Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Huh? Retro-fabrikant komt met retro-product

retro kodak
Redactie

In een nostalgische bui kunnen wij Draadbreukers nog weleens mijmeren over de Polaroid-camera, de gadget waarbij foto’s die je schiet direct werden afgedrukt. Directklaar-fotografie, heette het. Iedereen kent het fenomeen en heeft wel een oud fotootje hangen. Op de koelkast of wc, ofzo. 

Goed, in 2008 sloot de Polaroid-fabriek, gelegen in ons eigen Enschede, officieel haar deuren. De smartphone, digitale fotografie – nieuwe manieren van vastleggen zorgden ervoor dat de aloude klik-en-klaar foto geen toekomst meer had. Bovendien waren specifieke chemicaliën, nodig om de afdrukken te maken, nagenoeg op. 

Maar Polaroid-fotografie bleef populair: onder de veelzeggende naam Impossible werd in Twente zelfs een poging tot doorstart gemaakt, terwijl veel andere fabrikanten producten op de markt brachten die sterk leken op de (ideeën achter de) klassieke direct-klaarcamera. Sommige succesvol, sommige stierven een snellere dood dan de Polaroid-camera zelf. 

De laatste Polaroid-fabriek…

Een fabrikant die anno 2023 opnieuw de blits wil maken? Kodak met de Mini Shot 3 Retro. Dat is om meerdere redenen grappig, want wie kent Kodak nog? Dat bedrijf, bekend van de fotorolletjes en analoge toestellen, is al jaren geen echte speler meer op techgebied.

Review Mini Shot 3

Dat een retro-fabrikant een retro-product van een retro-merk introduceert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. De Mini Shot 3 Retro is een instant camera en fotoprinter in-één die tijdens het MWC in Barcelona begin dit jaar nog maar eens in het zonnetje gezet. De gadget zit in een zeer klassiek en stijlvol jasje. Terug naar vroeger. Wie wil dat nu niet? Leuk voor herinneringen. Fotootjes voor op de koelkast of wc, bijvoorbeeld.