Een shirt strijken in minder dan een minuut, zonder het ooit aan te raken? Dat is precies wat de nieuwe Einsen belooft. Het apparaat, dat vandaag via Kickstarter gelanceerd wordt, automatiseert het hele strijkproces en claimt professionele resultaten te leveren in minder tijd dan het kost om een kop koffie te zetten. Dat meldt het bedrijf in een uitgebreide persverklaring.
Einsen is ontworpen als een soort kruising tussen een stomerij en een printer. Je hangt je gekreukelde shirt op een speciale hanger, schuift die in het apparaat en laat de technologie zijn werk doen. Binnen zestig seconden komt het kledingstuk er kreukvrij aan de andere kant weer uit. Dankzij gepatenteerde 3D-strijktechnologie, een slim sensorsysteem en superverhitte droge stoom (tot 200°C), worden alle oppervlaktes – van mouwen tot kragen – tegelijk gladgestreken, zonder dat je zelf hoeft te manoeuvreren met een strijkijzer.
Binnen 60 seconden is je overhemd automatisch gestreken
Naast snelheid en gemak claimt Einsen ook veiliger en energiezuiniger te zijn dan traditionele strijkapparaten. De buitenkant blijft koel, het systeem schakelt zichzelf uit bij inactiviteit, en de energieconsumptie ligt volgens de makers fors lager dan bij standaard stoomstrijkijzers. Bovendien is er geen risico meer op verbrandingen – noch aan je vingers, noch aan je favoriete overhemd.
De bediening gaat via een app op je smartphone, waarmee je het type stof, maat en gewenste modus kiest. Er zijn drie modi beschikbaar: Eco, Refresh en Hygiene – die laatste belooft bacteriën, virussen en nare geurtjes te verwijderen zonder chemicaliën. Einsen kan overweg met alles van katoen tot denim en zelfs sommige huishoudtextielen zoals kussenslopen en sjaals. Voor zijde moet je voorlopig nog een beschermingslaag gebruiken, aldus de technische specificaties.
Einsen startup
De startup achter Einsen werd opgericht door Joss Charpenay, die na een verblijf in Japan gefrustreerd raakte door het gebrek aan automatisering in kledingverzorging. Na vier jaar, honderden prototypes en een internationaal patent lijkt hij nu een product te hebben dat echt werkt. Het apparaat weegt 17 kilo, is ongeveer zo groot als een grote printer en kost in de vroege Kickstarterfase omgerekend zo’n 1.110 euro (1.199 dollar). De uiteindelijke winkelprijs zal zo’n 1.850 euro bedragen.