Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Health-apps op je smartphone? Boeit ons wat…’

‘Health-apps op je smartphone? Boeit ons wat…’
Dennis de Vries

Grote, krachtige smartphones zijn gewild. Wearables zijn hot. En het gene wat die twee zaken momenteel verbindt is een hele reeks aan apps die jou vertellen hoe gezond je bent en wat je moet doen om gezonder te worden. Fabrikanten zetten zwaar in op deze nieuwe rage maar…blijkbaar interesseert het niemand ene reet.

We moeten allemaal aan de smartwatch, als we de grote techfabrikanten moeten geloven. Maar dan moeten ze wel iets weten te bieden. We lopen al ons hele leven met de tijd om onze pols. Notificaties van nieuwe berichten op je smartphone kun je ook prima op je smartphone bekijken. En de obligate weerwidget is natuurlijk kansloos als je een raam in de buurt hebt om door naar buiten te kijken. Wat kun je dan nog toevoegen?

 

>> Check de originele stelling: ‘Met de health-rage slaat de techwereld de plank mis’
>> Lezen: 5 ergernissen aan de Samsung Galaxy S5

 

Gelukkig wordt elektronica kleiner en kleiner. Niet alleen accu’s en processoren, ook andere sensoren krimpen en kunnen mooi weggewerkt worden in een horloge. Een bewegingssensor bijvoorbeeld. Of iets dat hartslag kan meten. Maar goed, dan heb je dat in een smartwatch gepropt, wat ga je er dan mee doen? Doe iets met gezondheid.

Nike+ en Fitbit

Nike+ had en heeft daar flink wat succes mee. En Fitbit doet het volgens mij ook niet onaardig. Stappen worden geteld, tijden bijgehouden, persoonlijke records bijgehouden, voortgang genoteerd. Allemaal automatisch. Maar die producten zijn gericht op een niche. Mensen die vrij fanatiek aan het sporten zijn, daar beter in willen worden én geld uit willen geven aan apparatuur om mee te slepen.

Die mensen zitten niet op Draadbreuk. Normaal als we een stelling poneren, dan voelen toch minimaal tien van onze trouwe lezers zich wel geroepen om er iets over te zeggen. Ditmaal waren het er slecht drie. Drie! Stemmen door afwezigheid, heet dat. Het boeit gewoon niet. We gaan niet meer sporten, we laten die kapsalon niet staan en als onze Samsung Galaxy S5 begint te mekkeren dat we ons aantal stappen van de dag niet gehaald hebben, dan weten we de uitknop te vinden.

 

Health-apps? Boeien

 

De mensen die zich wel geroepen voelde om te reageren beamen dat. “Gewoon lekker hard sporten, en je niet laten afleiden”, zegt Eenmothafuckingkaasschaaf. En de beste man let zelf wel op wat hij eet. Ook Raoul schaart zich in dat kamp: “Als je een telefoon koopt koop je hem niet om mee te sporten.”

Maar laten we ook vooral niet vergeten waarom we te weinig bewegen. Kinderen blijven liever thuis met Dora op een iPad dan dat ze in de speeltuin hangen. En als ik een potje wil voetballen, dan zet ik Fifa aan. Of zoals Stijn zegt: “Ja, eerst zetten ze ons aan de schermen en laten ons minder sporten en dan moeten we opeens allemaal gezond gaan leven”.

Volgende week een stelling die wel boeit. Hopen we.

Reacties

  1. Niels J. NIjenhuis

    Je moet bekijken op twee perspectieven.
    Ten eerste:
    het kan een moderne variant worden van de huidige hartslagmeter.
    Ten tweede:
    ik zie er niet op alle momenten van de dag nut in van zo’n smartwatch want de meeste jeugd zit toch alleen maar te kijken op hun smartphone.