is het al snel wat minder. Als game is het vrij repetitief, oppervlakkig, tikkeltje saai. Dat je ervoor naar buiten moet en nieuwe plekken ontdekt, nieuwe mensen ontmoet, is wel echt noodzakelijk om het spel leuk te houden. Bij The Verge concluderen ze dat de game op deze manier weinig nieuwe fans aan zal trekken. Reviewers van Polygon waren nauwelijks enthousiast over de pre-release van de game en hekelden vooral de bugs en glitches. Power Unlimited vindt het meer een geinige app dan een goede game. Gamekings raadt wel aan het op z’n minst even te proberen en bij Nu.nl voelen ze zich niet eens meer veilig in hun eigen huis: “Ik kan het nog steeds niet uitstaan als de Gym voor mijn huis in handen is van een vijandig team, en ik ga toch nog op zoek naar wat extra Drowzees om mijn exemplaar te evolueren tot een Hypno

De timing van de makers van Pokémon Go had in ieder geval niet beter gekund. Het is zomer, dus (even afkloppen) is het weer te verdragen. En het is voor veel mensen vakantie, waardoor er veel tijd te verdoen is. Kortom, download die shit, ga naar buiten, verdoe die tijd en oordeel zelf.