Sony Xperia Z3 Compact review
Review Overview
Hardware
8.5Prestatie
8Design
8Coolness-factor
8Klein is fijn. Dat is een weinig originele opening voor een review van een compacte telefoon, waarbij de uitkomst positief is. Toch is de Sony Xperia Z3 Compact het ultieme bewijs dat telefoons niet per definitie groot hoeven te zijn om goed te presteren. En dus: klein is fijn.
Want de Xperia Z3 Compact is met zijn 4,6 inch display in verhouding met andere telefoons een mini-toestel. Niemand weet precies waarom, maar tegenwoordig lijkt iedere high end telefoon minstens 5 flinke inches te moeten hebben. Zelfs Apple laat met de komst van de iPhone 6 en 6+ zien zich te focussen op huge ass devices in je broekzak.
Zelfs Apple laat met de komst van de iPhone 6 en 6+ zien zich te focussen op huge ass devices in je broekzak.
En niet iedereen zit daar op te wachten. Ziedaar, de Sony Xperia Z3 Compact. Net alleen vanwege zijn fijne formaat is dit model telefoon er eentje die weleens flink verkocht kan gaan worden. Ook het subtiele, maar zeer stijlvolle design en de goede interne hardware zorgen voor een telefoon die zijn adviesprijs van 499 euro meer dan waard is.
Sony Xperia Z3 Compact review, fijn in tabjes
-
Sony Xperia Z3 Compact design
We bejubelen het formaat. Daar mag inmiddels geen misverstand meer over bestaan. Deze telefoon is heerlijk met een hand te bedienen. Loop een weekje met de Xperia Z3 Compact rond en opeens realiseert een mens zich weer hoe fijn het is om niet altijd beide knuisten te moeten gebruiken om een berichtje te tikken. Ergens is het gek dat er maar zo weinig merken de voordelen daar echt van in zien. Er zijn genoeg kleine telefoons, maar deze zijn altijd matig qua hardware. Zonde.
Maar ook het design van de Xperia Z3 Compact is reden voor een feestje. Stijlvolle dunne bezels, de knoppen op de juiste plek – er lijkt aan alles gedacht. Bovendien is het model met 129 gram ook nog eens lekker licht.
Ook het design van de Xperia Z3 Compact is reden voor een feestje.Enige punt van discussie zijn de randen: Sony heeft ervoor gekozen deze doorzichtig te maken. Kwestie van smaak of je dat mooi vindt, binnen de Draadbreuk-redactie waren de meningen erg verdeeld. Het is niet per definitie storend of zo, maar is een chromen of mat metallic gekleurde rand niet mooier?
Toch verdient Sony absoluut een pluim als het gaan om het uiterlijk. Het design van Apple wordt alom geprezen, maar het wordt tijd dat we ook eens de vlag uithangen voor Sony. Sony maakt gewoon mooie telefoons. Punt. Daar doet zo’n doorzichtig randje helemaal niets aan af. Oh, en hadden we al gezegd dat we het formaat zo fijn vinden?
-
Hardware: sterk
De Xperia Z3 Compact mag dan lekker klein zijn, Sony heeft er slim aan gedaan het model – net als een aantal telefoons eerder, trouwens – te voorzien van uiterst moderne hardware. Een razendsnelle 2,5 Ghz Qualcomm quad-core processor, 2 GB RAM, een 20,7 megapixelcamera… Zo maar drie specs waar in je telecomland mee gezien kan worden. Tel daarbij de sterke accu bij op – de Xperia Z3 Compact gaat gerust twee dagen mee – en er is eigenlijk geen reden meer tot klagen.
Of toch wel? Sony heeft ervoor gekozen het display slechts 1280 x 720 pixels mee te geven. Geen Full HD, dus. Daardoor is de Xperia Z3 Compact een stuk minder scherp dan andere modellen. Tegelijkertijd is dit ook maar relatief, een kleiner scherm behoeft immers ook minder pixels. Kijk je een videootje of scroll je door het menu, dan zul je echt niet gauw het verschil met Full HD merken.
Bovendien zorgt het er onder meer voor dat de Xperia Z3 Compact zo lekker lang blijft werken. Immers: minder pixels = minder hard werken voor de processor = minder batterij. En dat willen we allemaal toch?
