Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

IFA 2016 round-up: ‘een stukje convenience’

IFA 2016 round-up: ‘een stukje convenience’
Ger
  • Op 6 september 2016

Van koelkasten met apps tot voederbakken met wifi – op elektronicabeurs IFA in Berlijn komt het allemaal voorbij. Een round-up van alle gekkigheid.

Denkt een mens aan slimme of mooie consumentenelektronica, dan worden al gauw de smartphone, tablet of tv genoemd. Natuurlijk, de op IFA gepresenteerde Gear S3 smartwatch van Samsung is stijlvol en gaat met drie tot vier dagen op een accu eindelijk eens lang mee, de 77 inch OLED-tv van LG (prijs: 20.000 euro) heeft bizar mooi beeld en de Sony Xperia X Compact is een lekker kleine smartphone met goede hardware, maar de IFA bewijst dat het veel verder gaat dan dat.

 

gears3

 

Want als de gigantische beurs in Berlijn (verwachte aantal bezoekers: circa 250.000) één ding aantoont, dan is het wel dat zelfs de meest eenvoudige apparaten in de toekomst in verbinding moeten staan met het internet. Van wasmachines tot broodroosters en van magnetrons tot – ja, echt – elektrische tandenborstels – je kunt het zo gek niet bedenken, of we moeten er met zijn allen een app voor hebben of op kunnen browsen. Exemplarisch is de LG Instaview Door-In-Door, een koelkast met een transparant display waarop je surft, apps downloadt, de krant leest of je mail checkt. Het nut? “Een stukje convenience”, zo beweert Bas Dekker van LG.

 

koelkast_met_apps

De LG InstaView Door-In-Door koelkast. En een gezellige dame.

Gadgets voor je kat

Kortom: het connected home heeft de toekomst, en dan in de meest brede en soms vreemde zin van het woord. Zo lanceert computerfabrikant Acer met Pawbo+ zelfs een gadget voor je huisdier. Deze innovatieve camera én voederbak tegelijk houdt je hond of kat op een leuke manier continu in de gaten en mocht je je op kantoor vervelen, via een ingebouwd laserlampje speel je op afstand met Lassie of Mrs Whiskerson (of hoe je huisdier dan ook heet). En alsof dat nog niet genoeg is, kun je op de Pawbo+ ook nog lekker gekke kattenoortjes zetten. Wie wil dat nu niet?

Dat is ook de vraag die je kunt stellen bij de nieuwste innovatie van Panasonic: de zogenoemde Laundroid vouwt automatisch je was op! De Japanners hebben uitgerekend dat je in een mensenleven meer dan een jaar kleding aan het vouwen bent en dat is natuurlijk hels. Op IFA werd alleen een prototype getoond, maar vanaf maart 2017 moeten we Laundroid daadwerkelijk naast de wasmachine hebben staan.

 

Rijdende robot in huis

En met een beetje geluk heb je dan ook nog een robot in huis die kan checken of de was al helemaal is gedaan. Het onbekende Cerevo toont de Tipron, een op afstand bedienbare robot die ‘internetcontent’ kan tonen en een ingebouwde camera heeft. Normaliter een product wat alleen in het gekke Azië te koop is, maar Takuma Iwasa van Cerevo beloofde dat Tipron al in oktober in Europa te verkrijgen zal zijn. Waarom? “Convenience”.

Dit stuk is eerder gepubliceerd in dagblad Metro.