Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Flyboard Air: is de vetste hoverboard tot nu toe een hoax of niet?

Zapata flyboard racing zapata flyboard air
Dennis de Vries

‘Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook’. Een wijze uitspraak waar we bij Draadbreuk regelmatig wat aan hebben. Momenteel doet er op internet een filmpje van een spectaculair hoverboard de ronde. Typisch iets wat veel te mooi lijkt om waar te zijn. Alleen….

Het gaat om de Flyboard Air, van het het bedrijf Franse Zapata Racing. Het Franse bedrijf is de uitvinder en maker van die redelijk spectaculaire Hydroboards die je misschien wel eens gezien hebt. Een een grote slang spuwt water met grote kracht door een constructie aan je voeten, waardoor je een paar meter boven de grond gestuwd wordt. Dat bedrijf heeft nu een soort van hoverboard. Niet zo’m lame rijding van de Action waar je buurjongetje mee door de buurt zoeft, en ook niet zo’n beperkte versie als Lexus laatst liet zien. De Flyboard Air is het echte werk.

Hoverboard waar je wat mee kunt

In de video zien we oprichter Franky Zapata op een soortgelijk apparaat staan en daarmee door de lucht vliegen. Alleen nu: geen slang, geen kabels, gewoon vliegen. En hard, hoog en ver ook. Volgens het bedrijf kun je met het apparaatje onder je voeten tot 3 kilometer hoogte komen en een snelheid bereiken van 150 kilometer per uur. Het gevaarte kan tot tien minuten in de lucht blijven. Onderstaande video gaat momenteel keihard viraal. Check ‘m, je zult al snel zien waarom:

 

Video: kanniewaarzijn, eerste test met Flyboard Air

 

Ziet er mooi uit. Té mooi. Dus gaan we kijken naar aanwijzingen waaruit blijkt dat Zapata de boel loopt te hoaxen. Het vliegwerk ziet er bijzonder echt uit. Maar dat ze aan het begin van de video niet even het Flyboard Air zelf laten zien is verdacht. En waarom zien we het geval niet opstijgen en landen? Komt nog eens bij dat het bedrijf zelf geen enkele informatie geeft over hoe het apparaat werkt. Dit zaakje stinkt en begint nog erger te stinken als je op de site de beschrijving bij de video leest.

Although the UFO is still in prototype phase and won’t be on the market in 2016, it has exactly the same behavior as the ESH Flyboard® Pro Series. Those who wants to feel the thrill, or pending the governmental approval, we invite you to discover the products ZR

Met andere woorden: bedankt voor het kijken van onze video. Koop nu één van onze producten die wél bestaan. Leuk geprobeerd, Zapata, maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Toch geeft Zapata niet zomaar op. Nadat de eerste video met de nodige en begrijpelijke scepsis werd ontvangen, plaatsten ze nog maar een filmpje op hun Facebook. Een nieuwe testvlucht, ditmaal wat meer in bewoond gebied – afgesloten door een soepele landing. Het ziet er wederom ongelooflijk, maar overtuigend uit.

 

Video: Flyboard Air toch geen hoax?

 

Toch blijft het bizar dat een relatief onbekend bedrijf zomaar ineens uit het niets met de beste hoverboard op de proppen komt. Maar wat als het bedrijf het nou helemaal niet ‘ineens’ en ‘uit het niets’ doet? De Flyboard Air is al jaren in ontwikkeling en Zapata heeft daar nooit een geheim van gemaakt. Sterker nog: in 2013 deden ze mee aan tv-show ‘Frankrijk’s Got Talent’ (vrij vertaald) waarin Franky Zapata in een buitenzwembad allerlei kunsten vertoonde op zijn hydroboards. In de finale moest hij echt uitpakken. Dat deed hij. In de tv-studio vloog hij, ten overstaan voor de jury én live publiek, een paar rondjes op zijn Flyboard Air. Onderstaande video is dus uit 2013, hè.

 

Video: De Flyboard Air…jaaaaren terug al op tv

 

In een video interview uit datzelfde jaar gaf Franky Zapata ook al aan dat ze met de ontwikkeling bezig waren. Destijds werd er nog druk nagedacht over welke slang het meest geschikt was, maar was hij al dichtbij een goed werkend prototype. Inmiddels is de slang overbodig, zo lijkt het. Ook sprak Zapata destijds al over plannen om de Flyboard Airs ooit te verhuren, gewoon in de stad. Veiligheid is daarbij alleen nog wel een dingetje, zo zegt hij. Noooo shit.

Dit weekend: recordpoging

De kans dat jij en ik binnenkort omver gevlogen worden door toeristen op Flyboards is natuurlijk nihil. Back to the Future blijft toekomstmuziek, dit apparaat komt voorlopig nog niet op de markt. Het concept is krankzinnig en totaal onveilig. Maar alles wijst erop dat het in ieder geval géén hoax is. Eén ding is zeker; als iemand zo’n ding kan maken – en er op kan vliegen – dan is het Frank Zapata wel. Dit weekend gaan ze een recordpoging doen, zo melden ze op Facebook, dus zeker iets om in de gaten te houden.