Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Amazon’s 3D Fire Phone wil dat je koopt, koopt, koopt

Amazon’s 3D Fire Phone wil dat je koopt, koopt, koopt
Dennis de Vries

Gisteravond rolde de bal, dus stonden we in ons oranje juichpak met bier te gooien. Maar daarmee stopt de wereld niet met draaien. De baas van webwinkel Amazon beklom ondertussen het podium om de eerste smartphone van het bedrijf te presenteren: de Amazon Fire Phone. Het toestel geeft 3D een nieuwe kans, maar moet er vooral voor zorgen dat je veel meer zooi gaat kopen. Bij Amazon, als het even kan.

De meest in het oog springende functie van de Amazon Fire Phone is de 3D-interface. Nu hebben we 3D-schermen al meerdere keren ten grave gedragen, omdat het gewoon drie keer niks is als er elementen uit je beeldschermen omhoog ploppen. Maar Amazon heeft een andere aanpak gekozen. Vier camera’s aan de voorkant van het toestel houden overal en altijd de stand van je ogen ten opzichte van het beeldscherm bij en daarop wordt het beeld aangepast. Als je de telefoon kantelt en beweegt, lijkt het daardoor net of er diepte in het scherm zit. Dynamic Perspective, zo heeft Amazon het genoemd.

Het kantelen en bewegen wordt daarmee een belangrijke manier om je telefoon te bedienen. Zo kun je in de kaartenapplicatie meer informatie over een plaats te zien krijgen als je de telefoon scheef houdt, en kun je extra functies in applicaties oproepen door even te schudden. Niet heel spannend. Leuker wordt het als je games speelt die overweg kunnen met Dynamic Perspective. De illusie van diepte lijkt dan best cool te werken. Het heeft eindelijk zin om je hoofd te kantelen om een hoekje om te kijken in een spel.

 

Video: random mensen over de Amazon Fire Phone

 

De Amazon Fire Phone werkt op een aangepaste versie van Android. Net als bij de tablets van het bedrijf, zoals de Kindle Fire HDX, werken Android-apps dus op het toestel, maar kun je ze niet uit de Google Play Store halen. Je bent aangewezen op Amazons app-store. Je krijgt er met de functie Mayday wel een helpdesk bij die 24 uur per dag tot je beschikking staat en desgewenst je telefoon kan overnemen om jouw problemen op te lossen. De 13 megapixel camera moet die van de iPhone 5S en Samsung Galaxy S5 doen laten verbleken en de stereospeakers aan de voorkant schijnen minstens zo lekker te klinken als die in de HTC One. Mocht je beter willen luisteren, dan kun je gaan voor de intens coole bijgeleverde oordopjes die nooit (nooit?) in de knoop raken.

 

U wilt specs? Wij geven specs!

firephone-thumb


Amazon Fire Phone

  • Formaat: 139,2×66,5×8,9 millimeter
  • Gewicht: 160 gram
  • Beeldscherm: 4,7 inch LCD
  • Resolutie: 720×1280 pixels
  • Opslag: 32/64GB
  • RAM: 2GB
  • Processor: 2,2Ghz quadcore
  • Camera: 13 megapixel
  • Accu: 2400mAh

Firefly: kopen, kopen, KOPEN!

Maar waar het voor Amazon vooral om draait, is de Firefly functie. Ken je Google Goggles? En Shazam? Je richt de camera ergens op, die detecteert wat hij ziet en geeft je vervolgens meer informatie en enkele opties. Die extra opties zijn in het geval van Firefly vooral: koop het nu bij Amazon. Een blikje cola, een kunstwerk, een streepjescode, een film. En als er niets te zien is, dan luistert Firefly gewoon even goed, vertelt je welke muziek er speelt…. en geeft vervolgens een linkje naar de kooppagina op Amazon. Firefly herkent ruim 100.000.000 items, dus ben je voorlopig nog niet uit gescand. En gekocht.

Die kooppagina is inderdaad een terugkerend thema bij de Fire Phone. Amazon wil dat je zooi koopt van Amazon. De verwachting was daarom dat de prijs van het toestel heel, heel laag zou zijn omdat de webwinkel dat geld wel weer terug verdient met de aankopen die de gebruiker daarna gaat doen. Maar dat valt vies tegen. Het apparaat is verkrijgbaar vanaf $199 met een tweejarig contract, $649 los. Dat zijn normale smartphone-prijzen en de vraag is dan of dat het geld waard is. Gelukkig hoeven wij daar het hoofd niet over te breken. De Amazon Fire Phone is alleen verkrijgbaar in de VS.