Fietsendieven blijven Nederland teisteren, en hun voorkeuren zijn duidelijk: dure e-bikes, fatbikes en bakfietsen zijn het populairst, en wie z’n stalen ros in de verkeerde stad parkeert, kan ‘m beter direct vaarwel zeggen. In 2024 werden maar liefst 86.220 fietsen als gestolen opgegeven bij de politie – dat zijn er bijna tien per uur. Slechts een fractie wordt ooit teruggevonden. Dat meldt de ANWB op basis van eigen gegevens.
Opvallend genoeg zijn het niet de grootste steden waar je fiets het hoogste risico loopt. Per hoofd van de bevolking is Nijmegen de gevaarlijkste plek: hier werden vorig jaar 12,3 fietsen per 1.000 inwoners gestolen. Delft volgt met 12,2 en ook Amsterdam, Groningen en Eindhoven staan in de top vijf. De meeste diefstallen in absolute aantallen vonden wel degelijk in de Randstad plaats. Amsterdam voert die lijst aan met 10.810 aangiftes, gevolgd door Den Haag en Rotterdam.
De meeste fietsen worden gestolen in Nijmegen en Delft
De e-bike is intussen veruit favoriet bij dieven. Niet alleen omdat ze duur zijn en makkelijk door te verkopen, maar ook omdat ze vaker verzekerd zijn – en dus vaker terugkomen in de statistieken. De schade loopt snel op: in 2020 werd gemiddeld nog € 1.507 geclaimd per gestolen fiets, inmiddels is dat opgelopen tot € 2.391. Nieuwe technologieën zoals riemaandrijving, GPS en slimme sloten maken fietsen aantrekkelijker voor consumenten, maar kennelijk ook voor het dievengilde.
Wie zijn fiets wil beschermen, doet er goed aan ‘m stevig vast te zetten, liefst met twee ART-goedgekeurde sloten en aan een vast object. Vooral stations, winkelcentra en uitgaansgebieden zijn hotspots voor snelle diefstal, maar ook de voortuin is niet veilig. Thuis stallen in een schuur of afgesloten fietsenstalling blijft de beste optie.
Tenslotte: aangifte doen heeft zin. Al is de kans klein dat je je fiets terugziet, meldingen helpen wel om diefstalpatronen te herkennen. Zo kunnen politie en gemeenten gerichter optreden. Of dat helpt? De gemeente Schiermonnikoog had in elk geval een unieke score: nul aangiftes in heel 2024.