Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Uit den ouden doosch: Flip Mino HD

Uit den ouden doosch: Flip Mino HD
Redactie

Een compact en lichtgewicht apparaat voor in je broekzak, waarmee je op zeer eenvoudige wijze filmpjes schiet. Nee, Draadbreuk heeft het niet over de allernieuwste telefoon, maar juist over een van de eerste bijzondere cameragadgets: de kleine, dunne staaf Flip Mino veroverde in 2008 en 2009 de harten van menig technologieliefhebber. 

Techsite Bright noemde het een ‘ideaal apparaat’, Alexander Klöpping verkocht ‘m via zijn eigen webwinkeltje. De Flip Mino was een van de eerste kleine camera’s die dankzij software en – vooral – een heel makkelijke knoppenstructuur het maken van korte, gekke video’s leuk maakte. Linda Hakeboom, destijds presentatrice vna Bright TV, klokte dat je binnen 6 seconden een video kon schieten. Aanzetten, hup de rode knop indrukken en klaar was Kees. 

Door die eenvoud kreeg de Flip Mino al snel wat aanzien. Ook omdat je het in een mum van tijd voor elkaar kreeg om je video’s te uploaden naar YouTube en het immer gezaghebbende MySpace. Daar had je natuurlijk wel een usb-verbinding naar je computer voor nodig – een draadloze netwerkadapter had de staaf niet.

Flip Mino HD eerste geslaagde ‘pocketcamera’

Het apparaat van het Amerikaanse Pure Digital bleek een opmaat naar legio ‘pocketcamera’s’. JVC, Kodak, Creative, stuk voor stuk toch merken die vroeger aanzien hadden, produceerden zo’n compact model. Maar eigenlijk allemaal beten ze zich stuk op de Flip Mino. Of ze leverden matige beeldkwaliteit, of waren lastiger in gebruik. 

Testvideo met de Creative Vado HD 3e Gen en Kodak Zi8, twee concurrenten:

Wat een baanbrekende beeldkwaliteit…

De Flip leek een bijzonder rooskleurige toekomst tegemoet te gaan, zeker toen Cisco de gadget overnam van Pure Digital, maar niets bleek minder waar… Anno 2021 kent niemand meer Flip noch het fenomeen ‘pocketcamera’s’.

Waarom we tegenwoordig geen Flip Mino-achtig apparaat meer hebben, laat zich raden: een goede smartphone filmt tegenwoordig al in 8K, dus zo’n draagbare ‘Flip’ is helaas niet meer nodig…