Minder pixels = minder hard werken voor de processor = minder batterijDeze kleine topper draait verder op Android 4.4 Kitkat en dat functioneert naar behoren. Sony heeft er zijn eigen schil over gezet en die is, zeker vergeleken met eerdere Xperia-smartphones, afgeslankt tot wat Sony-branding en synergie met de PS4. Een goede zaak, mensen zitten nu eenmaal niet te wachten op allerlei lelijke widgets en overbodige apps.
Klein punt van kritiek: het overzicht met alle apps bevat, als je helemaal naar het uiterst linkse tabblad scrollt, een onnodig bedieningsmenu waarop je bijvoorbeeld je apps op volgorde kunt zetten. Een beetje irritant als je even vlug verschillende apps wil checken. Liever gewoon oneindig schuiven tussen mijn apps, dan een bedieningspaneel waar je elke keer per ongeluk langskomt.
-
Camera: 20,7 megapixels in je bek
Sony heeft een grote mond over haar camera’s in smartphones. De Xperia Z3 Compact heeft dan ook 20,7 megapixels onder zijn kont. Da’s een hoop, maar dat wil niet per definitie zeggen dat er goede foto’s uit komen rollen.
Foto’s zijn weliswaar loeischerp – en dankzij een goede lichtopbrengst kun je ook nog lekker spelen met scherptediepte – maar op het gebied van witbalans valt er zeker in contrastrijke situaties nog wel het nodige te winnen. Foto’s vertonen soms een lichte groene of rode waas en dat is toch zonde. Valt allemaal wel handmatig aan te passen, maar volgens mij is een goedwerkende automatische schietmodus essentieel op smartphones.
Op het gebied van witbalans valt er voor Sony nog wat te winnen.
Wel een absoluut pluspunt: de 4K-videomodus. Goed geluid, prima stabilisator – hier kan de liefhebber van filmpjes echt zijn lol mee op. Ideaal voor op vakantie. Vergeet de camcorder – gewoon lekker filmpjes maken met de Z3 Compact. Bovendien heb je met 16 GB geheugen (wat uitbreidbaar is met een MicroSD-kaartje) meer dan genoeg speelruimte om een en ander op te slaan.
-
Waterdicht? Soort van.
Sony mag dan een grote mond over haar camera’s hebben, het roept nog veel harder over de behuizing van haar Xperia Z-lijn. Deze is namelijk water- en stofdicht. Zeggen ze. Ook de Z3 Compact zou waterdicht zijn. Ehh nee. Of liever: jawel, maar dan alleen in de regen of een zwembad. Maar als je de kleine lettertjes op de Sony-site leest, dan staat daar dat het alleen voor zoet water geldt. Ga niet met dit toestel de zee in, want dan begeeft hij het vrij rap. Trust us, we’ve been there.
Het is nogal flauw om daarom een telefoon bij de knietjes af te zagen, maar het is wel iets om op te letten. Dat hele ‘waterdichte’ aspect is dus maar vrij relatief. Komt bij dat de telefoon bij heel veel druppels amper te bedienen valt. Het touchscreen reageert constant waardoor je regelmatig per ongeluk apps opstart. Maar: je kunt de Xperia Z3 Compact natuurlijk wel lekker onder de douche gebruiken voor een robbertje muziek, bijvoorbeeld.
-
Conclusie Sony Xperia Z3 Compact review
De Sony Xperia Z3 Compact is een hele fijne telefoon die doet wat hij moet doen. Dat klinkt eenvoudig en dat is ook. Juist daar zit de kracht van de Xperia Z3 Compact: hij ligt goed in de hand, werkt snel en ook nog eens lang. Wat moet een mens eigenlijk nog meer? Dat het scherm slechts HD is en de camera niet altijd even goed werkt lijken in dezen maar hele kleine nadelen. Ben je op zoek naar een compacte smartphone? Dan is dit een absolute kooptip.
De Sony Xperia Z3 Compact is inmiddels verkrijgbaar en kost 500 euro. Hij is er in meerdere kleuren, waaronder wit (stijlvol) en lime groen (minder stijlvol).