Wie als ontwerper denkt dat cyberaanvallen vooral iets zijn voor grote bedrijven of technerds, komt bedrogen uit: de kans dat je als ontwerper wordt getroffen door een digitale aanval is inmiddels 1 op 5. En dat kan flink in de papieren lopen. De gemiddelde schade per incident bedraagt zo’n €300.000. Daarom komt de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) – wie kent ze niet – nu met een eigen Dossier Cybersecurity, speciaal voor haar leden.
Het gaat hierbij om ontwerpers in de breedste zin van het woord: van grafisch ontwerpers en digital designers tot productontwerpers en creatieve bureaus. Juist omdat zij vaak met gevoelige klantgegevens, ontwerpen en strategische informatie werken, zijn ze een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Zeker nu de nieuwe Europese NIS2-richtlijn eraan komt, die strengere eisen stelt aan digitale veiligheid.
Het Dossier Cybersecurity, dat is ontwikkeld in samenwerking met The Trusted Third Party en Samen Digitaal Veilig, biedt praktische hulp. Denk aan gratis tools, checklists, voorbeeldcontracten en online cursussen. Alles om ervoor te zorgen dat ontwerpers niet alleen weten dat digitale veiligheid belangrijk is, maar ook hoe je er iets aan doet.
Leden van de BNO krijgen daarnaast korting op een zogeheten NIS2-certificering. Daarmee kunnen ze officieel aantonen dat hun digitale beveiliging op orde is. Handig voor wie opdrachten doet voor grotere partijen – en fijn voor de nachtrust.
Volgens de BNO hoort digitale veiligheid inmiddels net zo goed bij een professioneel ontwerpbedrijf als een werkende koffiemachine of een goed portfolio. Meer informatie over het dossier is te vinden op de website van de organisatie.
Hoofdfoto: een plaatje met gevaarlijke meuk. Volgens ChatGPT