Ruk: een vijfde van de nieuwe muziek door AI gemaakt, bij Deezer althans
dit is niet iemand die een satéstokje nadoet, maar die naar de muziek van zijn vrienden luistert.

Ruk: een vijfde van de nieuwe muziek door AI gemaakt, bij Deezer althans

Deezer meldt dat momenteel bijna twintig procent van alle nieuwe muziek op het platform volledig door kunstmatige intelligentie is gegenereerd. Dat is een forse stijging: in januari ging het nog om tien procent. Dagelijks worden er nu zo’n 20.000 AI-tracks aan de catalogus toegevoegd. En dat is precies zo fascinerend als het verdrietig is voor al die creatieve gitaristen en bijzondere pianisten die we nooit meer gaan horen, omdat hun plek wordt ingenomen door algoritmisch gegenereerde prut.

Volgens Deezer-CEO Aurelien Herault is er sprake van een “stortvloed” aan AI-muziek en lijkt het erop dat die voorlopig niet zal afnemen. Deezer gebruikt sinds begin dit jaar een detectietool die automatisch herkent welke nummers zijn gegenereerd met AI-tools als Suno en Udio. “Generatieve AI heeft het potentieel om muziekcreatie en -consumptie positief te beïnvloeden,” aldus Herault in een opmerkelijk politiek correcte poging om het algoritme nog een knuffel te geven, “maar we moeten de ontwikkeling met verantwoordelijkheid en zorg benaderen om de rechten en inkomsten van artiesten en songwriters te beschermen.”

De opmars van AI-muziek is het gevolg van steeds toegankelijkere tools, zoals Jukebox van OpenAI, waarmee ook mensen zonder enige muzikale vaardigheid in staat zijn om zelf een ‘nummer’ te genereren. Of het ook luistert als een nummer, daarover verschillen de meningen. In elk geval groeit het aanbod op streamingdiensten als Spotify, waar AI-content voorlopig welkom is zolang de uploader eigenaar is van de rechten en zich aan de richtlijnen houdt.

Apple Music lijkt iets strenger: er wordt nu geëist dat elk nummer een uitvoerend artiest én producer genoemd krijgt. Dat maakt het iets lastiger om anonieme AI-tunes te uploaden, al zal ook hier het algoritme vast weer een manier vinden.

Hoeveel AI-liedjes er inmiddels op Spotify of Apple Music staan, is niet bekend. Wel verwijderde Spotify eerder al tienduizenden nummers die vermoedelijk door bots of AI waren gegenereerd.

En de mens? Die mag met z’n gitaarriff en creatieve ingeving vooral toekijken hoe hij wordt ingehaald door een klikkende prompt.