Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Marseille Netflix Original à la House of Cards [recensie]

Marseille Netflix Original à la House of Cards [recensie]
Mart Opdam

Reviewoverzicht

Cinematografie
8
Acteer kwaliteit
7.5
Plot
7
Entertainment waarde
7

Een echte groeier: doorkijken beloont

Morgen komt Netflix met een nieuwe serie Marseille Netflix Original. De trailer doet vermoeden dat de makers fan zijn van House of Cards. Dat is niet erg, dat zijn wij ook. Maar het zijn grote schoenen om te vullen.

Ik denk dat Netflix naar de WC gaat en series poept. Laatst kwam Ashton Kutcher al voorbij met The Ranch. Van het weekend werd ook al duidelijk dat er nog een Marvel spin-off komt. Dit keer met een personage uit Daredevil: The Punisher. Nu is het echter de beurt aan een Fransman die we kennen als Obelix. Dit keer vertolkt Gérard Depardieu de hoofdrol als burgemeester van de stad Marseille.

Marseille: het verhaal

Depardieu speelt dus de burgemeester, Robert Taro. Hij is inmiddels al 20 jaar burgemeester van de havenstad in het zuiden van Frankrijk. De verkiezingen komen eraan en hij zit middenin een vastgoed project wat hij van de grond wil krijgen. Op de boulevard van Marseille moet een enorm casino komen met alles wat daar omheen hoort. De burgemeester wil net als Shanghai zo bedrijven lokken. De stad Marseille is echter een verscheurde stad. De haven verkeert al jaren in slechte staat en er is veel armoede en criminaliteit. Zo heeft de maffia een aardige voet aan de grond. Om het nog erger voor de burgemeester te maken: zijn gezondheid en gezin spelen hem ook parten. Zijn vice-burgemeester lijkt de enige te zijn waar hij altijd van op aan kan, of toch niet? In de politiek is niemand te vertrouwen, zeker niet als er een verkiezing aankomt.

Marseille Netflix Original vs House of Cards (nog originaller-der)

Waarom de vergelijking met House of Cards? Het gaat ook over politieke intriges, er speelt een grote acteur in en het is ook een serie van Netflix. Een vergelijking maken met een al bestaande, succesvolle serie is misschien lullig maar wel terecht. De overeenkomsten zijn wel jammer af en toe maar niet storend. Zo komen de berichtjes van telefoons op je beeldscherm te staan, heeft HoC natuurlijk geen patent op maar is wel opvallend. Er zijn nog legio vergelijkingen te maken maar zonder teveel weg te geven blijft er weinig over om te noemen. Verschillen zijn er gelukkig ook genoeg. Taro (gespeeld door Depardieu) is minder meedogenloos dan Frankie Underwood, zo lijk het althans. Wat hij wel overeenkomstig heeft met Underwood is dat Taro ook een controlfreak is. Maar dat moet je misschien wel zijn als je een focking burgemeester bent. Wie wat meer overeenkomsten heeft met Underwood is de vice-burgemeester van Marseille. In die zin dat hij net als Underwood iets duisters over zich heeft maar toch sympathiek over kan komen.

https://www.youtube.com/watch?v=8WvqgV7-kSc

Powervrouwen van Marseille

De serie bestaat niet alleen maar uit mannelijke politici op middelbare leeftijd. Netflix weet: gooi een paar knappe vrouwen erin waar alle mannen voor vallen en je hebt een hit. Sex sells geldt hier ook weer, aangezien er herhaaldelijk wat huid getoond wordt. Hier zitten echter wel meer vrouwen met class in. Zo is de dochter van de burgemeester een journaliste die het niet erg vindt om de getto in te gaan voor een scoop. En aan de zij van de burgemeester staat natuurlijk een echtgenote. Zij is een bekende celliste die volle zalen trekt en een aardig nootje kan spelen. Een thema wat bij de vrouwelijke hoofdrollen echter nogal naar voren komt is ‘omhoogneuken’. En niemand schaamt zich daarvoor.

Marseille Netflix Original

Powervrouwtje hoor. Photo credits: David Koskas/Netflix.

Conclusie recensie Marseille Netflix Original

Lekker serietje. Het moet een beetje groeien, maar doorkijken beloont. Dat is wel een kenmerk van een goeie serie. Lekkere shots van de stad, goeie muziek, tieten, drugs, actie, goeie acteurs en politieke intriges. De serie heeft genoeg om voor te kijken. Of dat zo blijft is maar afwachten. Het hele seizoen is te zien vanaf morgen bij Netflix: Marseille Netflix Original Series!