Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Amazon Prime Air: dronebezorging gaat er komen!

Amazon Prime Air: dronebezorging gaat er komen!
Mart Opdam

WTF! Je pakketje gebracht door een fucking drone. Dromen worden werkelijkheid. Tenminste, als je sociaal contact gestoord bent  – zoals ik. Dan wil je niet meer ‘hallo’ zeggen tegen een bezorger, maar gewoon je pakketje aannemen zonder een onduidelijk krabbeltje te hoeven zetten op een slecht werkende PDA. Welnu, Amazon Air Prime gaat daar voor zorgen!

De van origine Amerikaanse webwinkel gaat testen uitvoeren in buitengebieden in Engeland. Dit maakte het gister bekend via een persbericht. Ze gaan in samenwerking met de Britse overheid kijken wat voor mogelijke problemen dronebezorging veroorzaakt en waar de knelpunten zitten. Lekker testen dus.

Op het MWC in februari zagen we al een bezorgkarretje van Starship Technologies. Ook zij zijn begonnen met testen alleen dan in Duitsland.

Daar word ik blij van: in de toekomst rijden overal karretjes rond en vliegen er drones door de lucht. [Hier had een vergelijking kunnen staan met een willekeurige science fiction film  – doe ik voor een keer gewoon niet]


Bekende mensen kunnen veel beter dingen uitleggen. Ik begrijp het nu Jermemy!

Amazon Prime Air is niet een schoen

Het idee en het prototype bestaat al sinds 2013, het testen was echter moeilijk om van de grond te krijgen in tha States. De Amerikaanse instanties hebben bijvoorbeeld regelgeving bedacht waarin staat dat je de drone moet kunnen zien als je deze wil besturen. Nou, dat ging Amazon dus net iets te ver. Gevolg: ze vlogen (mu-hahaha) over naar Engeland. Die hadden er wel oren naar: zelfde taal, de pond ligt op z’n gat en het land wil natuurlijk alles aangrijpen om even in een positief daglicht te komen. Onbemande bezorging zet ze wel weer op de kaart, hoor. De EU gaat ze vast vragen om terug te komen, dat kan niet anders (oké dit is een grapje).

Volgens The Verge oefent Amazon door de samenwerking met de Britse overheid vooral druk uit op de Amerikaanse overheid. Ik ben echter meer geïnteresseerd hoelang het duurt voordat het in ons kikkerlandje komt. Stel je voor dat alle 200 miljoen pakketjes (Elsevier) die jaarlijks hier bezorgd worden door de verschillende vervoerders allemaal door drones worden bezorgd. Dat gaat nogal wat bakenverlies veroorzaken, denk ik zo.

Of Amazon Prime Air daadwerkelijk gaat werken moet dus nog blijken. Feit blijft dat de regelgeving in ieder geval geregeld wordt: Amazon is flink gretig om het te laten slagen. Laten we eens optimistisch eindigen: dit is gamechanger menson!