De Fransen hebben gesproken: wie écht goed wil eten, moet richting Bretagne, Occitanië of de Auvergne-Rhône-Alpes. Volgens een nieuw onderzoek van Ifop, in opdracht van Airbnb, zijn dit de top drie gastronomische regio’s van Frankrijk. Opvallend detail: de Fransen kiezen hun vakantiebestemming vaak op basis van wat er op het bord ligt. Bijna driekwart weegt gastronomie mee, en 58 procent kiest zelfs bewust een regio om lokale specialiteiten te proeven, aldus het onderzoek.
Wat eet men daar dan zoal? In Bretagne draait het om oesters, zeevruchten en de bekende Bretonse galette: een hartige pannenkoek van boekweitmeel. In Occitanië gaat het er zwaarder aan toe met cassoulet, een stevige bonenstoof met vlees, en foie gras. En in de bergregio Auvergne-Rhône-Alpes is het kaas wat de klok slaat, met fondue savoyarde en kazen als Saint-Nectaire en Bleu d’Auvergne.
De populairste Franse gerechten zijn dan ook geen culinaire verrassingen: cassoulet en choucroute (zuurkool met worst) voeren de lijst aan. Daarna volgen klassiekers als bouillabaisse (Marseille’s vissoep), aligot (romige kaas-aardappelpuree) en – jawel – de galette. Fondue en boeuf bourguignon maken het rijtje compleet. Geen liflafjes dus, maar stevig, regionaal eten waar menig Frans hart sneller van gaat kloppen.
En waar gegeten wordt, wordt gedronken. Niet verrassend dus dat het onderzoek ook de favoriete wijnregio’s van Frankrijk in kaart bracht. Bovenaan prijkt Bourgondië, geroemd om zijn Pinot Noirs en Chardonnays. Bordeaux komt op plek twee, dankzij iconische appellations als Saint-Émilion en Médoc. De Elzas sluit de top drie, met aromatische Rieslings en charmante vakwerkdorpjes.
Volgens Clément Euly van Airbnb Frankrijk is gastronomie “de beste vertegenwoordiger van ons erfgoed.” En dat erfgoed wordt met graagte gedeeld met toeristen. Zeker als die het land ontdekken via hun vork én hun glas.
Eerder onderzochten we wat de duurste AirBNB’s van Nederland zijn. En ter wereld.
 
				
 
 